20 Temmuz 2023 15:14

Sıra dersliklerimize el koymaya mı geldi?

“Sadece benim okulum değil şehrimizde bir birçok okul valilik, emniyet ve çeşitli ilçelerin kaymakamlığına tahsis edildi. Eğitim yine geri plana atıldı.”

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Zehranaz KADAYIFÇI

Defne/Hatay

 

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Hatay Harbiye’de gençlerle bir araya geldi. Buluşmanın gündemi gençlerin deprem sürecinde yaşadığı psikolojik zorlukların yanı sıra buna eklenen sınav stresiyle nasıl bir dönem geçirdikleri ve bu sorunlara karşı çözüm arayışlarıydı. Bu buluşmayla birlikte depremden önce de hayallerinden uzak olan gençlerin, depremle beraber geleceksizlik kıskacının nasıl derinleştiği tartışıldı.

EĞİTİM YİNE GERİ PLANA ATILDI

Eskiden hayalleri, umutları olan Yaren “Hayallerim gün geçtikçe zayıflıyor. Eğitim şu an yok ama olsa bile bu sistemde bizlere bir katkısı olmuyor” dedi. Bugün bir hobiyle ilgilenecek durumda bile olmadıklarını belirterek “Depremden önce Latin danslarına gidiyordum ama deprem salonumuzu yıktı ve şu an bu ilgime devam edebileceğim ne bir ortam ne de bir olanak var” dedi. Buluşmadaki bir başka genç olan Ceren, Selim Tevfik Eskiocak Lisesinde okuduğunu ama depremden sonra okulunun Defne Kaymakamlığına kalıcı olarak tahsis edilmesinden duyduğu rahatsızlığı belirtti. “Sadece benim okulum değil şehrimizde bir birçok okul valilik, emniyet ve çeşitli ilçelerin kaymakamlığına tahsis edildi. Eğitim yine geri plana atıldı” diye ekledi.

Gençler deprem, kalacak yer sorunu, okuma sorunu, maddi sıkıntılar derken hem hayallerine uzak oluşlarından hem de bu yükün artık ağır geliyor olmasından çokça yakındılar. Bu sene üniversite sınavına giren Selin ise İstanbul ya da Türkiye’nin herhangi bir şehrinde sınava giren bir öğrenciyle aynı koşullarda olmadıklarını belirtti. “İstanbul’da dershaneye gidebilen, kütüphanede ders çalışabilen bir öğrenci sınavda başarılı olabilir ama biz çadırlarda 40 derece sıcakta ders çalışmaya çalışıyoruz, bunun adil olmadığını çok açık” dedi.

EĞİTİM EŞİTSİZLİĞİNE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE

EMEP Milletvekili Sevda Karaca buluşmadaki gençlere “Sizin kuşağınız tüm zorluklara karşı dirençli bir kuşak. 21 yıllık tek adam iktidarı, her krizde ilk eğitimi durduruyor çünkü siz gençlikten korkuyor” dedi. Deprem bölgesindeki eğitim eşitsizliği üzerine rahatsızlıklarını Sevda Karaca’ya bildiren gençler okullarının devlet kurumlarına tahsis edilmesi ve eğitim eşitsizliğine karşı daha adil bir dünya ve gelecek umuduyla birlik ve mücadele kararı aldı.

ÖNCEKİ HABER

Vakıf üniversitelerinde zamlar geri alınabilir mi?

SONRAKİ HABER

Kendimize nasıl yurt bulduk?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa