20 Temmuz 2023 12:21

KMO Ege Bölgesi: Gemi sökümü nedeniyle oluşan ekolojik yıkım engellenmeli

Kimya Mühendisleri Odası, Libya'da uzun süre kimyasal atık depolanan Sloug gemisinin, götürüldüğü Mısır'da çevrecilerin tepkisi üzerine söküm için Aliağa Limanı'na gönderilmesine tepki gösterdi.

Arşiv fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Libya’da uzun yıllar boyunca kimyasal atık depolamak için kullanıldığı belirtilen Sloug isimli tanker geminin önce Mısır’a götürüldüğü, çevrecilerin tepkisi üzerine ise İzmir’in Aliağa Limanı’na getirilmesine ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

KMO Ege Bölge Şube Başkanı Fatma Mehlika Koç imzasıyla yayımlanan açıklamada, geminin Türkiye’de sökülebilmesi için Bassel Konvansiyonu’na ve işletilmesi gereken prosedürlere uyulmadığını ifade edildi.

“TEHLİKELİ ATIK MADDE BULUNUYOR” 

Mısır’ın kabul etmediği Sloug isimli tanker geminin içinde 6 bin ton kimyasal bulunduğunun öne sürüldüğünü belirten Koç, “Bunun çok büyük bir olasılıkla doğru olduğunu düşünüyoruz. Sloug isimli bu tankerde yıllarca tehlikeli atık niteliğindeki petrol atıklarının depolandığını biliyoruz. Sloug, kullanılamaz duruma geldiği için sökülmesi gerekmiştir” dedi. 

“SERBEST GAZ ÖLÇÜMÜ YAPILDI MI?​”  

Sloug isimli tehlikeli atık deposu tankerde petrolden buharlaşan gazlar için “gas free” ölçümlerinin yapılıp yapılmadığını soran Koç, “Bu serbest gazlar nerede ve nasıl giderilmiştir? Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, gas free (serbest gaz) raporu olduğu bile belgelenen bir geminin sökümü sırasında serbest gazların patlayarak yanması sonucunda oluşan faciayı asla unutmamıştır. Bu olayda parçalanarak ve yanarak öldürülen yedi gemi söküm işçisini saygıyla anıyoruz” diye ekledi.

Otopan’dan São Paulo’ya kadar birçok geminin yalan yanlış bilgilerle donatılarak söküm için İzmir Aliağa’daki gemi söküm tesislerine getirildiğini hatırlatan Koç, uyarı ve itirazlarını defalarca kez ilettiklerini söyledi.

“DENETİMLER BAĞIMSIZ MESLEK ÖRGÜTLERİ TARAFINDAN YAPILMALI”

Denetimlerin gemi söküm tesisleri, gemi söküm sanayicilerinin kurduğu ve işlettiği GEMİSANDER tarafından değil bağımsız uzman kuruluşlar tarafından yapılmasının önemine değinen Koç, “Gemi söküm tesislerinin TMMOB’nin ilgili odalarının uzmanlarınca, üniversitelerin ilgili bölümlerinin yetkilileriyle, Türk Tabipleri Birliği uzman hekimlerince, Türkiye Barolar Birliği’nce ve kentte en örgütlü ekolojik ve çevre örgütlerinin temsilcilerinin de gözlemci olarak katıldığı oluşumla denetlenmelidir. Gemi sökümü hakkındaki önerilerimizin yaşamımıza geçirilerek, gemi sökümü nedeniyle oluşan ekolojik yıkımın engellenmesini ısrarla talep ediyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

{{494947}}

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da otomobille çarpışan servis minibüsü devrildi, 19 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Bedelli askerlik ücreti 122 bin lira oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa