17 Temmuz 2023 14:57

İzmir Barosu’ndan vergi zamlarına tepki: İnsanca yaşam hakkını savunuyoruz

Son yapılan zamlara ilişkin açıklama yapan İzmir Barosu, iktidarın seçim öncesinde yanlış politikalarla batağa sürüklediği ülke ekonomisini düzeltmek için kaynak olarak yurttaşı seçtiğini söyledi.

Fotoğraf: Fatih Polat/Evrensel

Paylaş

İzmir Barosu, yapılan zamlar ve artan vergilere ilişkin yazılı açıklama yayımladı. İktidarın yanlış politikalarla batağa sürüklediği ülke ekonomisini düzeltmek için kaynak olarak yurttaşı seçtiği ifade edilen açıklamada, “Anayasa’ya aykırı tüm bu ‘Kararnameler’ ile uygulamalara karşı çıkıyoruz. Yurttaşın insanca yaşam hakkını savunuyoruz” denildi.

İktidarın, seçim öncesinde yanlış politikalarla batağa sürüklediği ülke ekonomisini düzeltmek için kaynak olarak yurttaşı seçtiğini söyleyen İzmir Barosu, “Önce Anayasa'ya açıkça aykırı bir biçimde ek motorlu taşıtlar vergisi getiren iktidar, daha sonra adalete erişim hakkını kısıtlayan oranlarla harçlara zam yapmış; şimdi de akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi tutarında artış yapan kararname ile benzin, mazot ve doğal gaza çok yüksek miktarda vergiler getirmiş; temel insani ihtiyaçları fahiş bir biçimde fiyatlandırmıştır” dedi.

“İtibar”dan tasarruf etmeyen tek adam rejiminin yurttaşın temel ihtiyaçlara ulaşmasını sağlamak yerine ekmeğe dahi muhtaç hale getirdiği ifade edilen açıklamada, “Orta sınıf ve işçi sınıfını açlığa mahkum etmiştir. Öte yandan burjuvanın huzurunu bozmamak için lüks tüketimden vergi almayan siyasi iktidar; çözümü temel ihtiyaçlardan alınan vergilere yaptığı yüksek artış oranları ile yurttaşın cebine el atmakta bulmuştur” denildi.

“ANAYASA’YA AYKIRI KARARNAMELERE KARŞI ÇIKIYORUZ”

Seçim döneminde ücretsiz olduğu söylenen doğal gaza ÖTV ile yüzde 224 oranında zam yapıldığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bugün sudan elektriğe, ekmekten süte, akaryakıttan doğal gaza ve dahi hizmet sektörüne, özetle, tüm temel ihtiyaçlara ağır vergi yükü getirilmiştir. Yanı sıra ülkede her geçen gün işsizlik artmakta, gençler mezun olduklarında iş bulamamaktadır. Yine kira bedellerinin fahiş miktarda artışı da barınma sorununa yol açmıştır. Mal ve hizmetlere yapılan fahiş zamlara rağmen maaşlarına aynı oranda zam yapılmayan emekliler ise açlık sınırının altında maaşlarla yaşamaya mahkum edilmiştir. İzmir Barosu olarak, Anayasa’ya aykırı tüm bu ‘Kararnameler’ ile uygulamalara karşı çıkıyor; yurttaşın insanca yaşam hakkına sahip olduğunu, siyasi iktidarın yurttaşına tüm temel hakları sağlamada yükümlü olduğunu, yurttaşın temel haklara erişimi için her türlü hukuk mücadelesini vereceğimizi hatırlatıyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bilirkişiler: Atatürk Orman Çiftliği alanında özel üniversite kullanım kararı AOÇ planlarına aykırı

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Körfez ziyareti öncesi açıklama: "Neyin satılıp neyin satılmayacağını çok iyi biliriz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa