22 Temmuz 2023 15:03

İHD: Ağır hasta tutuklu Kuday’ın infazı ertelenmeli

Ağır hasta tutuklu Abdulkadir Kuday’ın mevcut rahatsızlıkları dolayısıyla cezaevinde kalamayacağını belirten İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, Kuday’ın infazının ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, hasta tutuklulara dikkat çekmek için eylemlerinin 463’üncü haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemde, “Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankart açıldı. Eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, cezaevlerinde en az 651 ağır olmak üzere bin 517 hasta tutuklunun olduğunu, hasta tutukluların çoklu rahatsızlıklarının bulunduğunu ve buna rağmen tahliye edilmediklerini aktardı.

“KUDAY’IN TEDAVİSİ YAPILMIYOR”

Hasta tutukluların tedavilerinin yapılmadığı gibi, ertelenmesi gereken infazlarının ise ertelenmediğini belirten Çevirmen Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Abdulkadir Kuday’ın durumuna dikkat çekti. Çevirmen, “49 yaşında olan Kuday yaklaşık 9 yıldır cezaevindedir. Tekirdağ 2 Nolu Kapalı Hapishanesinde iken yaklaşık 5 yıl önce sağlık sorunları yaşamaya başlamış ancak bu süre boyunca tedavileri yapılamamıştır. Hastane sevkleri bir yana revire dahi çıkarılmamıştır. Aile tarafından tedavisinin yapılması yönünde cezaevi yönetimi ve Bakanlık dahil olmak üzere; pek çok kuruma başvurular yapılmıştır. Yapılan tetkikler sonucunda önce bel fıtığı teşhisi konulmuş ve 2021 yılı haziran ayında bel fıtığı teşhisi ile ameliyat edilmiştir. Teşhisin yanlış konulmasından dolayı ameliyattan sonra sorunları daha artmış, bu süreç içinde sağ ayağının tamamen felç kalmasına ve sancılarının devam etmesine rağmen tedavisi yapılmamıştır” diye kaydetti.

 “OLUMLU SONUÇ YOK”

Kuday’ın ALS hastası da olduğunun altını çizen Çevirmen, “Bu hastalık; kaslara hareket emri veren sinir hücrelerinin uyarılar gönderemez duruma gelmesidir ve kesin tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak ilaçlar kullandırılarak, hastanın mümkün olduğunca rahat ettirilmesi, normal hayatını sağlıklı koşullarda devam ettirilmesinin sağlanması gerekmektedir. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve tedavi olamadığı için 12 Ocak 2022’de Tekirdağ 2 Nolu Hapishanesinden, Metris Rehabilitasyon Tipi hapishanesine götürülmüştür. İlk götürüldüğünde tek başına tutulmuştur. Ailesi tarafından yapılan görüşmelerde durumunun daha da kötüye gittiği, iki bastona rağmen ayakta artık duramadığı, hastalığının görme problemi yarattığı, sağ tarafındaki felcin yüzündeki sinirleri de etkilendiği ve yüzünü hissedemediği, kas kasılmaları nedeniyle yere düştüğünü aktarılmıştır. Tedavisi olmayan ALS hastalığı nedeniyle infazının ertelenmesi talebiyle başvurular yapılmış ancak herhangi bir sonuç alınmamıştır” diye kaydetti.

“FELÇLİ YILDIRIM İLE BİRLİKTE KALIYOR”

Kuday’ın başkaca da hastalıklarının olduğunu dile getiren Çevirmen, Kuday’ın daha önce mide rahatsızlığı nedeniyle ameliyat geçirdiği iki defa kalp krizi geçirdiği ancak buna rağmen cezaevinde tutulmaya devam edildiğini söyledi. Çevirmen, “Aşırı kilo kaybı yaşamakta ve şu an 45 kg altına inmiş durumdadır. Rahatsızlıklarından dolayı her yemeği yiyemiyor ve beslenme sorunu yaşıyor. Cezaevindeki kantininde de yemek yiyemiyor ve dışarıdan da yemek getirilmesini cezaevi idaresi kabul etmiyor. En son bayram ziyaretine gittiklerinde nefes almakta dahi zorlandığını görmüşlerdir. Yatalak durumda olduğundan hiçbir ihtiyacını karşılayamıyor. Yanında ağır hasta mahpus listemizde olan felçli olan Serdal Yıldırım ile birlikte tutuluyor ve ikisi de oldukça ağır hastadır ve hapishanede kalamayacak durumdadırlar” dedi.

“İNFAZININ ERTELENMESİ ŞART”

Çevirmen, Kuday’ın mevcut durumda cezaevinde kalmasının mümkün olamayacağını belirterek, “Hapishanelerde mevcut olan fiziki koşullar, tedavi olanaklarının kısıtlılığı ve sağlığa erişimin önündeki engeller durumunu daha da kötüleşmesine neden olmaktadır. Bir an önce tahliyesi yönünde başvuruların kabulü yapılarak ve raporlarının aldırılarak infazının ertelenmesi gerekmektedir” diye konuştu. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

TOBB ETÜ’de yurt ve okul ücretlerine fahiş zam yapıldı

SONRAKİ HABER

TGS, Sputnik’te greve çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa