14 Temmuz 2023 19:22

İskender Bayhan, GGM'lerde ‘insan onuruna aykırı muamele’ iddialarını Meclis'e taşıdı

Türkiye'nin göç politikalarının sonuçlarını Meclis gündemine taşıyan Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Ekran görüntüsü, TBMM TV yayınından alınmıştır.

Paylaş

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, ucuz emek sömürüsü ve pazarlık üzerine kurulu olan göç politikalarının sonuçlarını Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bayhan, “Geri Gönderme Merkezlerinde ‘insan onuruna aykırı muamele’ iddiaları mevcuttur. Mültecilerin Geri Gönderme Merkezlerinde sağlık, beslenme ve barınma koşulları ne sıklıkta denetlenmektedir?​” diye sordu.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, komşusuyla yaşadığı tartışma sonrası Silivri Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilen Azerbaycanlı muhalif gazeteci Sona Y.’ye yönelik işkence ve insanlık dışı muamelelere de değinerek GGM’lerin bir cezalandırma mekanizması olarak kullanıldığını vurguladı.

Bayhan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“2021 yılında Altındağ’da yaşanan linç girişimi ile başlayan süreç, temmuz ayının başında Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde başta Suriyeliler olmak üzere Afganların da yaşadığı mahallelerde lince kadar uzanmıştır. Sanayi kentlerinin yoksul mahallelerinde kayıtsız ve güvencesiz bir biçimde çalışan mültecilere yönelen bu linç girişimi, kullanılan “sorumsuz” dilin bir neticesidir. Bu durum daha fazla tehlikeli bir hal almadan, ivedilikle bu ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı politikalardan vazgeçilmelidir.

Bir diğer yandan daha önce ziyaret ettiğimiz ve durumu ortaya koymak adına önünde açıklama yaptığımız Silivri Geri Gönderme Merkezi, GGM’lerde yaşanan hak ihlallerinin anlaşılması açısından net bir tablo ortaya koymuştur. Komşusuyla yaşadığı tartışma sonrası Silivri Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen Azerbaycanlı muhalif gazeteci Sona Y. ile görüşmelerimiz sonrasında, avukatının verdiği bilgiye istinaden Sona Y.’ye Silivri GGM Müdürü’nün sarf ettiği “Medyada ve Twitter’da hakkımızda haber ve paylaşım yapıyormuşsun. Ben de seni cezalandırdım. İstersem seni şimdi serbest de bırakabilirim zorla sınır dışı da edebilirim. Ama medyadaki haberlerden sonra serbest bırakmayacağız seni” sözleri ise GGM’lerde yaşanan insan hakları ihlalleri ve hukuksuzluğu çarpıcı bir biçimde ortaya koymaktadır.”

Bayhan’ın göçmen ve mültecilerin yaşadığı hak ihlallerine ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yönelttiği sorular şöyle oldu:

  • Türkiye’de ikamet iznine sahip olan yabancı sayısı nedir? Bu sayılar neden düzenli ve şeffaf bir biçimde toplum ile paylaşılmamaktadır?
  • İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan verilerin şeffaflığı ve güvenirliği konusunda nasıl bir yol izlenmektedir?
  • 2018- 2023 yılları arasında geri gönderilen, sınır dışı edilen kişi sayısı nedir? Geri gönderme süreçlerinde hangi yöntemler izlenmiştir?
  • Geçici koruma altında bulunan Suriyeliler için AB tarafından verilen fonlar mültecilerin hangi harcamaları için kullanılmaktadır? Konu ile ilgili düzenli bir rapor açıklaması yapılmakta mıdır?
  • Sınırlardan kolaylıkla geçtiği iddia edilen IŞİD, Taliban gibi terör örgütlerine bağlı kaç kişi sınır dışı edilmiştir? Bu terör örgütlerine bağlı olan cezaevinde yatan kişi sayısı nedir?
  • İran İslam Rejimini eleştiren mültecilerin “ulusal güvenliği tehdit oluşturma ve rejim karşıtı faaliyet” suçlamasıyla sınır dışı edilmesinin gerekçesi nedir? İran İslam Rejimi ile yapılmış kamuoyundan gizlenen bir anlaşma mı vardır?
  • Geri Gönderme Merkezlerinde “insan onuruna aykırı muamele” iddiaları mevcuttur. Mültecilerin Geri Gönderme Merkezlerinde sağlık, beslenme ve barınma koşulları nedir? Bu kurumlar uluslararası kuruluşlar tarafından denetlenmekte midir? Denetlenme sıklığı nedir?
  • Deprem neticesinde verilen “ikamet izin belgesi” uygulaması sona ermiş midir? Afet dönemlerinde gerçekleşen yasal düzenlemelerin depremzede mültecileri de kapsaması için nasıl bir yol izlenmektedir? Depremde evleri hasar gören depremzede mülteciler için bir bütçe ayrılmış mıdır?
  • Sınırlarda kamu görevlilerinin rüşvet iddialarına ilişkin bir araştırma ya da soruşturma var mıdır? Araştırma sonuçları nelerdir?

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tahliye olan gazetecilere ziyaret: Hakikatin sesini kısamayacaklar

SONRAKİ HABER

TV’de toplanan deprem bağışlarının 74 milyar 2 milyon 686 bin 832 TL’si hesapta bekletiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa