13 Temmuz 2023 22:36

Evvel Temmuz Festivali: Mücadele programı ortaya koymalıyız

Samandağ'da Evvel Temmuz Festivali’nde “Felaketler Kıskacında: Arayış ve Çözüm Önerileri” tartışıldı.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Samadağ

Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivalil 8.gününde “Felaketler Kıskacında: Arayış ve Çözüm Önerileri” başlıklı panelle devam etti. Panelde Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve Kaldıraç Sözcüsü Hakan Dilmeç konuşmacı olarak yer aldı.

Samandağ Palmira Park Cafe’de yapılan panelde konuşmacılar çözüm önerilerini tartışırken felaketler silsilesine karşı örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı.

“AFETİ FELAKETE ÇEVİREN TEK ADAM REJİMİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Panelde ilk sözü alan SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, kâr hırsı ve rant düzeni nedeniyle depremde binaların insanlara mezar olduğunu belirterek “Edilgen olmayı dayatan bir sistem karşısında kendi ayaklarımız üzerinde nasıl duracağımızı bu deprem süreciyle gördük. Tek adam rejiminin her şeyin tek merkezle yönetildiği yerde tüm faaliyetlerin kısıtlandığını, odaların faaliyetlerine izin verilmediği bir süreci yaşadık. Bizler ölüme terkedildik. Bu afeti felakete çeviren tek adam rejimiyle karşı karşıya kaldık” dedi.

İktidarın kutuplaştırıcı siyasetini sürdürdüğünü özellikle de bunu alevi bölgelerde arttırdığını ifade eden Yüce, tüm bu sorunlara karşı ülkenin dört bir yanından dayanışmanın örüldüğünün önemine vurgu yaptı. Yüce, “Bu depem bize bir dayanışma seferberliği nasıl olur, devletin olmadığı yerde halklar nasıl örgütlenir somut olarak göstermiş oldu” diye konuştu.  

Ülkenin uzun dönemdir krizler sarmalı içinde olduğunu belirten Yüce, kadın mücadelesinden çevre mücadelesine değin örnekler veren Yüce, çözüm önerileri için ise örgütlenmenin önemine değindi.

“HALK SEFERBERLİĞİ YAŞANDI”

Kaldıraç Sözcüsü Hakan İlmeç ise, içerde ve dışarda savaş politikaların sürdürüldüğünü, baskıların ve krizin giderek arttığını dile getirdi. Deprem sürecinde dayanışma pratiklerinin önemli olduğunu söyleyen İlmeç, ciddi bir halk seferberliğinin yaşandığının altını çizdi. İlmeç son olarak birleşik bir emek cephesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

“21 YILDIR FELAKETLER SİLSİLESİ YAŞIYORUZ”

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca deprem öncesinde de yaşanan ‘felaketler silsilesi’ne örnekler verdi. Karaca, “Son 5-6 yıldır memlekette gündem olan başlıklara bakıldığında felaketler silsilesi görebiliyoruz. Pandemide yaşadık örneğin. Son 21 yılda 31 bin insan iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti, 18 yaş altı doğum oranlarının yüzde 72 oranında arttığı bir felaketi yaşıyoruz. 21 yılda 7 bin 106 kadın öldürüldüğünü biliyoruz, 1 buçuk milyon çocuğun örgün eğitimde olmadığına şahidiz. Her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Açlık sınırının altında, yoksulluk sınırın altında yaşayan insan sayısı giderek artıyor” dedi.

Seçim sürecinde de tüm bu tablo karşısında insanların beklenticiliğe, hareketsizliğe dolayısıyla duygusunu teslim etmeye iten bir siyaset anlayışın olduğunu belirten Karaca, tüm bu felaketler silsilesinin nasıl ortadan kaldırılacağına ilişkin de bir mücadele programının ortaya koyulmasının önemine vurgu yaptı.

“SOMUT TALEPLER, SÜREKLİLİK VE SERMAYEDEN HESAP SORACAK MÜCADELE ARAÇLARI”

Deprem döneminde ve seçim sürecinde de bir araya geldiği işçi ve emekçilerle yürüttüğü tartışmalardan ve mücadele pratiklerinden örneklerle  konuşmasını sürdüren Karaca, “Somut açık gündelik talepler etrafında ve bu talepleri örgütlerken süreklilik, aynı zamanda sadece günü kurtarmaya yönelik değil; siyaseten de patrondan, iktidardan, sermayeden hesap soracak ufka sahip mücadele araçlarına ihtiyacımız var. Var olan yarıklara kama olup bu gedikleri büyütmek zorundayız” dedi.

“CAN ATALAY’A YÖNELİK KARAR HALKIN İRADESİNİN GASBIDIR”

Karaca ayrıca panel sonunda Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın tutukluğuna yönelik itirazın Yargıtay tarafından oybirliğiyle reddedildiğini hatırlatarak, “Bu halkın seçtiği vekiline yönelik bu karar halk iradesini rehin tutma kararıdır. Buna hep birlikte itiraz yükselteceğiz. İrade gasbına son verilmesi için hep birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Panel, soru cevap bölümüyle son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Yeşil Sol Parti Milletvekili Beritan Güneş’in 5 dilde selamına tahammülsüzlük

SONRAKİ HABER

İzmir’de Eğitim Sen ve barodan tepki: Bilimsel ve çağdaş eğitimden uzaklaşma uğraşının karşısındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa