SAD: Fok balıklarının yaşam alanlarına yapılaşmaya izin verilmesin
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) İzmir, Karaburun’daki Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde denizin içine doğru uzayan yapılaşmalara tepki göstererek kanuna aykırı yapılaşmalara izin verilmemesini istedi.
Fotoğraf: Sualtı Araştırmaları Derneği
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) İzmir, Karaburun’a bağlı Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde denizin içine doğru uzayan yapılaşmalara tepki gösterdi. Bölgenin nesli tehlike altında fok balıklarının en önemli yaşam alanlarından birisi olduğunu dile getiren SAD, kıyı kanunu ve ulusal mevzuatlara aykırı olan yapılaşmalara izin verilmemesini istedi.
TÜRKİYENİN EN ÖNEMLİ FOK ALANLARINDAN BİRİ
SAD tarafından yapılan yazılı açıklamada Mordoğan Ardıç mevki ve Ayıbalığı kayalık kıyılarının Türkiye’nin Önemli Fok Alanları arasında olduğunu belirtilerek, “Foça-Karaburun bölgesi Türkiye’deki Öncelikli 5 Akdeniz Foku Yaşam Alanı” arasına alınmıştır. Ayrıca, 2012 yılında onaylanarak 2013 yılında hayata geçen “Akdeniz Fokunun Türkiye’de Korunması Ulusal Stratejik Eylem Planı’nda sınırları açıkça belirtilmiştir. Bölgede Akdeniz foklarının yaşadıkları Ardıç burnu ve civarındaki kıyılarda yer alan denizden girişli mağaralar ve kovuklarda Akdeniz foklarının yaşadığı ve yavruladıkları bilinmektedir” denildi.
TÜRKİYE’NİN FOKLARIN NESLİNİ KORUMA TAAHHÜDÜ VAR
1984’de Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası Bern Sözleşmesi gereği nesli tehlike altında olan canlılar yaşam alanları ile birlikte korunmalarının taahhüt altına alındığını aktaran SAD açıklamasında şu görüşlere yer verildi; “Dolayısı ile Kıyı kanununa aykırı bu kıyı yapısı inşası hem yapı olarak mevzuata aykırılık teşkil etmekte, hem de artıracağı insan baskısı ve söz konusu kıyılarda zaten zor tutunan Akdeniz Foklarının habitatlarından uzaklaştırması bakımından çifte olumsuz etkisi olacaktır. Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde kıyı yapısını değiştirecek müdahale ve yapılaşmanın yerinde incelenmesi, söz konusu iskele ve çelik konstrüksiyon kıyı yapısının izinlerinin kontrolü ve başkaca mevzuata aykırılık konularının belirlenmesi, ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeye aykırı kıyı yapılaşmasının ortadan kaldırılması isteğimizi ilgili birimlere ilettik”. (İzmir/EVRENSEL)