14 Temmuz 2023 16:51

Wagner, Belarus askerlerini eğitiyor

Belarus Savunma Bakanlığı, Rus paralı asker grubu Wagner'e bağlı paralı askerlerin Belarus askerlerini eğittiğini açıkladı.

Fotoğraf: Corbeau News Centrafrique/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya'da "silahlı isyan" ile suçlanan Rus paralı asker grubu Wagner'in Belarus'taki askerleri eğittiğini açıkladı.

Bakanlık, Wagner savaşçılarının başkent Minsk'e yaklaşık 90 kilometre mesafede bulunan Osipovichi kasabasındaki bir askeri bölgede Belarus askerlerini eğittiğini gösteren bir video yayımladı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Bakanlık, "Wagner savaşçıları, pek çok askeri disiplinde eğitmen olarak rol aldı" açıklamasına bulundu.

Reuters'a konuşan Wagner'e yakın iki kaynak da Wagner savaşçılarının bazılarının en az 11 Temmuz Salı gününden bu yana Belarus'ta olduğu bilgisini paylaştı.

NE OLMUŞTU?

Paralı asker şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, haziran ayı sonunda Wagner savaşçıları geçen hafta Ukrayna’yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

İsyanı yaymayı göze almayan Prigojin, 24 Haziran’da Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Rusya’da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini bildirerek geri adım atmıştı. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin’e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, “isyancı liderin” Belarus’a gideceğini bildirmişti. 

Rusya Devlet Başkanı Putin da Wagner savaşçılarına "Savunma Bakanlığı veya diğer kolluk kuvvetleriyle bir sözleşme yaparak Rusya’ya hizmet etmeye devam etme fırsatına sahipsiniz. İsteyen Belarus’a gidebilir" demişti. 

İlk açıklamasında Prigojin'in Belarus'ta olduğunu teyit eden Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, daha sonra bir açıklama daha yaparak Prigojin'in Rusya'da olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Karma eğitime saldırıda gaza basıldı, kadınlar tepki gösterdi: Karma eğitime sahip çıkmak herkesin sorumluluğu

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen’den AYM’nin ÖMK kararına tepki: Kariyer sistemi sürüyorsa mücadele de sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa