20 Temmuz 2023 13:01

İngiltere’de uzman doktorlar 50 yıl sonra greve çıktı

İngiltere'de uzman doktorlar, 1973 yılından beri ilk kez greve çıktı. 48 saatlik grevde ücret artışı ve aşırı iş yükünün azaltılması talep ediliyor.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere'de en son 1973 yılında greve çıkan uzman doktorlar, ücret artışı ve aşırı iş yükünün azaltılması talebiyle bugün 48 saatlik greve başladı. Sabah yerel saatle 7.00’de ülkenin hemen hemen tüm hastanelerinde greve çıkan doktorlar, hükümetin yüzde 6’lık teklifini reddederek en az yüzde 20 oranında zam talep ettiklerini açıkladılar.

Biritanya Tabib Odası (BMA) yetkilileri, hükümetin daha önce yaptığı bu teklif dışında bir teklifte bulunmdığını ve görüşmeye de yanaşmadığını açıkladı. “Bu teklif son teklifimizdir” diyen Sağlık Bakanlığı ise grevin etkisine rağmen görüşmelere katılmayı reddetti.

Yaklaşık 63 bin uzman doktorun olduğu İngiltere’de, sağlık alanındaki kesintiler doktorları da etkiledi. Daha önce hemşireler ve pratisyen doktorların ücretlerini donduran ve iş yükünü artıran hükümet, grevler karşısında ücretlerde kısmi iyileştirmeler yaparken iş yükünü değiştirmedi. Yeni doktor ve hemşireler işe almazken, yetersiz yatak, yoğun bakım ünitesi ve hastane eksikliği ülkede kriz olmaya devam ediyor.

700 BİN RANDEVU İPTAL EDİLDİ

48 saatlik doktor grevi nedeniyle, başta ameliyatlar olmak üzere birçok randevu iptal edildi. Son 8 ay içinde toplam 700 bin randevunun iptal edilmesine grevlerin neden olduğu öne sürülürken, doktorlar da hükümet ve Sağlık Bakanlığının sağlık alanındaki saldırıları ve çalışanlara uyguladığı politikalarının asıl olarak randevuların iptal olmasına neden olduğunu açıkladılar.

Taleplerinin kabul edilmesi durumunda tüm hastalara bakılmasının olanaklı olduğunu belirten doktorlar, ücretlerin artırılmasını, yeni doktorların işe alınarak iş yükünün azaltılmasının sağlanması gerektiğine vurgu yaptılar.

Geçtiğimiz hafta pratisyen doktorlar 5 günlük grevle tarihin en uzun süreli grevini gerçekleştirmişti.

ÇOCUK DİŞ SAĞLIĞINDA DA BÜYÜK AKSAKLIK

Özellikle anestezi yapılarak çekilmesi gereken dişler için bekleyen 12 binden fazla çocuk 18 aydır bu hizmeti almıyor. Bazı çocukların 3 yıldır ağrılarla beklediği ortaya çıktı. Ülkenin bazı bölgelerinde bu hizmet daha iyi verilirken, bazı bölgelerde en az 18 ay bekleniyor. Aşırı ağrısı olan çocukların aileleri yüzlerce kilometre giderek çocuklarının dişlerini çektiriyorlar.

Bu sorun da eklenince hükümetin, ülkede sağlık hizmetini giderek verilemez hale getirdiği ortaya çıkıyor. Yeterince bütçe ayırmıyor, yeterince işçi çalıştırmıyor ve çalışanlara da yeterince ücret vermiyor. Bu da sağlık hizmetinde büyük aksaklıklara neden oluyor. Hükümetin, sağlık hizmetini özelleştirmek için bilinçli şekilde hizmet veremez hale getirmeye çalıştığı yorumları yapılıyor. Bu tutum, ölümlere sebep oluyor.

ÖNCEKİ HABER

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası başladı: Açılış maçlarında ev sahipleri kazandı

SONRAKİ HABER

Minibüsle çarpışan motosikletli kurye hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa