13 Temmuz 2023 20:39

Bursa’da emeklilerden zam protestosu: Sefalet zammını kabul etmiyoruz

Bursa'da emekliler düşük maaş zamlarını protesto etti. Yapılan basın açıklamasında "Sefalet zammını kabul etmiyoruz" denildi.

Bursa’da emekliler düşük maaş zamlarını 13 Temmuz’da protesto etmişti. |  Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi, emekli maaş zamlarını yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

Kent Meydanında bir araya gelen emekliler tepkilerini dile getirirken taleplerini de sıraladı.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi adına açıklamayı Zeki Korhan okudu.

Devlet hazinesi boşalmış, bütçe normal gelirlerle telafisi mümkün olmayan şekilde açık vermiştir diyen Korhan, “Son olarak yürürlüğe sokulan “yeni asgari ücretin yürürlüğe sokulması ile aynı zamanda gerçekçi olmayan oranlarla düşük gösterilen enflasyon sonuçlarıyla da olsa memur ve işçi emekli maaşlarının bu aydan itibaren uygulamaya girmesi sonucu, bu iktidar iki seçenekle karşı, karşıya kaldığını hissetmiş ve “ya dışarıdan zorlanarak ta olsa yüksek faizli kredi bulabilme, ya da şu an olduğu gibi, emeğiyle veya emekliliğinle yaşamını kıt kanaat sürdürmeye çalışan vatandaşlarımızı, yani en geniş halk kesimlerini hedefleyen “Deli Dumrul hikâyesini hatırlatır şekilde Vergilendirme ve Harçlar adı altında olağan üstü ve hukuk dışı ödenti planlarını yine bizlerin sırtına yüklemeyi seçmiş ve uygulamaya sokmuştur. Bizlerin açlık sınırı altında sürmekte olan yaşam koşullarımızın bu sözde maaş artış oranları ile tam bir yoksulluk ve sefaletin içerisine itildiğimizin bir göstergesi olmuştur. Üstelik bu artış oranı uygulanır hale dönüştüğün de, şu ana kadar 7.500 TL en düşük emekli maaşı almakta olan ve sayıları 9 milyonu aşan bu kişilerin içinden yine yaklaşık 6 milyonu bulabilecek emeklilerimizin bu artıştan yararlanamayacak olup, yine 7.500 TL. olarak emekli maaşı almayı sürdürür olacaklardır. Kök aylığa yapılan bu zam artışı sonrasında emekli aylığı 7.500 TL’nin altında kalanlar, yine aynı parayı almaya devam edeceklerdir” dedi.

“SEFALET ZAMMINI KABUL ETMİYORUZ”

Her ay çeşitli kurumlarca tespit edilip, açıklanmakta olan yaşamsal geçim endekslerine göre, 4 kişilik bir ailenin mutfak gideri, yani sadece beslenmeyi ifade eden açlık sınırı harcaması 12 bin, yoksulluk sınırı ise 34 bin liraya ulaşmış olup, sadece mütevazı sayılacak bir ev veya dairenin aylık kirası bile en düşük emekli maaşına eş değerdedir diyen Korhan, “Ben bu ülkeyi “anonim şirket gibi yöneteceğim diyen” emekçi ve emekli düşmanı, patron sevici yani sadece zengin dostu böylesi bir siyasal iktidarın, emekli maaşlarına layık gördüğü %25’lik sefalet zammını kabul etmiyor, zammını al başına çal diyoruz” ifadelerini kullandı. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gebze'de çocuğun istismarcısıyla evlendirilmesi onayına kadınlar tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Edirne’de ekmeğe zam: 5 TL'den 7,5 TL'ye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa