20 Temmuz 2023 14:36

CHP’li Barut: İthalat yerine üretime destek verilirse tahıl krizi yaşanmaz

CHP'li Ayhan Barut, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesiyle artan 'gıda krizi' riskine karşı Türkiye'nin acilen çiftçiler için seferberlik başlatmasını istedi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesiyle artan 'gıda krizi' riskine karşı Türkiye'nin acilen tarımsal üretim ve çiftçiler için seferberlik başlatmasını istedi.

Rusya'nın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna'ya yönelik saldırısı sonrasında dünya genelinde gıda krizine yönelik endişelerin ortaya çıktığını ifade eden Barut,  “Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya tarafından iptali sorunları daha da büyütecek gibi görünüyor. Türkiye açısından da bu riskler fazlasıyla büyük. Derhal bu çıkmazdan kurtulmalıyız. Bunun yolu da ciddi bir tarımsal üretim planlaması, üretim ve çiftçinin desteklenmesinden geçiyor" diye konuştu.

"RİSK BÜYÜK, ÖNLEM ŞART"

Tarımın stratejik öneminden söz ederek tarımsal üretim olmadan yaşamın sürdürülemeyeceğine işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Ülkelerin gıda egemenliği aynı ulusal egemenlik kadar çok önem taşımaktadır. Halkımızın güvenli gıdaya erişimi, ülkemizin gıda egemenliğinin mutlak suretle sağlanması için derhal adım atmamız gerekiyor. Birinci şart tarımda kendi kendine yeterliliğini sağlamış bir Türkiye hedefiyle çalışmaktır. AKP iktidarı ise ne yazık ki tarımsal üretime ve üreticiye destek vermek yerine ithalat aşkıyla yoluna devam ediyor. Şimdi Rusya, tahıl anlaşmasından vazgeçti. Yani para olsa bile buğday alamayabilirsiniz. Riskin ne kadar büyük olduğu anlaşılmıyor mu? İktidar ithalat sevdasından vazgeçmeli. AKP iktidarı son 20 yılda 90 milyon tona yakın buğday ithal ederek 25 milyar dolardan fazla parayı yabancı ülkelere aktardı. Oysa 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde buğday ithalatı için yalnızca 150 milyon dolar ödeniyordu. 2004 yılında Türkiye'de 93 milyon dekarda üretilen buğdayın miktarı 68 milyon dekara kadar düştü. Niye? Çünkü ürettiğinden kazanmayan ve desteklenmeyen çiftçi tarımdan uzaklaştı. Gelin ülkemizin geleceği, halkımızın refahı için tarımı ve üreticiyi destekleyin." (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bağdat’ta İsveç Büyükelçiliği ateşe verildi

SONRAKİ HABER

Sanatçı Baha Boduroğlu hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa