20 Temmuz 2023 18:46

İngiltere'nin mülteci gemisi Bibby Stockholm kıyıya yanaştı

Göç yasasını kabul eden İngiltere'de 500 mülteciyi barındıracak bir barınma mavnası Dorset bölgesindeki Portland kasabasına geldi.

Fotoğraf: Raşid Necati Aslım/AA

Paylaş

İngiltere hükümetinin mültecilerin barınması için hazırladığı ‘Bibby Stockholm’ isimli mavna, ülkenin güneyindeki Portland limanına yanaştı. Bibby Stockholm planlanandan bir ay sonra ve İngiltere parlamentosunun Birleşmiş Milletler'in uluslararası hukuka aykırı olarak nitelendirdiği tartışmalı göç yasasını kabul etmesinden sadece birkaç saat sonra geldi. Yeni yasa uyarınca, ülkeye tekneyle yasadışı yollardan ulaşan herkesin Birleşik Krallık'ta sığınma başvurusunda bulunma hakkı reddedilecek.

Hükümet, Bibby Stockholm gibi tesislerin "otellerden önemli ölçüde daha ucuz" olduğunu söylerken, bu geminin gıda, sağlık ve güvenlik maliyetlerinin günlük 20.000 £ olduğu bildirildi. Hükümet mültecileri üç ila altı ay arasında orada tutmayı beklediğini açıklarken bu süre dokuz aya kadar da uzatılabileceğini belirtti.

GÖÇ YASASI PARLAMENTODAN GEÇMİŞTİ

İngiltere'de hükümetin, Manş Denizi üzerinden bot veya teknelerle ülkeye giren düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik 7 Mart'ta açıkladığı tartışmalı "Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı" geçtiğimiz günlerde parlamentoda kabul edilmişti.

Tasarıya göre İngiliz hükümeti, Manş Denizi üzerinden bot veya teknelerle ülkeye giren mültecileri “yakalandıkları” anda gözaltına alabilecek.

Mülteciler, soruşturma olmaksızın 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da Ruanda gibi "güvenli" kabul edilen üçüncü ülkelere sınır dışı edilecek.

İngiltere basınında Türkiye de bu ülkeler arasında sayılmıştı.

Mülteciler, sığınma taleplerini ve yasal hak arayışlarını ise sınır dışı edildikten sonra yapabilecek.

​​​​​​Söz konusu yasa tasarısı, Kraliyetin onayının ardından yasallaşacak.​​​

Temyiz Mahkemesi, İngiliz hükümetinin konuya dair Ruanda ile imzaladığı anlaşmanın hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti.

İnsan hakları dernekleri, hükümetin planını “ahlak dışı ve insanlık dışı” olarak nitelemişti.

BM: ULUSLARARASI MÜLTECİ HUKUKUYLA ÇELİŞİYOR

Birleşmiş Milletler (BM), İngiliz parlamentosundan geçen tartışmalı Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı'nın ülkenin uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülükleriyle çeliştiğini bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), tasarının parlamentodan geçmesine ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Kabul edilen tasarının zulüm görmedikleri ülkelerden düzensiz olarak gelen göçmenlerin İngiltere'ye iltica başvurusunu yasakladığı belirtilen açıklamada, mültecilerin koruma veya insan haklarıyla ilgili diğer taleplerinin de bununla engellendiği belirtildi.

Açıklamada, "Tasarı, zulüm riski altında olup olmadığına, insan hakları ihlallerine maruz kalıp kalmadığına, uluslararası insan hakları ve insancıl hukuk kapsamında başka haklı iddialara sahip olup olmadığına bakılmaksızın, mülteci kapsamına giren herkesin İngiltere'de korumaya erişimini reddediyor" ifadeleri kullanıldı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi ve İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, tasarının ülkenin uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülükleriyle çeliştiğini ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanlar için ağır sonuçları olacağını konusunda uyarıda bulundu.

İngiltere'nin yıllardır uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda ihtiyacı olanları ülkesine kabul ettiğini kaydeden Grandi, "Bu yeni yasa tasarısı, çok sayıda mülteciyi koruyan yasal çerçeveyi önemli ölçüde aşındırıyor ve mültecileri uluslararası hukuku ihlal ederek ciddi risklere maruz bırakıyor." ifadesini kullandı.

Türk de bu koşullar altında sınır dışı işlemlerinin yapılmasının, geri gönderme ve toplu sınır dışı etme yasaklarına, yargılanma haklarına, "aile ve özel hayat hakkına" aykırı olduğunu belirtti.

Tasarının uluslararası perspektiften çok ciddi yasal endişeleri gündeme getirdiğini de kaydeden Türk, "Bunu emsal almak Avrupa ülkeleri dahil diğer ülkelere cazip gelebilir. Tasarı, uluslararası mülteci ve insan hakları koruma sisteminin tamamı üstünde potansiyel olarak olumsuz bir etki oluşturabilecek sığınmayla ilgili yükümlülüklerin ortadan kaldırılması için endişe verici bir örnek oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türk, İngiltere hükümetine bu tasarıyı yeniden gözden geçirmesinin yanı sıra mülteci ve sığınmacıların haklarına saygı gösterilmesi ve onların korunması çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

"Gazetecilik bir temas ve mesafe mesleğidir"

SONRAKİ HABER

Erdoğan Kıbrıs'ta: KKTC'yi bir an evvel tanıyın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa