18 Temmuz 2023 14:35

Gözaltında kaybedilen Nezir Tekçi davası yeniden görülmeye başlandı

Yüksekova'da gözaltında kaybedilen Nezir Tekçi’nin AYM kararı sonrası yeniden görülen davasında yeniden yargılamaya başlandı. Mahkeme sanıklar için 'yurt dışına yasağı' ile adli kontrol kararı verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 1995'te gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınmayan Nezir Tekçi'nin (25) gözaltında kaybedilmesine ilişkin davada, tutuksuz sanıklar Eskişehir'de yeniden yargılanmaya başlandı. Daha önce beraat edip ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası mahkemeye çıkan emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan, haklarındaki suçlamaları reddetti.

“KOVUŞTURMAYA YER YOK”

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Aşağı Ölçek (Yekmal) köyünde çobanlık yapan Nezir Tekçi, Gelibolu Piyade Tugayı’na bağlı askerlerce 26 Nisan 1995’te gözaltına alındı.

Tekçi ile birlikte gözaltına alınanlar serbest bırakılırken, kendisinden bir daha haber alınamadı.

1997’de babası Halit Tekçi'nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlattı, kısa sürede “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.

Nezir Tekçi’nin babası Halit Tekçi, annesi Ayşan Tekçi ve kardeşleri Süleyman Tekçi, Sara Tekçi, Havva Tekçi, Lokman Tekçi, Osman Tekçi, Salime Tekçi, Abdurrahman Tekçi, Asya Tekçi,  Mehmet Tekçi ve Ömer Tekçi iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine AİHM’e başvurdular. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Nezir Tekçi’nin ailesinin başvurusuyla ilgili verdiği kararda Türkiye’yi, hem yaşam hakkını ihlal etmekten hem de bu ihlalle ilgili etkin soruşturma yapmamaktan suçlu buldu.

18 YIL SONRA AÇILAN DAVADA BERAAT KARARI

2010’da Yunus Şahin, askerlik yaptığı dönemde Tekçi'nin ölümüne tanık olduğunu söyledi, savcılığa ifade verdi. İfadesinde, PKK'ye düzenlenen operasyonda Nezir Tekçi'nin gözaltına alındığını söyledi.

Şahin'in ifadeleri üzerine emri verdikleri iddia edilen emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Davada sanıkların beraat etmesi ve Yargıtay’da sonucun kesinleşmesi sonrası Nezir Tekçi’nin ailesi yaşam hakkının maddi ve usul boyutlarının ihlal edildiği yönünde AYM’ye başvurdu.

AYM, YAŞAM HAKKI İHLALİNİN USUL YÖNÜNDEN İNCELEMEYE KARAR VERDİ

Başvuruyu değerlendiren AYM, “AİHM tarafından verilen karar dikkate alınarak yaşam hakkının maddi boyutunun ve başvuruya konu yargılama sürecinin AİHM kararına olan kısmı yönünden yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine ilişkin iddiaların yeniden incelenmesinde hukuki bir yarar bulunmadığı tespit edilmiştir” diyerek başvuruyu, yargılama sürecinin AİHM kararı sonrasındaki bölümü yönünden ve sadece yaşam hakkının etkili soruşturma yükümlülüğüne ilişkin usul boyutu kapsamında inceledi.

AYM’DEN DAVANIN YENİDEN GÖRÜLMESİ KARARI

AYM’nin oy birliği ile aldığı kararda AİHM kararında belirtilen eksiliklerden biri  olmasına rağmen M.E.Y.nin beyanı alınmadığını, olay tarihinde bölgede görev yapan tüm askeri birlikler ile bu birliklerde görevli askerlerin tespit edilmediğini ve olay hakkında görgüye dayalı bilgi sahibi olabilecek Yun.B.nin beyanına başvurulmadığını belirtilerek; “Ayrıca 1995 yılı Nisan-Mayıs aylarında Aşağı Ölçek ve Yukarı Ölçek çevresinde görev yapan askerlerin hangi seri numaralı silahları kullandıklarına dair kayıtların mevcut olup olmadığı, mevcut ise bu silahların hâlen envanterde bulunup bulunmadığı ve keşif sırasında bulunan kovanların bu silahlardan atılıp atılmadıkları araştırılmamış, keşif sırasında bulunan bez parçalarının N.T.ye ait biyolojik örnek taşıyıp taşımadıkları yönünde bir inceleme yaptırılmamış ve olay hakkında bilgi sahibi oldukları anlaşılan tanıklara olayın gerçekleştiği yer ile öldürüldüğü iddia edilen N.T.nin gömüldüğü yeri gösterip gösteremeyecekleri sorulmamıştır. Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine karar vermiştir” denildi.

AYM  yaşam hakkının usul boyutunun ihlalinden doğan sonuçların ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine 5 karşıoyla karar verirken başvuruculara net 90.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

“AYM KARARINI KABUL ETMİYORUM”

DHA'nın haberine göre, Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yeniden görülen davanın duruşmasına; Kemal Alkan SEGBİS aracılığı ile katıldı, Ali Osman Akın da salonda hazır bulundu.

Savunma yapan Osman Akın, "1995 yılı Nisan ayında yüzbaşı olarak taburla beraber Yüksekova'ya gittim. Sonraki terfilerimi TSK'da uygulanan prosedüre göre yaptım. Olay tarihinde bölük komutanı değildim. Hareket ve eğitim subayıydım. Yargılamaya konu olay yaşanmadı. Nezir Tekçi'yi hiç görmedim, gözaltına almadık. Olay tarihinde bölgede yoğun terör faaliyetleri vardı. Bu faaliyetlere karşı yaptığımız çalışmalardan rahatsız olanlar, bizlere iftira atmıştır. O tarihte bölgede terör nedeniyle boşaltılan köyler ve karakollar vardır. Bölge halkından terör örgütüne katılan insanlar vardır. Müşteki Halit Tekçi, 13 Haziran 1996 ve 11 Temmuz 1996 tarihli beyanlarında da oğlu Osman Tekçi'nin PKK'ya katıldığını, daha sonra da örgütten kaçtığını söylemiştir. Anayasa Mahkemesi, kararını kabul etmiyorum. Bu olayla ilgili daha önce yargılandım ve beraat ettim. Bu karar kesinleşmiştir. Beraatımı talep ederim" dedi.

Kemal Alkan ise hakkındaki suçlamayı reddedip, yeniden beraatini talep etti. İfadelerin ardından mahkeme heyeti, sanıklar hakkında 'yurt dışına çıkış yasağı' konularak adli kontrol uygulanmasına karar verdi. Duruşma, 9 Ekim'e ertelendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da kadın peyzaj işçilerinin 50 derece sıcaklıkta zorlu mesaisi

SONRAKİ HABER

Serinlemek için girdiği Fırat Nehri’nde boğuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa