18 Temmuz 2023 10:46

Çadırda kalan depremzedeye sürgün 

Cemal Gürsel Mahallesi’ndeki çadır kentte kalan depremzedeler Elemendik'teki konteyner kente yerleştirilmek isteniyor. Yurttaşlar ise çadır kente daha yakın olan konteynerlere geçmeyi talep ediyor.

Çadırda kalan depremzedeye sürgün 

Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel

Berfin GÜLER
Ekin Temmuz SALTIK
Malatya

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, barınma sorunu hâlâ çözülmüş değil. Malatya'da Cemal Gürsel Mahallesi’nde Bornova Belediyesi tarafından kurulan çadır kentte kalan yurttaşların çadırları boşaltmaları istendi. Depremzedelere, Fatih köyü sınırlarındaki Elemendik mevkiinde kurulan konteyner kente yerleştirilecekleri söylendi. Kaldıkları çadır kente yakın konteynerlere yerleşmek istediklerini söyleyen yurttaşlar, "Elemendik merkeze çok uzak. Bütün düzenimiz bu mahallede. İşe nasıl gidip geleyim? Bize bir çözüm bulsunlar” çağrısında bulundu.

"SOKAKTA YATARIM YİNE DE ORAYA GİTMEM"

Görüştüğümüz Hasan Albayrak 64 yaşında. Emekli maaşı ve düzenli bir geliri olmadığı için buğday pazarında hamallık yapıyor. Depremden sonra başka şehre gitmiş ama mecburen geri dönenlerden. Mahallelerinde kurulan konteynere yerleşemedikleri için tepkili olan Albayrak, “Bugün yetkililer geldi, yarın akşama kadar burayı boşaltın diyorlar. Elemendik’te kurulan konteyner kente yerleştireceklermiş bizi. Biz ne yapalım? Oraya ulaşım bile yok doğru düzgün. İşimiz, her şeyimiz şehir merkezinde. Ben sabah 6’da işe gidiyorum, oradan nasıl işe gidip geleceğim? Çadır şartları da ortada ama en azından burası işime yakın. Emekliliğim de yok, ev kiraları da ortada, ev de tutamıyorum. Bizi buradan çıkarırlarsa sokakta yatarım ama yine de oraya gitmem” diyor.

Hasan Albayrak

Hasan Albayrak | Fotoğraf: Evrensel

"TEK BİR YETKİLİ HALİMİZİ SORMADI, ŞİMDİ ÇIKARMAK İÇİN GELDİLER"

Çadır kentte kalan Yüksel ise "Depremin üzerinden 6 ay geçti ama tek bir yetkili halimizi sormaya bile gelmedi. Şimdi geldiler 'Buradan çıkın, Elemendik’te kurulan konteyner kentte kalacaksınız' diyorlar. Benim evim ağır hasar aldı, gidecek başka yerim de yok. Çadırda da kalamıyorum ama burası merkezi olduğu için gün içinde ihtiyaçlarımı hallediyorum en azından. 50 metre yukarı konteyner kent kuruldu, bizi yerleştirmediler ama. Elemendik neresi, bura neresi! Benim bütün düzenim bu mahallede. Elemendik hem uzak hem de ulaşım problemi var, şehir dışında orası. Biz mahallemizden gitmek istemiyoruz. Bir an önce çözüm bulsunlar" dedi.

Yüksel

Yüksel | Fotoğraf: Evrensel

KARACA: DEPREMZEDELERİ TEHDİTLE SÜREMEZSİNİZ

Deprem bölgesi ziyaretlerine devam eden EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve beraberindeki heyet, Cemal Gürses Mahallesi’nde kurulan çadır kenti ziyaret etti.

Sevda Karaca, Malatya'da depremzedelerle birlikte

Fotoğraf: Evrensel

Çadır kentten çıkarılmaya çalışılan depremzedeleri dinleyen Karaca, “103 çadırda yüzlerce insan yaşıyor. Depremzedeler geçim kaynaklarının burada olduğunu, geçimlerini mahalle yakınındaki yerlerden sağladıklarını anlatıyorlar. Gündelik temizliğe giderek, hamallık yaparak, çarşıda satış yaparak geçinenlerden, engelli çocuğu olan, tek başına hayatta kalma mücadelesi veren kadınlardan söz ediyoruz. Talepleri açık: Şehrin uzağındaki konteyner kente değil, ya mahalleye yakın olan konteyner kente yerleşmeyi, ya da şu an çadırların olduğu bölgeye konteyner kurulmasını istiyorlar. Ancak Kaymakam ile yapılan görüşmede akşam 5’e kadar çadırları boşaltmaları gerektiği, aksi takdirde elektrik ve sularının kesileceğini, çadırların toplanmaya başlayacağı söylenmiş. Kimseyi mahallesinden, geçim olanaklarından uzaklaştırarak, tehditle süremezsiniz” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et