Akaryakıt zammına şoförler tepkili: Artan maliyetlerden dolayı elimize para geçmiyor
Akaryakıt zamlarına tepki gösteren bir şoför, “Bir kasko 100 binin üstünde, trafik sigortası geçen yıl 13 bin liraydı, bu yıl 30 bin lira, bir çift lastik 24 bin lira. Bunların hepsi masraf” dedi.
Eda AKTAŞ
Emirhan DURMAZ
İzmir
Artan dolar kuru ve akaryakıttaki ÖTV zammının ardından yükselen benzin ve motorin fiyatları şoförlerin gelirine darbe vurdu. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete’de akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında düzenleme yapıldı.
Benzin, LPG ve motorin fiyatlarına 6 lira zam geldi. Benzinin litresi 34.54 liraya, motorinin litresi ise 32.98 liraya yükseldi. Akaryakıta gelen zamlar birçok iş kolunu ve ürünü yakından ilgilendirirken, bundan doğrudan etkilenen ise kamyoncular ve nakliyeciler oldu.
İzmir Bornova Işıkkent’te bulunan nakliyeciler sitesinde kamyoncular ve nakliye şirketi sahipleriyle zamların kendilerini nasıl etkilediğini konuştuk.
"ARTAN MALİYETLERİ KARŞILAYAMIYORUZ"
13 yıldır kamyon şoförlüğü yapan yurttaş, “Her zaman olduğu gibi zamlar bizi olumsuz etkiledi. Şu an zaten artan maliyetleri karşılayamaz durumdayız. Bizim işimiz sadece mazottan ibaret değil; bakımı, yedek parçası, vergisi toplama vurduğunuz zaman ucu ucuna yetiyor. Kan alıyoruz” dedi.
Geçen yıl deposunu 3 bin liraya mazotta doldurduğunu şu an ise 8-9 bine anca doldurabildiğini söyleyen şoför, “Bu yüzde 100’ün üzerinde zam demektir. Bütün esnaf arkadaşlarımız bu durumdan şikayetçi. İstediğimiz parayı alamıyoruz. Firmalar ürüne yansıttıkça halka da yansıyor bu durum. Yetkililerden bir çare bulmasını istiyoruz” diye konuştu.
"BİR ŞEYLERE ZAM YAPMAKLA, VERGİLERLE ÇÖZÜLECEK İŞ DEĞİL"
Şoför, “Mazot hariç bir aracın çalışabilmesi için ortalama 15 bin lira gideri var. Bakımı, muhasebesi, şoförün yemesi içmesi 15 bin liranın altında değil. Bunun üzerine mazot maliyetlerini koyduğunuz zaman ne kadar iş yapacağız ne kazanacağız? Çıkan işler maliyeti kurtarmıyor. Bu sorunun çözümü için devlet erkanının bir kere bu zamlara dur demesi lazım” dedi.
"MAZOT ARTTIKÇA İŞLER DAHA KÖTÜYE GİDİYOR"
30 yıldır nakliyecilik yaptığını söyleyen Mustafa, “Mazot atınca fiyatlar atmadı. Müşteriden beklediğimiz fiyatı alamıyoruz, şoförlere de istedikleri fiyatı vermiyoruz. Bu yüzden şoförler gidiş gelişlerde mazot fiyatında çok sorun yaşıyor. Mazot arttıkça işler daha kötüye gidiyor” dedi. ir hafta önce İstanbul’a 9 bin liraya iş yaptıklarını anlatan Mustafa, “Şimdi İstanbul 11-12 bin arası, Ankara 9 binden 11 bine çıktı. Ama beklediğimiz fiyatları karşılamıyor. Eskiye göre işler baya düştü, böyle giderse daha kötü olur” diye konuştu.
"MASRAFLAR ATEŞ PAHASI, GEÇİNEMİYORUZ"
15 yıldır kamyon şoförü olarak çalışan Harun ise “Masraflar ateş pahası, geçinemiyoruz. 20 gündür evden uzaktayız ama para toparlayamıyoruz. Bir lastik olmuş 20 bin lira, yakıt olmuş 33 lira. İstanbul’dan çıktığımız gün yolun yarısında yakıt tabelalarının yarısı değişti, haberimiz yokken. Firmaya böyle oldu diyoruz ‘O bizi bağlamıyor’ diyor. Buranın esnafından da şikayetçiyiz, 4 gündür dolaşıyoruz. Biz kendi aramızda da haksız bir rekabet içindeyiz. Sabah bize 8 bin lira dediği yükü öğleden sonra 6 bin lira olarak veriyor. Firmalar fabrikalardan fiyatlarını yüksek alıyorlar burada çok insan olduğu için bu durumu kullanıp daha ucuza kapatıyor” dedi.
Dışarıdan geldikleri için yeme içme gibi masraflarının da arttığını dile getiren Harun, “Bir su 5 lira, bir yemek 200 lira. Dayanamıyoruz, kazancımız yetmiyor. Arabayı burada satıp gidip inşaatlarda çalışmayı düşünüyoruz. Kazanamıyoruz. Artık dayanacak vaziyette değiliz. Bunun çözümü sabit fiyatlandırma ile olur” ifadelerini kullandı.
‘KATLANILMAZ BİR HAL ALMAYA BAŞLADI’
Nakliye şirketi sahibi olan Emrah Tezel, “Mazot zammını kamyonculara yansıtacağız, kamyoncu hakkını alacak. Ama burada vatandaşı da düşünmek lazım, yüzde 100’e yakın zam gelmek üzere. İğneden ipliye yüzde 100 zam gelecek. Bu arkadaşlar mazot zammı alacak ama ellerinde hiçbir şey kalmayacak. Diğer taraftan işçi arkadaşlar var onları da düşünmek gerekiyor. 11 bin lira maaş diyorlar, bir vekil yazmış, asgari ücret 8 bin 400 lirayken 423 litre benzin alırken, şimdi 370 litre alınıyormuş. Enflasyonu düşeceğiz diyorlar ama yükseltmeye başladılar. Zamlar attıkça ürünler satılmamaya başlayacak, nakliye olmayacak. Bu maddi durum kaldırılamaz bir hal almaya başladı” diye konuştu.
"MAZOT DIŞINDA DİĞER MASRAFLAR DA ARTTI"
Tek sorunun mazot fiyatları olmadığını dile getiren kamyoncu Serhun Yıldız ise vergi, muayene, kantar fiyatlarının da kendilerini zorladığını söyledi. “İzmir’den Antalya’ya yakıtımı hesaplıyorum 33 liradan ne kadar yapar diye, yememi içmemi bırakın, arabanın giderlerini hiç saymıyorum verilen ücret kurtarmıyor. Antalya’ya gidip geleceğim bin lira para anca bırakıyor. Sanayide enjektörleri temizlettim 9 bin lira para verdim. Ama nakliyeciye iş sorduğum zaman sadece ne kadar mazot yaktığımızı soruyorlar. Bizim sorunumuz sadece mazot değil. Bir kasko 100 binin üstünde, trafik sigortası geçen yıl 13 bin liraydı, bu yıl 30 bin lira, bir çift lastik 24 bin lira. Bunların hepsi masraf” diyen Yıldız, mazot dışında diğer masraflarının da arttığını belirtti.
"MAZOTÇUYA BORÇLUYUM ONU KAPATAMIYORUM"
Aracılardan dolayı da sorun yaşadıklarını dile getiren kamyoncu Faysal İşçi, “Aracı hiç çalıştırmasak her ay 30-40 bin lira masrafı var. Giderimiz çok fazla. Bir lastik 11-12 bin lira. Hiç beklemediğin bir anda lastik patlayınca cebimizden çıkıyor bu para. Şu an mazotçuya borçluyum onu kapatamıyorum” diye konuştu.