Milli parka bu kez de beton santrali: Sinpaş betona doymuyor
Sinpaş’ın otel ve devre mülk projesi kapsamında milli park içine beton santrali kurulmasına tepki gösteren Marmaris Kent Konseyinden Halime Şaman, “Yasa ve yönetmeliklere göre bu yağma yapılamaz” dedi
Ekran görüntüsü Marmaris Kent Konseyi'nin Twitter hesabında yayınladığı videodan alınmıştır
Eylem NAZLIER
İstanbul
Muğla’nın Marmaris ilçesi İçmeler Kızılbük mevkisinde Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından yapımına devam edilen resort otel ve devre mülk projesi kapsamında Marmaris Milli Parkı içine beton santrali kuruluyor. Beton santrali kurulmasına tepki gösteren Marmaris Kent Konseyinden Halime Şaman, “Yasa ve yönetmeliklere göre bu yağma yapılamaz” dedi.
"MARMARİS YAĞMALANIYOR"
Marmaris’in yağmalandığına dikkat çeken Şaman, milli park gibi özel yasalarla korunan, bir alana hem de bir kentin girişteki tepesine bir beton santrali kurulduğunu söyledi ve bunun inşaat yasağının olduğu dönemde yapıldığını aktardı. Tapulu mülkleri de olsa oranın milli park kurallarına tabi olduğunu aktaran Şaman, “Ve orası kontrollü kullanım bölgesi. Yani yapı yolunu arttırıcı bir büyüklüğe ulaşamazlar. Ama bu hiç dikkate alınmadan inşaat milli parkın, korunan yapısı dikkate alınmadan tamamen bir yıkım üzerine ilerliyor. Morfolojik yapısını değiştiriyorlar. Tepeyi değiştirme, alanı değiştirme gibi. Yani tamamen ortadan kaldırıcı, oradaki koruma altındaki endemik türleri ya da nadir türleri hiç dikkate almadan ve on kata çıkan bir yapı yoğunluğuna ulaştılar” dedi.
"ÇED SÜREÇLERİ TAMAMLANMADI, DAVALARIMIZ SÜRÜYOR"
Yaşanan yağmanın ÇED süreçlerini tamamlamadan gerçekleştiğine dikkat çeken Şaman, “Belediyenin verdiği ruhsatlarla bu yetkiyi ulaştılar. Üstelik orada bizim açtığımız 2 tane ruhsatların kanun dışı verilmesiyle ilgili davamız sürerken. 2 tane de bakanlığın verdiği ‘ÇED olumlu’ kararıyla ilgili davamız var. Daha önceden en yıkıcı durumların başında milli parkta dinamit kullanmaları geliyordu. Defalarca buna göz yumuldu. Böyle korunan, ne istese verilen bir firma Sinpaş” ifadelerini kullandı.
"MARMARİS KÖRFEZ’İNE BETON SANTRALİ"
Beton santralini daha önceden kıyıya kurduklarını anlatan Şaman, “Yani kıyıyı perişan eden bir beton santraliydi ve orada da kanunun etrafından dolandılar. İşte ‘ÇED’e tabi olması için 100 metreküpe ulaşması gerekiyor. Bunun 90 metreküplük günlük üretimi var’ diyerek, nasıl koşullarda ölçüldüğü hiçbir zaman net olmayan bir değerlendirmeyle, ÇED’ten muaf tuttular. Böyle bir beton santrali vardı. Şimdi bu beton santralini kaldırdılar ve kentin körfez, deniz alanına girişte tepeye, bizim bir dönemin ifadesi olan yani inşaattan ekonomiyi döndüren bir sistemin sembolü olarak tam da Marmaris’in girişine 2 tane dev beton santrali kulesi diktiler. Şimdi bunu hangi mevzuata göre diktiler? İzin aldılar mı? Mevzuata uygun yapılmış mı? Biz yapılmadığını görüyoruz. Yani milli parktan bahsediyoruz. Çünkü milli parka bir beton santrali kurulmasından bahsediyoruz. İkincisi hakikaten buranın bu inşaatın ihtiyacını günde 90 metreküp beton üreterek karşılayabilir misiniz? Yoksa bunun çok üstünde bir gereksinim var ve mevzuattan kurtarmak için mi ihtiyaçlarının altında bir rakamı veriyorlar, bunu araştırıyoruz” diye konuştu.
"YA SAHİP ÇIKACAĞIZ YA DA YAĞMA SONUCUNDA HEP BERABER KAYBEDECEĞİZ"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını ve yerel idarecileri göreve çağıran Marmaris Kent Konseyi ise şunları söyledi: “Yasa ve yönetmeliklere göre bu yağma yapılamaz. Mücadelemizde sonuna kadar haklıyız. Davaları kazanacağımızdan zerre şüphemiz yok. Ama geçen zamanda oluşan yıkımı geri döndürme şansımız da yok. Ya sahip çıkacağız ya da yağma sonucunda hep beraber kaybedeceğiz.”