22 Temmuz 2023 05:11

Türk Metal üyesi işçilerden TİS anketi tepkisi: Bu oranlar kabul edilemez

Türk Metal’in TİS hazırlığı öncesi işçilere dağıttığı anketteki zam oranlarının taleplerinin yanından dahi geçmediğini söyleyen işçiler tepkilerini anketlerin üzerine bıraktığı notlarla gösterdi.

Fotoğraf: Metal işçileri

Paylaş

Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik’in örgütlü olduğu fabrikalarda, 150 bin işçiyi ilgilendiren, MESS grup sözleşmesi görüşmeleri öncesi taslak hazırlıklarına başlandı. Ortalama ücretlerin asgari ücret seviyelerinde seyrettiği, başta Ford Otosan olmak üzere metal fabrikalarında ek zam talebi sıcaklığını korurken, Türk Metal’in TİS hazırlığı öncesi fabrikalarda işçilere dağıttığı anketin içeriğindeki oranlar işçilerin tepkisini çekti. Ankette 6 aylık ücret zammının azami yüzde 50+ şeklinde yer aldığına dikkat çeken işçiler, “Bu anket taleplerimizin yanından bile geçmiyor” dedi.

Türk Metal’in işçilere dağıttığı ankette sözleşme süresine ilişkin “1 yıllık”, “2 yıllık”, “3 yıllık” ve “Süre önemli değil şıkları yer aldı. İşçilerin çoğu “1 yıllık” şıkını işaretledi. “6 aylık” ve “yıllık” seçenekleri olan ücret zammının uygulanma dönemine ilişkin ise işçilerin tercihi “6 aylık” oldu. Ücret zammının biçiminde ise “Yüzdeli+seyyanen” seçeneği ağırlık kazandı.

İŞÇİLER ŞIKLARI KARALADI

Metal işçileri “Yüzdeli zam oranı beklentiniz nedir?​” sorusunun seçeneklerinin ise taleplerinin yanından bile geçmediğini belirterek tepki gösterdi. Ankette zammın 6 aylık dönemler şeklinde verilmesi halinde sunulan seçenekler, “yüzde 25”, “yüzde 30”, “yüzde 40”, “yüzde 50” ve “yüzde 50+” şeklinde oldu. Zammın yıllık şekilde verilmesi halinde ise şu seçenekler sunuldu: “Yüzde 35”, “yüzde 45”, “yüzde 60”, “yüzde 70” ve “yüzde 70+”

Zam oranlarının henüz anket aşamasında sınırlandırıldığını belirten metal işçileri tepki gösterdi. İşçilerin önemli bir bölümü ücretle ilgili şıkları karalayarak, anket kağıdına “en az yüzde 100+” yazdı. Ford Otosan’da çalışan işçiler ise taleplerinin “en az yüzde 150+” olduğunu ifade etti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


TASLAĞI BİZ BELİRLEMELİYİZ

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Yine başladı bizim mesai demek yerinde olur. Çünkü fabrikada çalıştığımız, mesai yaptığımız yetmiyor. Maaşımız için ek zam için ayrıca mücadele etmek zorundayız. Çünkü hiçbir şeyi elimize altın tepside sunmuyorlar. Altın tepsi yerine bir altın verdiler ama Ford işçisinin durumu o kadar kötü ki hiçbir şeye yetmedi.

Bugünkü gündemimiz ise Türk Metal’in yaptığı anket. Ankette şıklar var. Şıklarda en yüksek yüzdelik dilim yüzde 50 üstü, en yüksek seyyanen zam 10 bin TL üstü.

Bakıyoruz şimdi yüzde 50 üstü şıkkından ne anlaşılıyor? Ortalama maaşlarımız 13 bin TL civarında. TL olarak yazdıkları rakam olan en fazla 10 bin TL’yi alsalar, bu yüzde olarak yüzde 76’ya tekabül ediyor. Yani Türk Metal yine Ali Cengiz oyunları oynayıp, masaya yüzde 76 ile oturup onu bile alamayıp bizi oyuna getirecek.

"EN AZ YÜZDE 150 HEPİMİZİN HAKKIDIR"

Neredeyse asgari ücret seviyesine gelmiş olan maaşlarımızla geçinmemiz imkansız. Bu oranlar kabul edilemez! Biz de anketi böyle görünce hepimizin sesi olan Ford İşçi Bülteni’nden ses çıkarmaya karar verdik. Hepimiz anketleri doldurduk, kendi belirlediğimiz rakamları yazdık. En az yüzde 150 zam emeğimizin hakkıdır! Başka türlüsü kabul edilemez dedik! Demeye de devam ediyoruz.

En başta taslağı bu şekilde belirlemelerine izin vermememiz gerekiyor. Bu anket hiçbir şekilde gerçeği de işçinin talebini de yansıtmıyor. Bu yüzden taslağı da işçiler olarak biz belirlemeliyiz. Anketlere yazdıklarımızı görüyorlar. Aynı şekilde taslağımızı belirleyelim, bunu da onların gözüne sokmadan bırakmayalım!

Çünkü biz bağırmadan, sesimizi çıkarmadan asla taleplerimizi elde edemeyeceğiz. Gün birlik günüdür, bu sözleşmede birliğimizle hak ettiğimizi hep beraber alalım.


ÜCRET ZAMMI DIŞINDA DA TALEPLERİMİZ VAR

TEMSA işçisi
Adana

Merhaba işçi arkadaşlar. Sözleşme süreci yaklaşırken ben de TEMSA’dan çalışan bir işçi olarak ücret dışında önemli olan taleplerimi sıralamak istedim.

- Tamamlayıcı sigorta eş ve çocukları kapsamalı.

- Sözleşme iki yıllık veya fazlası zaman için olursa sözleşme sonrası her asgari ücrete yapılan zamla aynı oran ücretlere yansımalı.

- Parça/tedarik eksiğinden kaynaklı zorunlu durumlarda yıllık izinlerimize göz dikilmemeli.

- Yaz mevsiminde eskisi gibi iki hafta duruş yapılarak herkesin tatil yapabilmesi sağlanmalı, ücret kesintisi olmamalı.

- Gıda yardımı miktarı aylık olarak güncellenmeli, miktar en az 500 TL olarak belirlenmeli.

- Fazla mesai ücretleri hafta sonu ve bayram günleri aynı olmamalı. Bayramlar, arife günleri 1’e 4 olmalı,

- Bayram ödenekleri iyileştirilmeli, Kurban Bayramı’nda en az bir kurbanlık parası verilmeli.

- Çalışanlar arasında kıdem farkı her daim korunmalı.

- Kıdem ayarı yapılırken üst sınır iş yerinde çalışan en kıdemli mavi yakaya göre ayarlanmalı.

- Üretim miktarı arttıkça tempo da arttığı için çalışana prim verilmeli.


FORD OTOSAN ESKİŞEHİR FABRİKASI İŞÇİLERİ: TİS SÜRECİNDE KARARLI OLMALIYIZ

Andaç Aydın ARIDURU
Eskişehir

Ücretlerdeki erime Ford Otosan’ın Eskişehir’de bulunan fabrikasında çalışan işçilerin başat gündemi. Geçinemediklerini belirten işçiler, ek zam ve toplu sözleşme zammı konularında kararlı olmanın önemine vurgu yapıyor.

Ailesiyle birlikte yaşamasına rağmen geçinemediğini ifade eden bir işçi, “Bekarım, buna rağmen ihtiyaçlarım dışında ayda iki pantolon bir tişört alacak kadar para kalıyor. Asgari ücrete yapılan zamların ardından asgari ücretle aramızda bir fark kalmadı” diyor. Hafta içi ve her cumartesi fazla mesaiye kalmasına rağmen cebine 14 bin lira girdiğini dile getiren işçi, “Hayatımız uyku, çalışmak ve yemek yemekten ibaret. Sosyal aktivite için para da zaman da kalmıyor” diyor.

“Sanki hiçbir şeyin fiyatı yükselmemiş gibi aynı maaşlarla geçinmeye çalışıyoruz” diyen bir işçi de şunları söylüyor: “Mesaiye kalmadan geçinemiyoruz, mesaiye kalınca da anca eve gelip yatıyoruz. Birkaç gündür Cumhuriyet altını dağıtılacakmış diye bir dedikodu dolaşıyor, TİS’e kadar idare edin gibisinden. Ama ben hakkımı istiyorum. Bir kereye mahsus Cumhuriyet altını vermekle benim hakkım olan maaşı almam aynı şey mi?​” Bu sözleşmede de maaşlar düzelmese bırakıp başka yerlerde çalışacağını söyleyen arkadaşlarımız var. Asgari ücretle çalışsam hem vergi dilimine girmem hem de bu kadar ağır çalışmam diye düşünüyor arkadaşlar.”

İŞÇİYE VERGİ YÜKÜ, PATRONA VERGİ AFFI

Bu ay ücretinden yüzde 20’lik vergi kesintisi yapıldığını, gelecek ay ise bu oranın yüzde 35’e çıkacağını belirten işçi, “Zaten gelecek ay vergi dilimine de girince maaşlar asgari ücretin de altına düşecek” diyor. Ek zam taleplerinin olduğunu belirten işçi, “Bu hayat pahalılığında daha düşük bir rakamla benim bile geçinmem imkansız” diyor.

Başka bir işçi de toplu sözleşmede iyi bir zam almanın şart olduğunu söylüyor. Ford işçisi şöyle devam ediyor: “Zaten benzinle mazota gelen zamlarla her şeyin fiyatı yükselecek. Sözleşmede buna göre bir artış yapılmazsa daha maaşları almadan ezileceğiz. Bir yandan da biz yüzde 35 vergi dilimine gireceğiz ama vergisini ödemeyen patronlara af çıkarıyorlar.”

Çalışma koşullarının da ağır olduğunu ifade eden işçi, “Benim taşıdığım malzeme üzerime düşecek olsa kolum bacağım kırılır, riskli bir iş. Ancak hakkımızı alamıyoruz, ağır sanayi sayılmadığı için” diyor.

Başka bir işçi de yaşanan servis kazalarından bahsediyor: “Fabrikaya giderken otobüsler arızalanıyor, neredeyse her ay kaza oluyor. En son kazada 3 işçi öldü, yaralananlar oldu.”

Ek zam ve toplu sözleşme zammında kararlı olmanın önemine dikkat çeken bir işçi de “Sözleşmeli kadrolu herkes zam talep etmeli. Sözleşmeli arkadaşlarda kadroya almazlar korkusu var, kadrolu arkadaşlarda da ben çalıştığım saatime, yatan maaşıma bakayım diye düşünüyor. Sendika kimseyle konuşmadan TİS imzalar, 100 TL için bile başkan çıkar konuşma yapar, biz en iyisini yaptık der, alkışlanır. Bizim hakkımız olan ücretleri talep etmemiz lazım.”

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

RSF: Suriyeli gazetecileri koruyun

SONRAKİ HABER

Bakan Yardımcısı Sayan: Twitter’ın bant genişliği daraltılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa