"Balcalı Hastanesini eğitime geri kazandırmak için gerekenler yapılsın"
Ç.Ü. Balcalı Hastanesinde 5 aydır eğitim yapılmamasına tepki gösteren sağlık emekçileri. sendikalar, siyasi parti ve kurumlar bilim üreten hastaneyi geri kazanmak için gereğinin yapılmasını istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Tıp eğitiminde önemli hastaneler arasında yer alan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin "deprem güçlendirmesi" için boşaltılıp birimlerinin dağıtılmasını üzerinden 5 ay geçmesine rağmen eğitime başlanamadı.
TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, SES, Çukurova Öğretim Elemanları Derneği, Adana Barosu, Adana Eczacı Odası, DİSK Genel İş, TMMOB, CHP, HDP, Yeşil Sol, hastane çalışanları ve akademisyenler Balcalı Hastanesi girişinde bir araya geldi. Balcalı’nın şehir hastanesi gibi ticari mantıkla çalışan bir hastane değil, bilim yuvası olduğuna dikkat çekilen eylemde bilim üreten bir hastaneyi geri kazanmak için gerekenlerin yapılması istendi.
July 19, 2023
“BALCALI MAKİNELERİ İLE ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ”
Basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Selahattin Menteş, Ç.Ü. Balcalı Hastanesi’nin Bugüne kadar 10 bine yakın tıp doktoru yetiştirdiğine dikkat çekerek "Halen iki bin civarı Tıp Fakültesi Öğrencisi, 738 Uzmanlık Öğrencisi vardır. Tıp Fakültesinde 170’i profesör olmak üzere 340 öğretim üyesi barındıran bir bilim yuvasıdır. Şuan eğitim de, tedaviler de yapılamamaktadır. Milli servetimiz olan Balcalı Hastanesi içindeki tüm değerli alet ve cihazlarıyla birlikte adeta çürümeye terk edilmiştir” dedi.
“BİLİMSEL BÜTÜNLÜĞÜ KORUYARAK KENDİ YERİNDE HİZMETE GİRMELİ”
Güçlendirme denilen sistem ile onarılacaksa da yeniden inşaa edilecekse de bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini dile getiren Menteş, “Balcalı hastanesi parçalara ayrılarak o hastane de 200 yatak, bu hastanede 40 poliklinik tarzı çözümler yeterli değildir. Amaç bilimsel bütünlüğü koruyarak kendi yerinde ve kendi hastanesinde çözümü üretilmesidir. Balcalı Hastanesi devlet olanaklarıyla bir an önce yapılmalı, hocalarımıza ve öğrencilerimize teslim edilmelidir” dedi.
“AKADEMİSYENLER, EMEKÇİLER, ÖĞRENCİLER BASKI YAPMALI”
Balcalı Hastanesi ile ilgili nasıl bir çözüm ön görüldüğü ile ilgili kamuoyuna açıklanmış bir bilgi olmadığını ifade eden TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Binlerce takipli hastanın sağlık hizmeti aksamış durumda. Asistan hekimler 5 aydır doğru dürüst eğitim alamıyor. 4,5 ve 6’ıncı sınıf öğrencileri teorik ve pratik eğitimlerinden yoksunlar. Akademisyenlerin çalışmaları aksıyor. Burada binlerce sağlık çalışanı da ne olacağını bilmiyor” dedi. Soruna yeterince sahip çıkmayan merkezi ve yerel yöneticiler haricinde Üniversite ve Tıp Fakültesi idarecilerinin de soruna sahip çıkması ve çözüm üretmesi gerektiğini dile getiren Ökten, “Çözüm için baskı yaratacak olan Akademisyenler, Asistanlar, öğrenciler ve sağlık çalışanlarıdır. Tüm Adana halkı, kamuoyu, demokratik kitle örgütleri her zaman sizlerin yanındadır. Hep birlikte elimizden geleni yapalım” dedi.
“ÖĞRENCİLERİMDEN AYRILIYOR OLMAKTAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUM”
Kısa bir süre sonra emekli olacak olan Prof. Dr. Oğuz Üsküdar, “Girişimsel işlem yapan hekimleriz. Böyle giderse kazandığımız yeteneklerimizin kaybolacağı endişesi ile üniversitemizde bir gelişme olmadığını görerek ayrılmak zorunda kaldım. Öğrencilerimden ayrılıyor olmak, tecrübelerimi onlara aktaramıyor olmaktan çok büyük üzüntü duyuyorum. Böyle olmamalı” dedi.
“HASTANELERİMİZİ HASTA GARANTİLİ SERMAYE SİSTEMİNE TESLİM ETMEYECEĞİZ”
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Bile isteye buranın ödeneklerini, kestiler ama tonlarca para şehir hastanelerine gitti. Burası bilim yuvası, orası İngiliz kredisi ile yapılmış, sermayenin sahibi olduğu hastane. Bilimden, yerlilikten Adana’dan tarafsanız burada olmanız gerekiyor” dedi. Yeşil Sol Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Bilimin savunulması işi. Hastanelerimizi hasta garantili sermaye sistemine peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz. Bunun için bir yurttaş olarak da bu mücadelenin içerisinde yer alacağız” dedi. (Adana/EVRENSEL)