20 Temmuz 2023 23:55

ÇMO İzmir Şubesi: Ülkemizin tehlikeli atık çöplüğü haline gelmemesi için çalışacağız

Aliağa gemi söküm tesislerine ilişkin açıklama yapan ÇMO İzmir Şubesi, "Ülkemizin tehlikeli atık çöplüğü haline gelmemesi için çalışacağız" dedi.

Arşiv fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Reklam

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi, Libya’da uzun yıllar boyunca kimyasal atık depolamak için kullanıldığı belirtilen Sloug isimli tanker geminin Aliağa Limanı’na getirilmesiyle tekrardan gündeme gelen Aliağa gemi söküm tesislerine ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, Aliağa’da gerçekleştirilen gemi sökümünün yarattığı çevre kirliliği ve işçi sağlığına yönelik oluşturduğu risklerin bölge için ciddi bir sorun olmaya devam ettiği belirtildi.

Söküm için getirilen tüm gemilerin fiziki koşullarının sunulan belgelerle uyumlu olup olmadığını tespit edilmesi için konusunda uzman personel tarafından gerekli denetimlerin yapılması gerektiği ifade edilen açıklamada, “Asbest içermesi halinde Asbestli Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik kapsamında gerekli önlemler alınmalıdır. Radyoaktivite ölçümleri yapılmalı, radyoaktivite tespiti halinde ilgili mevzuat kapsamında gerekli önlemler alınmalıdır. İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili ILO tarafından hazırlanan rehber dokümanlar ışığında ve yasal mevzuat kapsamında gerekli önlemler alınmalıdır” denildi.

“GEMİYE İLİŞKİN SÖKÜM İZNİ VERİLMİŞ MİDİR?”

“Gemi söküm süreci, tekil gemiler üzerinden değil; söküm faaliyetleri ile birlikte tekrarlanan usulsüzlükler, ulusal mevzuatımızdaki eksiklikler, denetim eksiklikleri, atık ithalatı ve Aliağa Bölgesinin mevcut çevresel sorunları ile birlikte ele alınmalıdır. Ülkemizin tehlikeli atık çöplüğü haline gelmemesi, denizlerimizin kirlenmemesi, çevre ve yaşam hakkının korunması adına çalışmalarımıza devam edeceğiz” denilen açıklamada ÇMO, Libya’dan getirilen Sloug isimli gemi ile ilgili olarak aşağıdaki soruların cevaplandırılması gerektiğini söyledi.

  • Gemi ile ilgili Tehlikeli Madde Envanter Raporu bulunmakta mıdır?
  • Geminin notifikasyon onayı var mıdır?
  • Gemi Aliağa’ya gelmeden önce gas free belgesi sunulmuş mudur?
  • Gemiye ilişkin söküm izni verilmiş midir?
  • Radyasyon ölçümü yapılmış mıdır? Sonuçları nelerdir?
  • Ham petrol ve kimyasal atık bulunduğu iddiaları doğru ise bunun miktarı nedir?
  • Gemiye şubat ayında Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ne yanaşma izni verildiği bilinmektedir. Şubat ayından bu yana gemi ile ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır? İlgili mevzuat ve uygulama prosedürlerine göre hangi aşamadadır?
  • Geri dönüşüm ve atık bertaraf süreçlerine ilişkin planlar sunulmuş mudur?
  • Söküm işlemleri safhasında alınacak çevresel önlemler nelerdir?
  • İşçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemler nelerdir?

(İzmir/EVRENSEL)

 

Reklam