SES TİS planını açıkladı: Önce iş yerlerinde eylemler, sonra iş bırakma
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Ağustos ayında başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde taleplerini ve eylem takvimini açıkladı.
Fotoğraf: Evrensel
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta iş yerlerinde eylemlere başlayacağını ve talepleri kabul edilmezse 15-20 Ağustos arasında bir günlük iş bırakmaya gideceğini duyurdu.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Ağustos ayında başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde taleplerini ve eylem takvimini açıkladı. Sendika genel merkezinde yapılan basın toplantısında konuşan SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, toplu sözleşmede savunacakları talepleri sıraladı. Performans, ek ödeme, taban, teşvik değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istediklerini vurgulayan Yıldırım, fiili hizmet süresinin (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödenmesini ve geçmiş yılları da kapsamasını istedi. Yıldırım’ın açıkladığı diğer temel talepler şöyle oldu: “Nöbet, icap ve fazla çalışma ücretleri 2 kat arttırılsın. Sağlık alanında çalışan tüm emekçiler “Sağlık hizmetleri sınıfı”na alınsın. Üniversite hastanelerinde de çalışanlara tayin hakkı verilsin. Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son bulması için “şiddet üreten sağlık sistemi” değişsin. Sağlık ve sosyal hizmetler alanında OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdam edilerek, sözleşmeli tüm çalışanlar 657 4/a kapsamına alınsın. Kamu sağlık hizmeti verilen ASM’lerde her türlü giderler devlet tarafından karşılansın. Covid-19 gibi meslekle ilgili hastalıklar, illiyet bağı aranmadan sağlık kurumlarında çalışan tüm personel için meslek hastalığı sayılsın. Haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.”
Bu taleplerin kabul edilmesi için düzenlenecek eylem ve etkinlikler ise şöyle:
- 25-28 Temmuz tarihleri arasında tüm iş yerleri önünde öğle saatlerinde eylem yapılacak. Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm işyerlerinde yapılacak eylemin ardından diğer üç gün sırasıyla birinci basamak sağlık kurumların, üniversite hastanelerinde, Aile ve Soysal Hizmetler Bakanlığı iş yerleri önünde yapılan basın açıklamalarında talepler açıklanacak.
- 4-15 Ağustos tarihleri arasında tüm iş yerlerinde genel merkez tarafından gönderilecek TİS broşürü dağıtılacak.
- 15-20 Ağustos arasında bir tarihte, hükümetin yapacağı teklifin talepleri karşılamaması halinde bir günlük KESK bütünlüğünde iş bırakma eylemi gerçekleştirilecek. (Ankara/EVRENSEL)