Emekliye açlık Meclisten geçti
AKP-MHP oylarıyla en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL’de kaldı. Açlık sınırı ise 10 bin 500 TL.
Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)
Milyonlarca emekliye ‘sıfır zam’ Meclisten geçti. Seyyanen zammın bulunmadığı pakette en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL’de kaldı. Açlık sınırının 10 bin 500 TL olduğu ülkede emeklilerin seyyanen zam talebi karşılanmamış oldu.
Kök aylığı 3 bin 500- 4 bin 500 lira düzeyinde olan ve ek ödeme alan milyonlarca emekli 7 bin 500 lira almaya devam edecek. Emeklilerin beklentilerinin aksine seyyanen zam bulunmayan torbadan emeklilere resmi enflasyonun yüzde 13 altında zam çıktı.
TBMM Genel Kurulu, emeklilere yüzde 25 zam öneren torba yasa maddesini kabul etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dahi emeklilere “seyyanen zam” çağrısı yapmasına rağmen, MHP teklif görüşülürken değişiklik yapılması için önerge bile vermedi. AKP-MHP milletvekilleri, CHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Partinin emeklilerin maaşının teklif edilenin üzerinde olması için verdiği önergeleri ise reddetti.
Torba yasa teklifinde emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasını öngören madde kabul edildi. Kabul edilen kanun maddesiyle birlikte Emekli Sandığı emeklileri, yılın 6 ayı için enflasyon farkı ile birlikte toplamda yüzde 25 zam alacak. Temmuz ayından itibaren uygulanmak üzere kabul edilen kanun teklifinin, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.
BAHÇELİ BİLE ‘SEYYANEN ZAM’ DEMİŞTİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salı günü (11 Temmuz) yaptığı grup toplantısında, “Emeklilerimize yapılan yüzde 25’lik maaş artışı, gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır” demişti. MHP Genel Başkanı, emekli maaşlarına seyyanen zam çağrısında bulunarak, “8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir” diye konuşmuştu.
AKP: BÜTÇE İMKANI DEDİĞİMİZ DENGE VAR
Bahçeli’nin çağrısının ardından AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Mümkündür, bu manada çalışanlarımızın özellikle enflasyona ezdirilmemesi, özlük haklarının artırılması noktasında çabamız olacaktır. Ancak bütçe imkanları dediğimiz denge var” açıklamasını yaptı.
TBMM Genel Kurulunda önceki gün torba yasa görüşülürken, CHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti seyyanen zam yapılmasıyla ile ilgili önerge verdi ancak önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
EK MTV DE KABUL EDİLDİ
Torba yasada yer alan bir başka düzenleme olan ek MTV iki eşit taksitte tahakkuk ettirilecek. Ek MTV’nin ilk taksiti, düzenlemenin yayımlandığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecek. Teklifin temmuz ayı içinde kanunlaşması halinde ek MTV’nin ilk taksiti ağustos ayı sonuna kadar ödenecek; ikinci taksitinin ise kasım sonuna kadar ödenmesi gerekecek.
Örnek olarak, 1-3 yaş arası, motor hacmi 1301-1600 santimetreküp olan taşıtının ocak ayındaki birinci taksiti için 1846, temmuz ayındaki ikinci taksiti için 1846 lira ödemesi gereken mükellef, teklifin bu ay kanunlaşması halinde, ağustos ayı sonuna kadar 1846, kasım ayı sonuna kadar yine 1846 lira ek vergi ödeyecek. Örnekte verilen araç üzerinden, 2023 yılında toplamda 3 bin 692 lira ödeyecek olan mükellef, ek MTV ile toplam 7 bin 384 lira ödemiş olacak.
Kanunun yayımı tarihi ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlara ilişkin ek MTV ise bu taşıtların MTV’si ile birlikte peşin ödenecek.
Ek MTV, bir defaya mahsus uygulanacak ve genel bütçe geliri olarak kaydedilecek. (EKONOMİ SERVİSİ)