24 Temmuz 2023 15:01
Son Güncellenme Tarihi: 24 Temmuz 2023 15:14

İspanya seçimleri: Sağcılar bekledikleri çıkışı yapamadı, sol koalisyon mümkün

İspanya'da dün gerçekleşen erken genel seçimlerde hiçbir siyasi parti ve blok, Meclis çoğunluğunu elde edemedi. Sağcı Halk Partisi (PP) ve faşist Vox bekledikleri sonucu alamadı.

Fotoğraf: Oscar J. Barroso/AA

Paylaş

İspanya’da dün (23 Temmuz Pazar) günü yapılan erken genel seçimlerde hiçbir siyasi parti ve blok, Meclis çoğunluğunu elde edemedi. Çıkış yapması beklenen sağcı Halk Partisi (PP) ve faşist Vox partileri bekledikleri sonucu alamadı. Eğer Bask ve Katalan siyasi partileri destek verirse iktidardaki sosyal demokrat PSOE ve sol Sumar ittifakının hükümet kurmasının mümkün olduğu belirtiliyor. İki blok da hükümet kuramazsa yeniden seçim gündeme gelecek.

HİÇBİR PARTİ ÇOĞUNLUĞU SAĞLAYAMADI

İspanya’da Meclisteki 350 sandalyenin dağılımında mevcut durumda azınlık koalisyon hükümetiyle iktidarda olan sol blok 153, muhalefetteki sağ blok ise 169 milletvekili çıkardı. Ana muhalefetteki sağcı Halk Partisi (PP), Aralık 2019’daki son seçimlere göre milletvekili sayısını 47 artırıp 136’ya çıkarsa da Meclis çoğunluğu için gerekli olan 176’nın gerisinde kaldı. PP’ye destek verecek tek parti olarak olan faşist Vox’un milletvekili sayısı da 52’den 33’e düştü.

Ülkeyi son 3,5 yıldır azınlık hükümetiyle yöneten sol blok ise milletvekili sayısını 153’te tutarak, yine Meclis çoğunluğunu elde edemedi. Buna rağmen iktidarın büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve sol parti ve örgütlerin koalisyonu olarak ilk defa seçimlere katılan Sumar’ın olası bir koalisyonunun hükümet kurabileceği yorumları yapılıyor. 

BAŞBAKAN SANCHEZ: SAĞ BLOK BAŞARISIZ OLDU

Sempatizanlarının, İspanya İç Savaşı’nda komünistlerin kullandığı faşizm karşıtı slogan olan “No pasaran” (Geçemeyecekler) sloganları eşliğinde balkon konuşması yapan Başbakan ve PSOE lideri Pedro Sanchez, “İspanyolların sandıktaki mesajı çok açık oldu. Tüm reformlarımızı iptal etmeyi, ülkeyi geriye götürmeyi planlayan sağ blok başarısız oldu. İspanya’nın ilerlemesini isteyen daha çok insan var ve bu böyle olmaya devam edecek” dedi.

İspanya’da Komünist Parti ile Podemos partisinin ittifakı olan ve koalisyon hükümetinin küçük bileşeni olan Unidas Podemos’a alternatif olarak kısa bir süre önce oluşturulan Sumar ittifakı ise 31 milletvekili çıkardı. 10’dan fazla parti ve örgütten oluşan Sumar’ın lideri Yolanda Diaz yaptığı konuşmada, “İnanıyorum ki halk bu akşam daha rahat uyuyacak. Çünkü demokrasi kazandı. Demokrasiyi garanti altına aldık ve seçimleri kazandık” şeklinde konuştu.

PP LİDERİ: HÜKÜMETİ BİZ KURMALIYIZ

Diğer yandan Madrid’deki merkez binası önünde toplanan sempatizanlarına seslenen PP lideri Alberto Nunez Feijoo da “İspanya tarihinde hiçbir zaman seçimleri kaybeden bir lider hükümet kurmadı. İspanya’da belirsizlik dönemi başlamamalı. Seçimleri kazanan partinin lideri olarak zorunluluğum ve demokratik talebim hükümeti kurmak için diyalog kapısını açmaktır” dedi.

İspanya’daki 52 ilin 40’ında birinci parti çıktıklarını, Senatoda çoğunluğu yakaladıklarını, 2019’daki son seçimlere göre milletvekili sayısını 47, partisine oy kullananlarının sayısını da 3 milyon artırdıklarını vurgulayan Feijoo, “Dış yatırımcıya güven vermek, ülkenin güvenliğini korumak ve siyasi belirsizlikleri önlemek için başta PSOE olmak üzere meclisteki tüm siyasi partilere PP’yi bloke etmeyin” çağrısında bulundu.

FAŞİST PARTİ MUTSUZ

PP’ye hükümet kurması için açık çek veren Vox Partisi lideri Santiago Abascal ise seçimden birinci parti çıkması sebebiyle Feijoo’nun yeni başbakan olması gerektiğini savundu. Abascal ayrıca, “İspanyollar için çok kötü bir olasılık var. O da Pedro Sanchez, komünistlerin, ayrılıkçıların ve terörizmin desteğiyle iktidarda olmaya devam edebilir” ifadelerini kullandı.

BÖLGESEL PARTİLERDEN "KARŞILIKSIZ DESTEK YOK" 

Bask ve Katalonya Özerk Bölgelerinde faaliyet gösteren bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin çekimser kalarak sol bloku yeniden hükümete taşıması en büyük olasılık olarak gözüküyor. Sol blokun 2019 seçimleri sonrasında destek almadığı, Katalonya için Birlik (JxCAT) partisi şu anda kilit konuma geldi.

Katalonya’da bağımsızlık referandumu düzenlediği için yargılanan ve Brüksel’e sığınan Katalonya’nın Eski Hükümet Başkanı Carles Puigdemont’un liderlerinden biri olduğu JxCAT, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede “Sanchez’e karşılıksız destek vermeyeceğiz” dedi. 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İspanya’da yasalar gereği resmi seçim sonuçları 8 Ağustos’ta açıklandıktan sonra seçilen milletvekilleri ve senatörler mazbatalarını alacak. 17 Ağustos’ta da Meclis ve Senato açılacak.

Kral 6. Felipe, Meclisteki siyasi partilerin liderlerini tek tek kabul ettikten sonra hükümeti kurma görevini birine verecek. Hükümet kurulması için Mecliste ilk güvenoyu tarihi eylül ayı başlarında olacak. Eğer hükümet güvenoyu alamazsa ikinci bir girişimde bulunulması için en fazla iki aylık bir dönem beklenecek. Bunda da başarısız olunursa kasım ayında meclis feshedilerek, yıl sonunda yeniden seçime gidilecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Yardımcısı Sayan: Twitter’ın bant genişliği daraltılacak

SONRAKİ HABER

Sağlık işçileri geriye dönük alacakları için eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa