Bursa’da sağlık çalışanlarına silahlı saldırı: Yeter artık, tükeniyoruz!
Bursa Gemlik’te sağlık emekçileri hasta yakınlarının saldırısına uğradı, bir hasta yakını silahla havaya ateş açtı. Saldırıyı protesto eden sağlık meslek örgütleri “Yeter artık, tükeniyoruz!” dedi.
Fotoğraf: Bursa Tabip Odası
Bursa’nın Gemlik ilçesinde sağlık çalışanları hastaya müdahale ettikleri sırada hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Darbedilen sağlık çalışanlarına tehditler savrulurken, bir hasta yakını silahla havaya ateş açtı.
Yaşan saldırı sonrası Gemlik Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık meslek örgütleri, basın açıklaması yaparak “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Bu vahşet son bulmak zorunda!” ifadelerini kullandı.
Sağlık meslek örgütleri adına açıklamayı Bursa Tabip Odası Üyesi Dr. Mahmut Kuh okudu. Açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala’da destek verdi.
112 tarafından arrest olarak getirilen bir hastanın yakınlarının, hastaya müdahale sırasında CPR odasına girmeye çalıştığını, canla başla hastayı hayata döndürmeye çalışan sağlık ekibine tehditler savrulduğu, sağlıkçıların bir kısmının hasta yakınları tarafından darbedildiğini, bir hasta yakınının tabancası ile rastgele ateş açtığını aktaran Kuh, “Sağlık kurumları artık çalışanlar açısından verimli, huzurlu, güvenli ortam olmaktan çıktı. Yoğun iş yükü altında ezildiğimiz, her an şiddete maruz kaldığımız, can güvenliğimizin bulunmadığı, sağlıksız yerler haline geldi. Sağlık ortamının getirildiği bu nokta bizleri mesleğimize yabancılaştırmış ve uzaklaştırmıştır. Performans kaygısı bir yandan, liyakatsiz yöneticilerin uyguladıkları mobbing öte yandan, yap-boza çevirdikleri ulaşılamaz, niteliksiz, ücretli hale getirdikleri sağlık sistemindeki tüm sorunları muhatabı olarak sağlık emekçilerini gören, şiddet uygulamayı hak arama zanneden, hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalan biz sağlık emekçileri tükeniyoruz” dedi.
“YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ”
Her ay yurtdışına giden sağlık emekçisi sayısının yüzleri aştığını, genç hekimlerin ve hatta artık uzman- hekimlerin de yurtdışı kapısında olduğunun altını çizen Kuh, “Bu sağlık sisteminin aksaklıklarının sorumlusu sağlık emekçileri, yani bizler değiliz. İstediğiniz bölüme zamanında randevu bulamamanızın sorumlusu biz değiliz. Günlük 250 hasta bile bakmaya müsait olmayan acil servisimizde 1000 civarı hasta bakmak zorunda bırakılıp, buna rağmen gerekli özen gösteremememizin sorumlusu biz değiliz. Yer olmadığı, ilgili doktor, malzeme, ünite olmadığı için sevk edilmenizin sorumlusu biz değiliz. Son birkaç ay içinde 20'nin üzerinde doktor ayrıldığı, sevk zinciri oluşturulamadığı için birinci basamak ve poliklinik hizmetlerinin sıkıntısından dolayı artan acil yoğunluğu nedeniyle acil servislerde bekletilmenizin sorumlusu bizler değiliz. Sağlık kurumlarımızda bizlere saygı duymak zorundasınız. Sağlık sorununuzun çözülmediği ve beklediğiniz hizmetin olmadığını düşünüyorsanız ve sorunun ısrarla sistemden kaynaklanmadığını algılayamadıysanız bile; bize fiziki, sözel veya psikolojik şiddet uygulayamazsınız. Sayın Sağlık Bakanı, Sağlık Bakanlığı bürokratları ve diğer tüm sağlık yöneticileri bizi hasta ve hasta yakınları ile karşı karşıya getirmeyin. Şiddeti körükleyen açıklamalarınızdan ve politikalarınızdan vazgeçin. Biz kimsenin efendisi de değiliz, hizmetkârı da değiliz. Biz yoksak, biz sağlıklı değilsek, sizin tüm sistemleriniz çökmeye mahkûmdur” dedi.
Açıklamada konuşan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala da sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınayarak, sağlık çalışanlarının her daim yanlarında olduğunu belirtti. (Bursa/EVRENSEL)