20 Temmuz 2023 04:24

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak: Enflasyon da güvenilmez gıda da tetiklendi

Son zamları değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, zamların gıda enflasyonunu tetiklediği gibi güvenli gıdaya ulaşımı da etkileyeceğini söyledi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Akaryakıt, elektrik, su, doğal gaz ve ÖTV’ye gelen zamlar tarımsal alan başta olmak üzere hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Türk lirasının değer kaybı, vergi ve buna bağlı olarak akaryakıta gelen fahiş zamların tarım sektöründe ciddi sorunlar oluşturduğunu söyleyen TMMOB’ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, “Zamlar gıda enflasyonunu tetiklediği gibi güvenli gıdaya ulaşımı da etkileyecek” dedi.

"ÜRETİM MALİYETİNE YANSIYACAK"

Tarım makinelerinin ve sulama sistemlerinin yanı sıra ürünlerin nakliyesi için enerjinin mutlak ihtiyaç olduğunu belirten Toprak, benzin ve enerji fiyatlarındaki artışın, tarımsal girdi maliyetlerini, dolayısıyla çiftçilerin üretim maliyetlerini etkileyeceğini söyledi.

Çiftçilerin daha az girdi kullanmasına veya üretimlerini sınırlamasına neden olacağını ifade eden Toprak, “Zamların gıda enflasyonuna etkisi de önemli bir nokta. Tarımsal üretimdeki azalma ve/veya maliyetlerin yükselmesi, gıda fiyatlarının artmasına yol açacak. Enerji maliyetlerindeki bu artışların, tarımsal üretimden lojistik ve depolama süreçlerine kadar birçok aşamada fiyatları etkilemesi kaçınılmaz bir gerçek. Bu da nihayetinde tüketicilere yansıyacak ve gıda enflasyonunu artıracak” dedi.

"GIDA GÜVENCESİ ORTADAN KALKAR"

Enerji alanında gelen zamların; tarımsal üretim, gıda enflasyonu, gıda güvenliği ve gıda güvencesi üzerindeki etkilerini değerlendiren Toprak, gıda arzındaki dalgalanmalar ve gıda fiyatlarındaki değişiklikler nedeniyle tüketicilerin hileli gıdalara daha çok maruz kalacağını ifade etti. 

Satış noktalarında elektriğe gelen zamlar nedeniyle dolapların gece fişlerinin çekilmesi, lojistik amaçlı kullanılan frigofirik araçların soğutucularının aralıklı olarak çalıştırılmasının söz konusu olabileceğini vurgulayan Toprak, olası bu durumun da ciddi bir gıda güvenliği sorunu yaratacağını dile getirdi.

"ZAMLAR GERİ ALINMALI"

Akaryakıt, elektrik, su, doğal gaz ve ÖTV zamlarını sadece bir zam olarak görmenin büyük bir yanılgı oluğunun altını çizen Toprak, “Zamlar ne yazık ki birçok zammı beraberinde getirecek. Bu zincirleme zamlar zaten yüksek olan gıda enflasyonunu daha da yükseltecek ve alım gücü çok daha azalacak. Gıda arzı problemleri artacak, taklit ve tağşiş başta olmak üzere ciddi gıda güvenliği sorunlarıyla karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

Çocuk beslenmesi başta olmak üzere zaten sağlanamayan yeterli ve dengeli beslenmenin birçok yurttaş için neredeyse olanaksız hale geleceğini ifade eden Toprak, “Merkezi hükümet zamları geri almalı, yurttaşın alım gücünü arttırmalı, gıdaya ulaşımın bir stres kaynağı olmasını önlemeli ve temel bir hak olan sağlıklı, dengeli ve güvenli gıdaya erişimi sağlamalıdır” diye konuştu.

Reklam