20 Temmuz 2023 15:06

Yurt fiyatları yurt sorunlarıyla doğru orantılı artıyor!

3-4 kişi eve çıkılsa yine de bütçenin kiralardan dolayı zorlanacağı zamanda yurtlara gelen bu derece insafsız zamlar öğrencileri çaresiz durumda bırakmakta.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Biyolojik Bilimler öğrencisi

ODTÜ

 

Bu yazıyı çoğumuzu ilgilendiren ve kaygılandıran bir konu hakkında yazmaktayım: Yurtlar, yurtlarımız… Güncel yurt fiyatları açıklandı ve görünen o ki yurt fiyatları yurtlarla ilgili yaşanan sıkıntılarla doğru orantılı bir şekilde artmış vaziyette. Gün geçtikçe öğrenci için en büyük sorunlardan biri halini almakta olan yurtlara hak etmedikleri miktarda paralar ödemenin, hele ki bu ekonomik koşullarda, hepimizin ses çıkarması gereken bir durum olduğunu düşünüyorum. Yurtlarda durum gerçekten artık içler acısı. Herkesin bildiği üzere zaten bireysel alan diye bir şeyimiz yok, gece ders çalışman ya da belki arkadaşlarınla belki ailenle görüşmen gerekiyorsa geçmiş olsun ya gidip kendine başka bir yer bulman gerekir -mesela koridor- ya yapmaman gerekir ya da oldukça sessiz bir şekilde yapman gerekir. Bu durum yurt hayatı için çok sıradan gelse de artık işin rengi değişti ve temel yaşam standartlarından da taviz vermek gerek hale geldi. Yurtların çoğundaki eşyalar ilk alındıkları zamandan kalmalar, yerlerdeki fayanslarda artık ne yaparsanız yapın geçmeyecek kalıplaşmış bir pislik tabakası var, tuvalet ve banyoların temizliği de keza aynı şekilde. Bunlar dışında çamaşır makinesi, buzdolapları gibi aletlerin de çoğu bozuk, eski veya kullanıma kapalı. Teknolojik olmayan, maddi açıdan da çok pahalı olmayan çamaşır askıları, dolaplar gibi eşyalar da oldukça yetersiz sayıda ve kırık haldeler. Kırık olan eşyaların çoğu da zaten tamir edilmiyor ya da değiştirilmiyor. Sürekli su kesintileri yaşanıyor hatta bir ara en azından haftada bir kesilmeye başlamıştı.

EV DESEN DERT YURT DESEN DERT!

4. sınıf öğrencisiyim ve yurtta yaşadığım bir sürü sıkıntıya rağmen hala yurtta kalıyorum çünkü özellikle konut fiyatlarının tam bir balon olduğu bu dönemde eve çıkabilmek oldukça zor. 3-4 kişi eve çıkılsa yine de bütçenin kiralardan dolayı zorlanacağı zamanda yurtlara gelen bu derece insafsız zamlar öğrencileri çaresiz durumda bırakmakta. Kira dışında da bir sürü masraf var, bu masraflar düzgün bir geliri olan birini bile zorlarken belki alıyor olduğu burs ya da çalıştığı part-time bir iş dışında herhangi bir geliri olmayan öğrenci için baş etmesi imkânsız bir boyuta ulaşıyor. Böyle bir ortamda eve çıkmak ve evde yaşamayı sürdürebilmek için öğrencinin ailesinden de ek olarak destek alması gerekiyor. Ailesinden yardım alabilecek olsa da yetiremeyecek çok fazla öğrenci de var.

Ülkenin genelinde kiralar çok uçlarda ancak durumun önüne geçmek için ciddi adımlar atılmıyor. Şimdi de yurt fiyatlarındaki bu artışlardan dolayı yurtlarda da evlerde de kalamayacak, bundan dolayı okuluna devam edemeyecek öğrenciler olacaktır. Devam etse bile yurt masrafının getirdiği yükten dolayı diğer ihtiyaçlarından daha fazla kesmesi gerekecek olan öğrenciler, zaten okuması başlı başına bir mücadele olan bu okulda çok daha fazla zarar göreceklerdir. Öğrenci yurdu bilinen anlamıyla öğrencilerin barınma, yatma, dinlenme, çalışma ve beslenmelerini kolayca karşılayacakları yerdir. Genel yurt şartları dolayısıyla sayılanların çoğunu zaten hakkıyla gerçekleştiremiyoruz. Bir de bunun üstüne kolayca barınabilme olasılığımız da gitgide zorlaşıyor ve her yapılan zamla çok ağır bir boyuta ulaşıyor.  Bu nedenlerle, temel ihtiyaçlarımızı bile düzgün bir şekilde karşılayamıyorken en temel hakkımız olan barınma hakkımızın yurt fiyatlarının aşırı artışı ile elimizden alınması asla kabul edilemez.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de hiçbir şeye bütçe yok!

SONRAKİ HABER

Vakıf üniversitelerinde zamlar geri alınabilir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa