18 Temmuz 2023 16:40

Rusya, Ukrayna tahıl limanını vurdu

Rusya, Kiev’in tahıl ihraç etmesine izin veren BM destekli Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildikten sonra Ukrayna limanlarını vurdu.

Fotoğraf: Gian Marco Benedetto/AA

Paylaş

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildikten sonra bugün Ukrayna limanlarını vurdu.

Ukrayna’nın güney operasyonel askeri komutanlığına göre, saldırılar Odesa’da birkaç eve ve liman altyapısına zarar verdi. Bir başka liman olan Mykolaiv’deki yerel yetkililer de burada ciddi bir yangın çıktığını açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Personel Başkanı Andriy Yermak, Rusya’nın limanlara yönelik saldırılarının “Ukrayna’nın gıda ihracatına bağımlı olan çeşitli ülkelerdeki 400 milyon insanın hayatını tehlikeye atmak istediğinin bir başka kanıtı” olduğunu söyledi.

Ukrayna hava kuvvetleri altı Kalibr füzesi ve 36 insansız hava aracından 31’inin düşürüldüğünü açıkladı.

Moskova ise Ukrayna’nın Kırım’a yönelik bir insansız hava aracı saldırısını engellediğini ve sahada büyük bir hasar meydana gelmediğini açıkladı.

RUSYA’DAN KUZEYDOĞU TAARRUZU

Öte yandan Ukrayna’nın doğu ve güneyde karşı taarruza geçmesinden altı hafta sonra Rusya kuzeydoğuda kendi kara taarruzunu başlatıyor.

Reuters’ın haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın geçen yıl bir saldırıyla geri aldığı cephe hattındaki demir yolu merkezi Kupiansk civarında 2 kilometre ilerlediklerini açıkladı. Kiev, bölgede şiddetli çatışmaların yaşandığını kabul etti ve Rusya’nın burada büyük bir ilerleme kaydettiğini söyledi.

Ukrayna’nın doğusundaki Güçler Grubunun Sözcüsü Serhiy Cherevatyi, Rus ordusunun bölgeye 100 binden fazla asker ve 900’den fazla tank yığdığını söyledi.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Düşman iki gündür Harkiv bölgesindeki Kupiansk sektöründe aktif olarak taarruz halinde. Biz savunmadayız. Ağır çatışmalar devam ediyor ve her iki tarafın pozisyonları günde birkaç kez dinamik olarak değişiyor” dedi.

Ukrayna’nın geçen ay karşı taarruza geçmesinden bu yana Kiev güneyde bazı köyleri ve doğuda harabe halindeki Bahmut kenti çevresindeki toprakları geri almıştı, ancak henüz Rusya’nın ağır savunma hatlarında büyük bir yarma girişiminde bulunmadı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’nin AB üyeliği mevcut şartlarda başlayamaz

SONRAKİ HABER

Dr. Deniz Parlak: Tarikatların rolleri ve tehditleri sanılanın oldukça ilerisinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa