24 Temmuz 2023 16:22

GGM'de tutulan Azerbaycanlı Sona, Bakü’ye deport edildi

Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Azerbaycanlı muhalif gazeteci Sona Y.  22 Temmuz Cumartesi günü Bakü’ye deport edildi. Sona Y. psikolojik baskı nedeniyle deportu kendisinin istediğini söyledi.

Arşiv | Fotoğraf: MA

Paylaş

Azerbaycan’dan Türkiye’ye göç eden ve 2017’den bu yana Türkiye’de yasal ikametgâhı olan göçmen olarak yaşayan Sona Y., Edirne Geri Gönderme Merkezi’nden 22 Temmuz Cumartesi günü Bakü’ye deport edildi. Sona Y. deportu kendisinin istediğini bunun nedeninin de "psikolojik baskı" olduğunu söyledi.

"OĞLUMUN OKUL DÜZENİ BOZULDU"

Deport edildiği Bakü’den Bianet’e konuşan Sona, “Benim çocuğumun bir yılı başladı. Oğlum orada kaldı ben buraya geldim. Benim tek derdim oğlum. Oğlumun okulunun bitmesini bekliyorduk. Bu ayın 20’sinde memlekete dönecektik. Bizim için önemliydi. Bizim planlamalarımız bozuldu. Şimdi oğlumun okul düzeni de bozuldu. Burada konsolosluğa gittim. Erkek arkadaşım geldi buraya ve evleneceğiz. Burada durumum iyi değil. Annemle de doğru düzgün iletişim kuramıyorum" dedi.

“HALEN KOLUMDA DARP İZİ VAR”

Komşusu erkeğin kendisini darp ettiğini hatırlatan Sona, şöyle dedi: “Halen daha elimde kolumda darp izleri var. Bir de bana dava açmışlar. Ben nasıl onu yaralayabilirim?. Komşum hakkımda “terör suçlusu” gibi algı yaratıyor. İktidar partisi üzerinden algı yaratıyor. Yazılı bir suçlama yok fakat böyle bir algı yaratıyor. Komşu bana ‘seni hapishaneye attırırım, ülkeden de attırırım’ diyordu. Demek ki dediklerini yapabiliyor, bu kadar güçlü. İktidar partisi ile bağlantıları var sanırım. Çok endişliyim büyük bir haksızlığın kurbanı oldum.”

“YASAL SÜREÇ DEVAM EDECEK”

Sona'nın avukatı Yakup Sevinçhan’ın verdiği bilgiye göre, Sona’nın serbest bırakılması için iki kez Edirne Sulh Ceza Hâkimliğine başvurdu. İkisi de reddedildi.

Sevinçhan şunları söyledi: “Sona Hanım'ı darp eden komşusu Sona Hanım'ın ev sahibine baskı kurup Sona Hanım'ın oğlunu evden çıkartmaya çalışıyordu. Ev sahibi evden cikartmayinca da apartman sakinlerinden imza toplayip çıkartma yoluna başvurdu. Aynı zamanda Sona Hanım'ın oğlu hakkında polise sikayette bulunup sınırdışı etmekle tehdit ediyordu sürekli. Tüm bu gelişmeler üzerine ve  GGM sartlarindan da iyice psikolojisi bozulan Sona Hanım kendi isteğiyle deport edilip Azerbaycan'a döndü. Cumartesi günü deport edildi. Şimdi Bakü’de. Bizim de yasal süreçlerimiz devam edecek.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Greve hazırlanan İzmir metro işçileri: Geçinebilecek bir ücrette eşitlik istiyoruz

SONRAKİ HABER

İstanbullu tatile gidemedi, evde ekonomi konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa