16 Temmuz 2023 17:16

Prof. Dr. Kozanoğlu akaryakıttaki vergi artışlarını değerlendirdi: Ücretlerdeki artış vergilerle geri alındı

Akaryakıttaki vergi artışlarını değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Yapılan sözleşmelerde, ücret zamlarındaki artış, vergilerle, zamlarla geri alındı" dedi.

Hayri Kozanoğlu | Fotoğraf: Altınbaş Üniversitesi

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla akaryakıt ve otogazda özel tüketim vergisine (ÖTV) fahiş zam yapıldı. Pompa fiyatlarına yansıyan artış, domino etkisiyle tüm ürünlere yansıyacak. Artışı gazetemize değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, yoksulluğu daha da derinleştiren zamlar ve vergi artışları karşısında tüm işçi ve emekçilerin tek çaresinin örgütlü ve birlikte mücadele olduğuna dikkat çekti.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; akaryakıt, gaz ve yağ ürünlerini de içeren, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı listede yer alan mallara ilişkin ÖTV tutarları yeniden belirlendi. Düzenleme öncesi benzinde litre başına 2.52 TL olan ÖTV tutarı, 7.52’ye; motorinin litresinden alınan 2.05’lik ÖTV tutarı ise 7.05’e yükseldi. LPG otogazdan alınan litre başı ÖTV tutarı ise 5.77 TL olarak belirlendi. Karara göre; uçak benzini, jet yakıtı ve hafif yağlardan ÖTV alınmamaya devam edilecek.

"VERGİLERİN HALKA YANSIMASI ZULÜM"

Vergi artışlarının ve art arda gelen zamların emekçilere yansımasını değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, zamlanan ücretlerin emekçinin cebine girmeden artan vergilerle ve temel tüketim ihtiyaçlarına gelen zamlarla geri alındığını söyledi: “Gece gündüz her şeye zam yapılıyor. Yapılan sözleşmelerde, ücret zamlarındaki artış, vergilerle, zamlarla geri alındı. Emeklilik ücretleri 7 bin 500 lira altında olan yüz binlerce emekli de zam alamayacak. Önceden emekli en az asgari ücret üzerinde ücret alırdı. İnsanlar asgari ücret altına mahkum edildi. Bugün 11 bin 400 liraya geçinmek zaten mümkün değil. Ben de emekliyim aldığım ücret 7 bin 500 lira. 4 bin lira asgari ücretin altındayım. 9 bin prim gününe kadar çalışma hayatım var. Son 20 sene işçi sınıfı için ‘zulüm, zam, vergi’ anlamına geldi. Toplumsal muhalefeti bölmek için de her şey yapılıyor; en düşük memur çalışanın ücreti 22 bin 700 lira iken işçinin 11 bin 400 lira. Bu çok açıkça insan onuruna yakışmayan bir durum. Tabii bugün 22 bin 700 alan da emekli olduğunda 15 bin lira üzerinden emekli olacak. Emekliliğe yansımayacak bu memur zammı. Bunun karşısında da Türk-İş gibi sınıfın yanında durmayan açıkça hükümetle iş birliği yapan konfederasyonlar, sendikalar var. Emekliler, emekçiler bu koşulları kabul etmemeli. Bu kınamalarla, eleştirilerle filan düzelecek bir şey değil. Mücadele etmek gerekiyor. Emekçiler, işçi sınıfı, emekliler, hep birlikte bir direniş göstermeli.”

"BİRLEŞİK EMEK CEPHESİ İLE ÖRGÜTLÜ BİR MÜCADELE ŞART"

Yoksullardan değil, zenginlerden servet vergisi alınması, asgari ücretin insan onuruna yakışır düzeyde olması için işçi ve emekçilere mücadele çağrısı yapan Kozanoğlu, “Öncelikle bu asgari ücretin insan onuruna yakışır bir duruma gelmesi lazım. 11 bin 400 çok çok düşük bir ücret ve 5-6 milyon insan da bunun altında kalıyor. Büyük sanayi kuruluşlarında, kamuda çalıştım yıllarca, bugün geldiğimiz nokta burada; asgari ücretin 4 bin lira altında. Milyonlar böyle. Vergiler, zamlar, düşük ücret bütünüyle işçi sınıfını vuruyor. Sermaye ise sermayesine sermaye katıyor. Son 20 yıl büyük sermayedarlar daha da büyüdü. Böyle bir tabloda hem sendikal bürokrasiye karşı hem burjuvaziye karşı mücadeleyi yükseltmeliyiz. Emekçiden değil, servetine servet katanlardan vergi alınmalı. Bunun yolu da örgütlü mücadeleden geçiyor. Ciddi bir mücadele birikimi var, bunlar parça parça. Bu lokal mücadeleleri birleştirerek, siyasi görüşlerimizi bir yana bırakarak, işçileri emekçileri ayırmadan bir birleşik emek cephesi oluşturarak bununla yol alabileceğimizi düşünüyorum. İşçi sınıfı bu kadar haksızlığa rağmen, fabrikalarda ekmeksizliği, işsizliği göze alıyor, direnişe geçiyor. Bir sendikaya üye olmak onun işsizliğiyle eş değer. Birleşik bir emek cephesiyle bu vergilere, adaletsiz ücret politikalarına karşı çıkmalı, örgütlü bir mücadele sürdürmeliyiz. Burjuvaziye bir ders vermek istiyorsak işçi sınıfı ile olacak bu. Sessiz kalırsak, baskılar daha da artacak, bu zamlar durmayacak, yoksuldan alınan vergilerin sonu gelmeyecek, vergi artışları da devam edecek” diye konuştu.

DOĞAL GAZDA ÖTV 3 KATINA ÇIKTI

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ÖTV zammının konutlarda kullanılan doğal gaza da etki ettiğini açıkladı. “Değerli arkadaşlar daha fazla moralinizi bozmak istemem ama konutlarda kullanılan doğal gazda da ÖTV üç katına çıkarılmıştır” diyen Bingöl şunları belirtti: “Sm3’te 0.0230 TL olan ÖTV bugünkü karar ile 0.0747 TL’ye yükseltilmiştir! Ayrıca geçtiğimiz günlerde doğal gazdaki KDV oranı da yüzde 20 olmuştu.”

ÖNCEKİ HABER

Sıcaklık rekorları kırılırken petrol tekelleri iklim vaatlerini tutmuyor!

SONRAKİ HABER

Jane Birkin hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa