Ordulular, tarım alanına yapılacak bentonit madenine dava açtı: “Madene değil, açıldığı yere karşı çıkıyoruz”
Ordu’nun Ulubey ilçesinde tarım ve orman alanında kurulmak istenen bentonit madeni için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için dava açıldı.
Fotoğraf: Evrensel
Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Yeni Sayaca Mahallesi’nde bir maden şirketi tarafından kurulmak istenen bentonit madenine karşı dava açıldı. Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararının iptali için dava açtıklarını ifade eden Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve davanın avukatı Haluk Türkmen, “Ulubey ilçesinde bentonit madeni işletmeciliğine tepki gösteren 60 yöre insanıyla birlikte Ordu idare Mahkemesine davamızı açtık. Davanın lehimize olacağını umuyoruz” dedi.
“GEÇİM KAYNAĞIMIZ FINDIK YOK OLUYOR”
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de yaptığı açıklamada, “Ülkemiz her geçen gün maden şirketlerine parsel parsel satılarak talan edilmekte. Ordu’nun yüzde 72’si maden ruhsat alanı ilan edildi. Adeta Ordu halkının yaşam alanları yok edilmekte. Şehrimiz taş ocakları, HES, RES, altın, kurşun, bakır, çinko, bentonit maden şirketlerinin işgaline maruz kalmıştır. Ordu’nun geçim kaynağı olan fındık yok oluyor. Fındık bahçeleri yok edilip maden sahaları açılmakta” dedi.
Ordu halkının maden şirketlerinin insafına bırakıldığını söyleyen Gönül, “Daha üç gün önce Perşembe ilçemizin Soğukpınar Mahallesi’nde altın, gümüş, bakır, kurşun madeni sahası için ÇED süreci başlatıldı. Bentonit madenine karşı olduğumuz için dava açmıyoruz. Dava açma nedenimiz, maden sahasının yaşam alanlarının içinde olmasıdır. Tarım alanlarının yok olması, bizlere yaşam hakkı tanınmaması nedeniyle dava açıyoruz. Maden sahası özel mülkiyet, tarım ve orman alanlarının üçte birini kapsamaktadır. Erozyon etkisi yaratacak, heyelanlara neden olacak ve tozlanma nedeniyle de birçok hastalığa yakalanacağız. Sağlıklı bir ortamda yaşamayacağız. Maden sahasındaki özel mülkiyet alanı ve mülkiyet sahiplerinden izin alınmamıştır. Kurum görüşlerinde belirtilen, maden sahasının sakıncaları olacağına dair uyarılar dikkate alınmamıştır. Bu nedenlerden dolayı, Ordu Çevre Derneği ve Ulubey ilçesindeki yurttaşlarımızla birlikte dava açmış bulunuyoruz” İfadelerini kullandı.
“TOPRAĞIMIZI SAVUNACAĞIZ”
Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz da, "Maden sahası içindeki Yeni Sayaca'da yaşıyorum. Bir yurttaş olarak mahallemize sahip çıkacağız. Bölgemiz fındık bahçesi ve ormanlık alan. Maden işletmeciliği zarar verecek. Hem hukuksal hem de fiili mücadelemizi vereceğiz. Mahallemizde siyasi farklılıklara rağmen birlikteliğimizi sürdüreceğiz ve kazanacağız. Bu saldırının kapitalist sistemin bir sonucu olduğunu da vurgulamak gerekir" diye konuştu.
Yeni Sayaca’nın Bolhayır mevkiinde yaşayan Mehmet Berkin, “Çevremiz yok oluyor. Bölgemiz heyelan bölgesi. Zarara değecek mi? Yağmurda da rüzgarda da zarar göreceğiz. Toz, fındığı yok edecek. Madenci madeni alıp gider, biz yok oluruz. Doğayla çok oynuyoruz. Zararını zamanla göreceğiz.” derken Bolhayır Mahallesi’nden Ekrem Kul da “Benim arazim de etkileniyor. Fındık bahçem alan içinde. Geçimimiz fındıkla. Benim arazimi kullanacaklar ama benimle görüşmediler. Dava açıyoruz, kazanacağız” diyerek mücadelede kararlı olduklarının altını çizdi.
Aynı mahalleden Ekrem Kul ise "Benim arazim de etkileniyor. Fındık bahçem alan içinde. Geçimimiz fındıkla. Benim arazimi kullanacaklar ama benimle görüşmediler. Sondaj da vurdurmasın. Dava açıyoruz, kazanacağız" dedi.
Yeni Sayaca Köyü’nden Resul Ses ise 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ve sel felaketlerinin doğayla barışık olmanın önemini bir kez daha hatırlattığını vurguladı. “Asırlık ağaçların olduğu ormanlarımız ve 250 kilograma kadar fındık veren bahçelerimiz bu coğrafyanın vazgeçilmez zenginliğidir” diyen Ses, doğrudan ve dolaylı olarak 5 bine yakın kişinin bu topraklardan geçim sağladığının altını çizdi. Topraklarını tahrip eden böylesi bir madenciliğe karşı olduklarını belirten Ses, bu nedenle dava açtıklarını söyledi. (Ordu/EVRENSEL)