17 Temmuz 2023 13:39

Erdoğan'dan Körfez ziyareti öncesi açıklama: "Neyin satılıp neyin satılmayacağını çok iyi biliriz"

Erdoğan, Körfez ülkelerine para arayışı ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, BOTAŞ'ın satılacağı iddiasına dair "Biz neyin satılıp neyin satılmayacağını çok iyi biliriz" dedi.

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/TCCB

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, para arayışı için Körfez ülkelerine gerçekleştireceği ziyaret öncesi açıklamalarda bulundu. Ziyaretin öncelikli amacının "yatırım ve ticaret faaliyetleri" olduğunu söyleyen Erdoğan, BOTAŞ'ın satılacağı iddiası için "Böyle bir şey yok. Biz neyin satılıp neyin satılmayacağını çok iyi biliriz" dedi.

Erdoğan, Rusya'nın sona erdiğini açıkladığı "tahıl koridoru anlaşması" için “Temennimiz anlaşmanın devam etmesi. Dostum Putin’in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum” dedi. Erdoğan, konuya dair Putin ile görüşmeyi planladığını söyledi.

Suriye ile ilişkilere de değinen Erdoğan, "Esed maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İLİŞKİLERDE SON DÖNEMDE ÖNEMLİ MESAFELER KAYDETTİK"

“Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizde son dönemde önemli mesafeler kaydettik. Deprem felaketi sonrasında bu kardeşlerimizin maddi manevi her türlü desteğini yanımızda gördük. Bir kez daha kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu sene hem Katar hem de BAE ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 50. yıl dönümünü kutluyoruz. Suudi Arabistan'la diplomatik ilişkilerimiz de malum 1929'da tesis edilmişti. İlişkilerimizin dayandığı sağlam temmelleri geniş bir işbirliği alanına yaymayı hedefliyoruz."

ÖNCELİKLİ GÜNDEM PARA

"Ziyaretlerimiz esnasında öncelikli gündemimiz, bu ülkelerle önümüzdeki dönemde yürüteceğimiz ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak. Kazan-kazan anlayışıyla neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Körfez ülkeleri ile ikili ticaret hacmimiz son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi. Düzenlenecek iş forumlarıyla bu rakamı çok daha ileri taşımanın yollarını arayacağız."

SUUDİ ARABİSTAN'DA HEDEF MÜTEAHHİTLERE DAHA FAZLA RANT KAPISI

"Bölgemizin en önemli ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan, ticaret, yatırımlar ve müteahhitlik hizmetleri gibi alanlarda özel bir konuma sahip. Müteahhitlerimizin son 20 yılda Suudi Arabistan'da üstlendiği projelerinin toplam rakamı yaklaşık 25 milyar dolardır. Suudi Arabistan'ın büyük projelerinde Türk firmalarının daha fazla rol oynamasını arzu ediyoruz."

 

"KATAR İLE İLİŞKİLERİMİZ MÜKEMMEL"

"Cidde'nin ardından stratejik ortağımız ve yakın iş birliği içinde olduğumuz dost ve kardeş Katar'ı ziyaret edeceğiz. Katar ile ilişkilerimiz her düzeyde mükemmel seyrediyor."

BEA İLE TİCARETİ ARTIRMA HEDEFİ

"Körfez turumuzun son durağı, ilişkilerimizin her alanda gelişme gösterdiği Birleşik Arap Emirlikleri olacak. BAE, Körfez bölgesinde ticaretimizin son dönemde en yüksek seyrettiği ülkedir. Bu rakamı, iki ülkenin gerçek potansiyeline yaraşır bir seviyeye çıkarmak istiyoruz.

Bu üç ülkeyi ziyaretimizde ayrıca TOGG’un muhataplarımıza hediye olarak verilmesi teşkil edilecek."

TAHIL KORİDORU: "DOSTUM PUTİN'İN DEVAMINI İSTEDİĞİNİ İNANIYORUM"

"(Tahıl koridoru) Kardeniz girişiminin devamı için diplomatik gayretlerimizi son günlerde yoğunlaştırdık. Bugün yapılan açıklamaya rağmen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı dostum Putin’in, bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Bu arada Dışişleri Bakanım muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Seyahatten döner dönmez Sayın Putin ile ben de görüşmelerimi yapacağım. Kendisiyle ağustos ayında ülkemizde bir araya geldiğimizde tüm bu hususları görüşme fırsatını da bulacağız. Ayrıca Rus tahıl ve gübresinin önünün açılması noktasında nasıl hareket edebileceğimizi de istişare edeceğiz.

İstanbul’da tahıl koridoruyla ilgili çalışmaları yürüten bir heyet var fakat bugün gerek Dışişleri Bakanım muhatabıyla bir görüşme yapacak. Bu görüşmeyle birlikte temenni ediyorum ki süratle bir mesafe alırız ve aralık vermeden yolumuza devam ederiz. Belki bu arada bizler ağustosu beklemeden Sayın Putin’le de bir telefon görüşmesiyle adımlarımızı atarız."

ORMAN YANGINLARI İÇİN RUSYA'DAN UÇAK TEMİNİ

"(Orman yangınları) Tabii bu arada maalesef yangınlar ülkemizi şu anda yine sarmış durumda. Rusya ile görüşme yapıp, onlardan yangın söndürmede büyük gövdeli uçaklardan temin etme yoluna gideceğiz."

BOTAŞ AÇIKLAMASI: "BİZ NEYİN SATILIP NEYİN SATILMAYACAĞINI İYİ BİLİRİZ"

"Ziyaretin yatırımlar ve finans boyutu var. Her ikisinden de umudumuz çok çok var. Oralarda yatırım söz konusu, tabii ülkemizde yatırım söz konusu. Savunma sanayisinde, altyapı üstyapı yatırımlarında bu üç ülkeye Türkiye'nin ciddi bir inşallah yatırım imkanı olacak. Bunun yanında da bu ülkelerin Türkiye'den belli asetleri satın alma durumu da olacak. Ama bazı cambazların söylediği gibi BOTAŞ’ı satıyorlar, şu oluyor bu oluyor, böyle bir şey yok. Biz neyin satılıp neyin satılmayacağını çok iyi biliriz."

"ESAD TÜRKİYE'NİN SURİYE'DEN ÇIKMASINI İSTİYOR, BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ"

"Bizim Suriye ile kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil. Kapı açık. Dörtlü zirveler yapılsın ama biz Beşar Esad’la da görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Bütün mesele, onların bize yaklaşım tarzı. Suriye’de Esed maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz. Aynı ifadeyi farklı ülkere kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. Adil yaklaşım arıyoruz. Bu adil yaklaşım olduktan sonra mesele yok, bunların hepsini aşarız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu’ndan vergi zamlarına tepki: İnsanca yaşam hakkını savunuyoruz

SONRAKİ HABER

Yazar Erdoğan Aydın: Devlet zihniyeti ile tarikatların dünyası arasında fark kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa