Adalet Nöbeti tutan Deştinliler: Bilirkişi çimento fabrikası ‘durmalı’ dedi, mahkeme durdurmuyor
Muğla’da yapımına devam edilen çimento fabrikasına karşı açılan ‘Yürütmeyi durdurma’ davasında bilirkişi ÇED raporunun iptal edilmesine oy birliğiyle karar verdi. Ama mahkeme yürütmeyi durdurmuyor.
Fotoğraf: Övgü Yıldız/Evrensel
Övgü YILDIZ
Muğla
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikasına karşı köylülerin Muğla Bölge İdare Mahkemesi önünde başlattığı adalet nöbeti devam ediyor.
Köylüler, tarım ve ormanlık arazilerin ortasında yapımı süren çimento fabrikasının ÇED raporunun iptali için 1.5 yıldır hukuk mücadelesi veriyor. Çimento fabrikasına karşı açılan ‘Yürütmeyi durdurma’ davasında yapılan bilirkişi keşfinin raporu geçtiğimiz günlerde açıklandı. 9 kişilik bilirkişi heyeti tarafından Muğla 2. İdare Mahkemesine sunulan rapor, köylülerin lehine çıkarken, fabrikanın bölgede ekolojik talana yol açacağı vurgulandı. Bilirkişilerin oy birliğiyle aldığı “ÇED raporu iptal olmalıdır” kararına rağmen mahkeme yürütmeyi durdurma kararını vermiyor. Bunun üzerine Deştinliler, İdare Mahkemesi önünde adalet nöbetine başladı.
‘MAHKEME BİR AN ÖNCE ÇED RAPORUNU İPTAL ETSİN’
Nöbete katılan köylüler ve yaşam alanı savunucularından Gamze Çetinkaya, “Adalet nöbetinin üçüncü günündeyiz. ÇED raporunun iptalini istiyoruz, bunun için buradayız ve nöbet tutuyoruz. Bilirkişi ekibi 9 kişiden oluşmakta ve bizim lehimize görüş bildirmiştir. Mahkemenin bir an önce bunu görüşüp ÇED raporunu iptal etmesini bekliyoruz” dedi.
‘GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR’
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Üyesi Mustafa Tuncaelli ise, “Bakanlığın çimento fabrikasına verdiği raporun iptalini talep ediyoruz. Bilirkişi 9’da 9 oy oranı ile haklı olduğumuzu ve ÇED raporunun iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Çimento fabrikası tarafının talebiyle bunun üzerine mahkeme ek rapor istedi. Bilirkişi heyeti yine de kararını sürdürdü. ÇED raporunun gerçeklerle örtüşmediğini, raporun önceki rapordan farklı olmasına rağmen verilerin doğru olmadığını bildirdi” diyerek, bilirkişi raporuna ilişkin bilgi verdi.
23 Haziran’dan önce raporun sunulması gerektiğini ifade eden Tuncaelli, “Ama gördüğümüz kadarıyla 20 günlük bir gecikmeyle rapor sunuldu ve bu çimento fabrikasının lehine oldu. Artık yürütmeyi durdurma da istemiyoruz, ÇED raporunun iptal edilmesi halinde zaten yürütmeyi durdurmak zorundalar. Ek raporu biz eyleme başladığımız gün teslim etmişler. Mahkemenin zaman kaybetmesini istemiyoruz. Bir an önce ÇED raporunu iptal etmesini istiyoruz, bunun için buradayız. 20 Temmuz’da adli tatilin başlayacak olması bizi tedirgin ediyor. ‘Geç gelen adalet, adalet değildir’ diyoruz ve mahkemenin görevini yapmasını istiyoruz” dedi.
‘RAPOR İPTAL OLANA KADAR NÖBETTEYİZ’
Köylülerden 58 yaşında Sultan Sarı da “Görme engelliyim ama ben bile buraya çimento fabrikası yapılmaması gerektiğini görüyorum. Burada adaleti bekliyoruz, beklediğimiz kararlar sonuçlanmıyor. Bu rapor iptal olmalıdır, biz iptal kararı olana kadar bu nöbeti de tutacağız” diye konuştu.
‘İKİ KEZ BİLİRKİŞİ RAPORU VERDİ, DAHA NEYİ BEKLİYORLAR’
“Oğlum 2 yaşındaydı biz mücadeleye başladığımızda” diyen Raziye Özdemir ise şunları söyledi; “Şu an oğlum 18 yaşında hâlâ değişen bir şey yok. Adalet istiyoruz, karar çıkana kadar burada bekleyeceğiz. Bu yakıcı sıcaklarda işimizi gücümüzü bıraktık buraya geldik. Mahkeme görevini bir an önce yapsın diye burada nöbet tutuyoruz. İki kere bilirkişi rapor verdi, daha neyi bekliyorlar. Bizim köyümüzü rahat bıraksınlar. Bu inşaat durana kadar, yıkılana kadar direneceğiz.”
Mahkeme ÇED raporunu iptal edinceye kadar mücadele edeceklerini dile getiren köylüler ve yaşam alanı savunucuları adalet nöbetinde kararlı olduklarını söyledi. Çevreden geçen araçlarda bulunan insanların da yoğun destek verdiği nöbeti hafta içi her gün 16.00-17.30 arası sürdürüyorlar. Köylüler, “Gerekirse bütün gün burada duracağız ve hakkımız olanı talep edeceğiz. Deştin için adalet demeye devam edeceğiz” dedi.