14 Temmuz 2023 19:58

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı: Haklarımızdan ve özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz

Diyarbakır'da Şiddetle Mücadele Ağı, kadın cinayetlerine ve hedefe konan karma eğitime ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "haklarımızdan ve özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz” denildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, artan kadın cinayetleri, şüpheli kadın ölümleri ve hedefte olan karma eğitime dair Rosa Kadın Derneğinde basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Eş Başkanı Gulan Önkol yaptı.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme süreci ile benzer şekilde kurgulanan ataerkil zihniyeti tanıdıklarını ifade eden Önkol, “Amed’de kadınlara, LGBTİ+’lara ve çocuklara dönük her türlü şiddete karşı mücadele eden kurumlar olarak şiddet faillerinin değil, hakları ve özgürlükleri için mücadele edenlerin susturulmaya ve yargılanmaya çalışıldığı bu dönemde buradan seslenmek istiyoruz; haklarımızdan ve özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz” dedi.

KARMA EĞİTİM HEDEFTE

Karma eğitim tartışmalarıyla kız çocuklarının eğitim hakkının hedefte olduğuna dikkat çeken Önkol, şunları belirtti: “Sık sık tartışmaya açılan ‘Karma eğitimin engellenme’sinin kız çocuklarının okullaşma oranını arttıracağı kılıfıyla süslemeye çalıştıkları ideolojileri, evlilik yaşı gibi son dönem kadınlar üzerinden yürüyen bütün tartışmalar birlikte değerlendirildiğinde bu zihniyetin neyi hedeflediğini açıkça ortaya koymaktadır. İşte tam da kadın ve LGBTİ+ düşmanı politikaların, kazanımlarımızı hedef alan tüm söylemlerin arttığı bu ortamda, kadınlara, çocuklara ve LGBTİ+’lara dönük şiddetin körüklendiğini görmekteyiz.”

"YARGI MAKAMLARI SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRSİN"

Kentte ve ülkede yaşanan son zamanlarda artan şüpheli kadın ölümlerinde, etkin soruşturma ve caydırıcı cezalar olmadığına dikkat çeken Önkol şöyle devam etti: “En son yaşanan olayda 4 Temmuz 2023 günü kentimizde bir kadın intihar iddiasıyla hastaneye götürülmüştür. 4. kattan düşmüş olmasına rağmen yaşama tutunan kadın, bilinci açıldıktan sonra verdiği ilk beyanında eski eşi tarafından 4. kattaki evinden atıldığını belirtmiş ancak kadının açık beyanına, failin mağdura yönelik ölüm tehditlerini içeren ses kayıtlarına rağmen fail ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştır. Yargı makamlarının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve kadının eski eşi olan failin derhal tutuklanması gerekmektedir.”

Devlete, çağrıda bulunarak gerek İstanbul Sözleşmesi’nin gerekse diğer uluslararası mevzuatın yüklediği sorumluluğu hatırlatan Önkol, “Şiddete karşı bütünlüklü politikalar geliştirilmesini, faillerin korunmadan yargılanmasını, şiddete maruz kalan bireyleri önceleyen yaklaşımların geliştirilmesini talep ediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TV’de toplanan deprem bağışlarının 74 milyar 2 milyon 686 bin 832 TL’si hesapta bekletiliyor

SONRAKİ HABER

Muğlalı köylülerin çimento fabrikasına karşı nöbeti 2'nci gününde: Köyümüze sahip çıkalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa