24 Temmuz 2023 15:16
Son Güncellenme Tarihi: 24 Temmuz 2023 16:36

İsrail'de kitlesel protestolara rağmen yargı darbesi tasarısı onaylandı!

Netanyahu kabinesinin yargıya darbe niteliğindeki yasa tasarısı, muhalefetin boykot ettiği oturumda onaylandı. Düzenlemeye karşı Meclis önündeki protestolar ve polis şiddeti ise devam ediyor.

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Paylaş

İsrail Meclisi (Knesset), ülke tarihinin en sağ yönetiminin, Yüksek Mahkemenin yürütme üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısını 2. ve 3. oylamada onayladı.

Knesset, düzenleme karşı Meclis çevresindeki protestolar ve polisin halka yönelik şiddeti sürerken yargıya darbe niteliğindeki tasarının son oylamaları için toplandı. Muhalefet milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu'nu terk ederek yasa tasarısını boykot etti.

Yüksek Mahkemenin yürütme üzerindeki denetimini kaldıracak maddeyi Meclis, 2. ve 3. oylamada da 64 lehte oy ile kabul etti. Oylamaya katılmayan muhalefet milletvekili sayısı ise 56 oldu.

İsrail Meclisindeki oylamanın ardından gün boyunca başta Batı Kudüs'teki İsrail Meclisi çevresi olmak üzere ülke genelinde hükümetin yargı düzenlemesine karşı gösterilerin devam etmesi bekleniyor.

Atlı birlikler, TOMA ve güç kullanarak eylemlere müdahale eden İsrail polisi, şu ana kadar gösterilerde 19 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, dün akşam saatlerinde Başbakan Netanyahu, ana muhalefet lideri Yair Lapid ve Benny Gantz ile ayrı ayrı görüşmüştü. Sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "uzlaşı için zemin olduğunu ancak taraflar arasında görüş ayrılığının sürdüğünü" belirtmişti.

BIDEN "OYLAMAYI DURDURUN" ÇAĞRISI YAPMIŞTI

ABD Başkanı Joe Biden, Başbakan Netanyahu'ya yasa tasarısının oylanmasının durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Biden, Axios haber sitesine yaptığı açıklamada, yargı düzenlemesi yasası ve olası sonuçları üzerine "endişeli" olduğunu belirtmişti.

Axios'a konuşan bir başka ABD'li yetkili ise ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), İsrail ordusunun karşı karşıya olduğu "krizin" ülkenin caydırıcılık stratejisi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden endişe duyduğunu ifade etmişti.

YARGI DARBESİ

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.

Başbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin mayıs sonunda Meclisten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerinin tıkanmasının ardından yakın zamanda yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye basmıştı.

Hükümetin "yargı reformuna" karşı çıkan aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer elit birliklerin yer aldığı binlerce İsrailli, gönüllü yedek askerlik görevini bırakma kararı almıştı.

İsrail'de siyaset, ordu, güvenlik ekonomi ve yargıda üst düzey görev yapmış isimler hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını açıklamıştı.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi karşıtı protesto hareketi yaklaşık 7 aydır gösterilerine devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Efes Selçuk'ta düzenlenen “What a Fest” gençlere nefes, esnafa can suyu oldu

SONRAKİ HABER

Asgari ücreti belirleme yetkisi TMMOB'un elinden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa