18 Temmuz 2023 16:30

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’nin AB üyeliği mevcut şartlarda başlayamaz

AP Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin mevcut şartlarda yeniden başlayamayacağını bildirdi. AB ülkelerinin dış işleri bakanları 20 Temmuz’da ilişkileri değerlendirecek.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin şu anki şartlarda yeniden başlayamayacağını, bu nedenle AB ve Türkiye ilişkilerinin farklı bir düzlemde ilerlemesi gerektiğini açıkladı. Öte yandan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, 20 Temmuz’da yapacakları toplantıda Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirecek.

AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, sosyal medya hesabından Türkiye ile ilgili hazırlanan son raporun Dış İlişkiler Komitesinde aleyhte hiçbir ret oyu kullanılmadan kabul edildiğini duyurdu. Son oylamanın eylül ayında yapılacağı rapora, 47 lehte oy kullanılırken 10 üye çekimser kaldı.

Euronews’un haberine göre, raporda halihazırdaki politikaları değişmediği müddetçe üyelik sürecinde ilerlemenin mümkün olmadığı belirtilirken, çıkmaza giren ilişkilerin açılması ve iş birliğinin artırılması için paralel ve gerçekçi bir düzlem bulunması tavsiyesinde bulunuldu.

Raporda ayrıca Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğini geciktirmeden onaylaması istenirken bir ülkenin NATO üyelik sürecinin başka bir ülkenin AB üyeliği süreciyle bağlantılı olmadığı söylendi.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TÜRKİYE’Yİ KONUŞACAK

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, 20 Temmuz’da yapacakları toplantıda birçok gündem maddesinin yanı sıra Türkiye ile ilişkileri de ele alacak.

Perşembe günü Brüksel’de yapılacak toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da video konferansla katılacak.

Toplantının diğer gündem maddeleri arasında Rusya ve ekonomik güvenlik konularının yanı sıra Ukrayna’ya destek, Çin, Tunus, Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri bulunuyor.

Toplantının bir kısmına Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da katılacak. Bu bölümde Ukrayna’nın ihtiyaçları ele alınacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İspanya'da batan göçmen teknesindeki 8 aylık bebeğin cansız bedeni 3 ay sonra karaya vurdu

SONRAKİ HABER

Rusya, Ukrayna tahıl limanını vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa