17 Temmuz 2023 12:14

CHP’li Tanal: DEDAŞ kendi personeline de köle muamelesi yapıyor

CHP'li Tanal, "DEDAŞ’ta arıza, onarım bakım personeli olan işçilere, asgari ücretin yüzde 10’u üzerinde maaş veriliyor. DEDAŞ çalışanlarının şu ana kadar aldıkları aylık net maaş 10 bin 410 TL" dedi.

Mahmut Tanal | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av Mahmut Tanal, keyfi ve hukuka aykırı elektrik kesintileriyle, fahiş oranlı fatura ve cezalarla bölgede vatandaşları canından bezdiren özel elektrik şirketi DEDAŞ’ın, kendi bünyesinde düşük maaş ve özlük haklarından mahrum şekilde çalıştırdığı emekçileri de mağdur ettiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tanal, GAP illeri Şanlıurfa, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Batman’da DEDAŞ adına elektrik arıza, onarım ve bakım personeli olarak görev yapan emekçilerin, ağır ve tehlikeli iş statüsünde çalışmalarına rağmen hak ettikleri ücreti alamadıklarını belirtti.

DEDAŞ’ın kendi personeline de köle muamelesi yaptığını söyleyen Tanal, “DEDAŞ’ta arıza, onarım ve bakım personeli olan işçilere, asgari ücretin yüzde 10’u üzerinde maaş veriliyor. DEDAŞ çalışanlarının şu ana kadar aldıkları aylık net maaş 10 bin 410 TL. Belirlenen asgari ücrete göre yeni maaşlarda sadece yüzde 10’luk bir artış olacak. DEDAŞ’ın kendi çalışanlarını sömürmesi, sadece maaş üzerinden olmuyor. İşçilerin banka promosyonunu da şirket kendine alıyor. İşçiler vardiyalı çalışmalarına rağmen, vardiya tazminatı verilmiyor. İşçilere kıdem tazminatı da ödenmiyor. Emekçilerin yemek ve yol yardımlarında kesintiye gidiliyor. Sürekli arazide araç kullanan işçilere herhangi bir şoförlük ücreti de ödenmiyor. Gece gündüz demeden görev yapan işçilere mesailer de düzgün verilmiyor. Ağır ve tehlikeli işte çalışıp canlarını tehlikeye atan emekçilerin mesai saati, 34 TL. DEDAŞ, kendi çalışanlarını ikramiyeden de mahrum bırakıyor” dedi.

İŞÇİLERE SENDİKA YASAĞI

Dicle Elektrik şirketinin, işçilerin herhangi bir sendikaya üye olmalarına da izin vermediğini aktaran Tanal, “Sendikal haklar, anayasal güvence altındadır. DEDAŞ, işçilerin sendikal haklarını engelleyerek anayasayı çiğnemektedir. Anayasamızın ‘Sendika kurma hakkı’ başlıklı 51. maddesi, gayet açıktır. ‘Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.’ hükmünü içermektedir söz konusu anayasa maddesi” ifadelerini kullandı.(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Pala: Deprem sonrası atık yönetimi nasıl yönetiliyor?

SONRAKİ HABER

Emek Partisi, İskenderun emek ve demokrasi güçleriyle buluştu: Yerel mücadele birlikleri oluşturulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa