25 Temmuz 2023 11:47
Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2023 13:45

Orman arazilerine tesis düzenlemesine AYM iptali

Anayasa Mahkemesi (AYM) orman arazilerine tesis kurulmasına olanak veren kanun maddesini iptal etti.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM) 28 Ekim 2020 tarihli ve 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun’un iptali istemiyle yapılan başvuruyu karara bağladı. CHP milletvekilleri tarafından kanunun bazı maddelerinin iptali istemiyle yapılan başvuru üzerine alınan karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

AYM orman arazilerinde 6831 sayılı Kanun’un 18. Maddesinde yapılan değişiklikle bozuk orman alanlarında orman bitkisi fidanlıkları kurulması ve mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, orman alanlarından üretilen odun dışı ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak işlenmesi amacıyla tesis kurulmasının önünü açan düzenlemeyi anayasaya aykırı bularak oy birliğiyle iptal etti.

Kararda Anayasa’nın 169. maddesi uyarınca ormanların orman olarak işletilmelerinin esas olduğu vurgulanırken farklı şekilde işletilebilmeleri için kamu hizmetlerine ilişkin bina ve tesislerin devlet ormanları üzerinde bulunmasına veya yapılmasına izin verilmesinin ancak kamu yararı ve zorunluluk hâli ile mümkün olabileceği belirtildi.

AYM, yine 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 1. Maddesinin (K) bendinin “Orman sınırları dışında olup sahipli arazilerde, ekim ve dikim yolu ile yetiştirilen her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler orman sayılmaz” şeklindeki ikinci fıkrasına eklenen “alan büyüklüğüne bakılmaksızın” şeklindeki değişikliğin iptali talebini ise reddetti. Bu kararla ilgili fıkranın “Orman sınırları dışında olup, alan büyüklüğüne bakılmaksızın sahipli arazilerde, ekim ve dikim yolu ile yetiştirilen her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler orman sayılmaz” şeklinde değiştirilmesi onandı.

TARIM ARAZİLERİNE İMAR İZNİNE DUR DEDİ

AYM tarım arazilerinin imara açılmasına ilişkin düzenlemeyi de oy birliği ile iptal etti. AYM 5403 sayılı Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13 ve 14. maddelerine eklenen “Ancak yerleşim alanlarının gelişim alanı ihtiyaçlarını karşılamak için izin verilerek planlanmış alanlarda yeniden izin şartı aranmaz” şeklindeki düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu. Bu düzenleme ile imar planlarında tarımsal niteliği korunacak alan olarak ayrılan yerlere gelişim alanı istisnası getiriliyordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazete ve dergi sayısı 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 9,2 azaldı

SONRAKİ HABER

Depremde yıkılan Galeria Sitesi'nin bilirkişi raporu: Projelere aykırı inşa edilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa