13 Temmuz 2023 21:42

İsveç'te Yüksek Mahkeme, Türkiye'nin istediği iki kişinin iadesini reddetti

İsveç'te Yüksek Mahkeme, Türkiye'nin 2 kişi için iade talebini "Çifte suçluluk şartı oluşmamıştır, iadenin önünde engeller bulunmaktadır" açıklaması yaparak reddetti.

Fotoğraf: Jonathan Brinkhorst/Unsplash

Paylaş

İsveç Yüksek Mahkemesi, Türkiye'nin iki kişinin iadesi talebini reddederek, "Çifte suçluluk şartı oluşmamıştır, iadenin önünde engeller bulunmaktadır. Bu iki kişi mülteci statüsüne sahiptir ve iade edilmeleri halinde (Türkiye'de) zulüm görme riskiyle karşı karşıyalardır" açıklamasında bulundu.

İsveç'in en yüksek adli mercii konumundaki Yüksek Mahkeme (Yargıtay), Türkiye'nin istediği Gülen grubu ile bağlantılı iki kişinin iadesinin önünde yasal engeller bulunduğuna hükmederek bu talebi reddetti. 

Kararın, İsveç'in NATO üyeliğinin önündeki veto engelini kaldıran Ankara ile Stockholm hattında yeni bir krize neden olabileceği belirtiliyor. 

İadesi istenen şahıslar, Ankara tarafından örgüt üyeliğine delil sayılan Bylock isimli uygulamayı indirip kullanmakla suçlanıyor.   

Talebi değerlendiren mahkemeden yapılan açıklamada, "Yüksek Mahkeme, bir mobil uygulamanın indirilmesinin Terörizm Yasası kapsamında cezai sorumluluk için gerekli olan bir katılım sebebi olarak değerlendirilebileceğini düşünmemektedir" ifadesine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Tanju Tosun: Eylemsizlik, muhalefetin temsil ve meşruiyet krizine dönüşebilir

SONRAKİ HABER

Yeşil Sol Parti Milletvekili Beritan Güneş’in 5 dilde selamına tahammülsüzlük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa