Eruslu’da yaşanan sorunlar Meclis gündeminde: Patron hükümete yakın diye mi denetim yapılmıyor?
EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Eruslu’da yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: TBMM
Antep’te Eruslu Global Şirketler Topluluğuna bağlı fabrikalar Ecoplast, Eruslu Sağlık Ürünleri, BZ İnşaat ve Erpen’de çalışan işçilerle toplantı yapan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, işçilerin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Eruslu Global’e bağlı fabrikalarda, ortalama işçi ücretleri 12 bin TL civarında olmasına karşın bütün ücretlerin resmiyette asgari ücret olarak gösterildiğini belirten Sevda Karaca, “Ücretin üstünde yapılması gereken ödeme olursa ücret bordrolarına ‘Deprem yardımı’, ‘Enerji yardımı’ ve ‘Sosyal yardım’ gibi adlar altında gösterilmektedir. İşçiler hastalık ya da zorunlu başka bir sebepten bir gün işe gelemediğinde, gelmediği günün ücreti dışında aylık ortalama 2 bin TL ücret kesintisi ile cezalandırılmaktadır” dedi.
İŞÇİLERE FAZLA ÇALIŞMA DAYATILIYOR
Patronunun Gaziantep AKP eski İl Başkanı olduğunu söyleyen Karaca, “Bu iş yerlerinde yakın zamanda adına 7’li sistem denilen bir çalışma düzenine geçeceklerini, bu uygulamayla haftada iki gün 12 saat çalışma dayatılmaktadır. Aynı düzenle, iş yerinin olağan hafta tatili günü olan pazar günü yerine hafta içi bir gün izin dayatılmaktadır. İş yerinin uygulaması gereği pazar günü işçilere ödenmesi gereken yüzde 100 zamlı mesai farkı da bu şekilde gasbedilecektir” dedi.
SORU ÖNERGESİ VERDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Karaca şu sorulara yanıt istedi:
- Eruslu Global Şirketler Topluluğuna bağlı bu iş yerlerinde yaşanan iş hukukuna aykırı olan ve işçilerin haklarını gasbeden; daha önce gazete haberlerine de yansıyan bu uygulamalara dönük Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairesi tarafından bir denetim yapılmış mıdır? Yapılan denetimlerin nihai sonucu nedir?
- Bugüne kadar herhangi bir denetimden geçmediyse, sebebi patronun hükumete yakın olması mıdır?
- İşçilere ödenmesi gereken ‘deprem yardımı’ ödemelerinin denetimi nasıl yapılmaktadır?
- Taban ücretleri ve sosyal hakları, hak ettiklerinin altında beyan edilen işçilerin; emeklilik, kıdem tazminatı gibi işçilik hak ve alacaklarına etki eden bu hak ihlallerinin düzeltilmesi için nasıl bir çalışma yapılacaktır?
- Son 10 yılda Eruslu Global Şirketler Topluluğu hangi teşviklerden ne şekilde faydalandırılmıştır? Bu teşvikler neticesinde ne kadar ödemeden muaf tutulmuştur?
- İşçilerin taban ücretlerinin düşük gösterilmesiyle sigorta primleri ve vergileri olması gerekenin altında ödeyen bu şirketler hakkında herhangi bir ceza soruşturması başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa akıbeti nedir?
- İşçilerin zorunlu olarak işe gelemediği günlerin maaşlarından kesilmesi ve keyfi olarak maaş kesintisiyle cezalandırılmaları gibi İş Kanunu’na ve Anayasaya aykırı bu uygulamaların sonlandırılması için ne tür çalışmalar yapılacaktır?
- Adına 7’li sistem denilen, iş hukukunun temel ilkelerine aykırı ve günde 12 saat, haftada 56 saate kadar çalışmayı zorunlu kılan bu uygulamanın sonlandırılması için nasıl önlemler alınacaktır?
AKP'Lİ VEKİL PATONUN YANINA KOŞTU
AKP Gaziantep milletvekilleri Mehmet Eyup Özkeçeci ve İrfan Çelikaslan, Eruslu işçilerinin sorunları gündeme taşındıktan sonra patronun yanına koştu.
AKP'li Özkeçeci, ziyareti sosyal medya hesabından paylaşırken, "Milletvekilimiz Sayın İrfan Çelikaslan ile birlikte Eruslu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ökkeş Eruslu’yu ziyaret ederek, şehrimize yönelik istişarelerde bulunduk.
Kadim İl Başkanımıza misafirperverlikleri için şükranlarımı sunuyorum.
#TürkiyeYüzyılı’nda #DahaGüçlüBirGaziantep için çalışmalarımıza devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
July 21, 2023
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)