21 Temmuz 2023 12:19

DEDAŞ işçileri haklarının iadesi talebiyle birçok ilde iş bıraktı

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’de (DEDAŞ) çalışan işçiler, ücret artışı ile sosyal ve sendikal haklarına dair talepleri için iş bırakarak Diyarbakır, Mardin, Urfa, Siirt ve Batman'da eylem yaptı.

Fotoğraflar: DEDAŞ işçileri

Paylaş

Eksim Holding'e bağlı Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’de (DEDAŞ) çalışan işçiler birçok ilde iş bıraktı.

İşçiler, "Sendikaya üye olmak, asgari ücret artı yüzde 80 zamlı net ücret, 6 ayda 1 maaş ikramiye, banka promosyonu, Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu, yıpranma payı hakları, yol ve yemek ücretlerinde devletin belirlediği ücret, mesai ücret artışı ve resmi tatil ücreti, gece vardiyası yüzde 15 ek ücret” taleplerinde bulunuyor.

MA'nın haberine göre illerdeki eylemlerden öne çıkanlar şöyle:

DİYARBAKIR: "11 TL İÇİN CANIMIZDAN OLUYORUZ"

DEDAŞ Diyarbakır İl Müdürlüğü Arıza-Onarım-Bakım Servisinde çalışan işçiler, iş bırakarak DEDAŞ İl Müdürlüğü içinde eylem yaptı. İlçelerle beraber bin kişinin katıldığı eylemde, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız”, “Direne direne kazanacağız”, “Tehditler bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Eylem alanına TOMA ve polisler sevk edildi.

İşçilerin eylemi sürerken, şirket yetkililerinden "Temsilci gelsin görüşelim" teklifinde bulundu. Ancak işçiler, yetkililerin dışarıda temsilcilerle görüşmesini isteyerek eylemlerini sürdürdü.

Açıklama yapan DEDAŞ çalışanı Mehmet Köse, işçilerin şirket tarafından işten çıkarılmakla tehdit edildiğini belirtti. Köse, “Tehditleri kabul etmiyoruz. Davamızdan vazgeçmiyoruz. 11 TL ile çalışan arkadaşlarımız var. Direk üstünde elektriğe kapılan, kaza geçiren, hayatını kaybeden arkadaşlarımız var. 11 TL için canımızdan oluyoruz. Kabul etmiyoruz. Sendika hakkımız, söke söke alacağız. Bu saatten sonra olacaklardan sorumlu değiliz. Eylem isterse bir hafta sürsün. Haklarımızı alana kadar vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

İşçiler bekleyişini sürdürürken işçi temsilcisi Muhammed Kılıç, yaptıkları görüşmeye dair şunları söyledi: “Yönetimle görüşmedik, aracılarla görüşebildik. Bize verilen hakkın enflasyon üzerinde olduğu söylendi. Bundan başka bir şey yapılamayacağı söylendi. İşçilerin işbaşı yapması istendi" dedi ve eylemin süreceğini vurguladı. İşçiler de “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla eylemi sürdürme kararlılığında olduklarını belirtti.

MARDİN'DE OTURMA EYLEMİ

Sendikal hakları için Mardin'de de eyleme çıkan DEDAŞ çalışanları, Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde iş bıraktı.

Artuklu'da DEDAŞ İl Müdürlüğü önünde iş bırakma eylemi gerçekleştiren DEDAŞ çalışanları, sendikal haklarının tanınması için oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında sloganlar atan işçiler, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda eylemlerini daha yaygın hale getireceklerini belirtti.

İş bırakma eyleminin bir diğer adresi olan Kızıltepe'de ise işçiler Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. Meydanda toplanarak Dicle Epsaş binası önüne kadar yürüyüş yapan işçiler taleplerini dile getirdi. Alkışlar eşliğinde yürüyüş yapan işçiler, ardından Dicle Epsaş binası önünde açıklama yaptı.

İşçiler adına konuşan Ferman Akbaş, sendika istediklerini belirterek, "Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bizler elektrik direği üstünde ölürken, arkamızda bıraktığımız çocukların haklarını talep ediyoruz" dedi.

Çalışmalar sırasında defalarca darbedildiğini ancak kurumu yanlarında görmediklerini dile getiren Akbaş, taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi. 

Açıklamanın ardından işçiler oturma eylemi gerçekleştirdi.

URFA'DAKİ EYLEME FERİT ŞENYAŞAR DA DESTEK VERDİ

Urfa'da ise Eyyübiye ilçesinde bulunan DEDAŞ İl Müdürlüğünün içinde oturma eylemi gerçekleştirildi. Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şeyaşar da işçileri ziyaret etti.

Şenyaşar, "Taleplerinizi dinlemek için geldim. Talepleriniz insanidir. Bu taleplerinizi Mecliste dile getirmek istiyorum. Yetkililere taleplerinizi ileteceğiz” dedi.

DEDAŞ yetkililerinin çalışanları ve halkı birbirine düşmanlaştırdığını belirten Şenyaşar, “Urfa’da ekin eken çiftçilerin elektriği kesildiği için ekinleri kurudu. Borçlar yapılandırılabilir, ertelenebilir. Türkiye’de büyük bir ekonomik kriz var ve bunun temelinde adaletsizlikler var. Hak arayışınızda yanınızdayız” ifadelerini kullandı. 

İşçiler de oturma eyleminin amacının yetkilileri uyarmak olduğunu belirterek, taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlere devam edeceklerini belirtti. Eylem, alkışlar ile son buldu.

SİİRT VE BATMAN'DA EYLEM

DEDAŞ işçileri, Siirt ve Batman'da DEDAŞ şubelerinde aynı taleplerle eylemler gerçekleştirdi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Madenci ailelerinden Amasra davasına çağrı: Adalet talebini birlikte büyütelim

SONRAKİ HABER

Polonya, Belarus sınırına asker yerleştiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa