25 Temmuz 2023 16:40

Halk TV, CHP anlaşmasına Bildirici'den yorum: Gazetecilik ilkelerinin açıkça ihlali

Faruk Bildirici, CHP ve Halk TV anlaşması ile ilgili yazısında; "CHP etkinliklerinde ‘haber değeri’ yerine ‘ödenecek para’nın belirleyici olması gazetecilik ilkelerinin açıkça ihlalidir" dedi.

Faruk Bildirici'nin kaydettiği Evrensel'le dayanışma videosundan alınmıştır

Paylaş

CHP ve Halk TV arasında imzalanan anlaşmanın feshedilmesi tartışmaları sürüyor. Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, kendi sitesinde “CHP ve Halk TV anlaşmasındaki etik ihlaller” başlığıyla bir yazı yazdı. Bildirici yazısında etik ihlalleri sıralarken CHP’yi de eleştirdi: “CHP’nin, Halk TV ile anlaşmasını feshetme biçimi problemliydi.”

Bildirici yazısında AKP iktidarının yaygın medyanın büyük bölümünü kontrol altına almakla yetinmeyip devşirdiğini, haber alma hakkının iktidar propagandasına kurban edildiğini belirterek “Devletin tüm olanakları, özel sektör ve belediyelerin ilanları, sponsorlukları iktidar medyasının hizmetinde” ifadelerini kullandı.

HABER DEĞERİ VE HABERİN KONUSU

Faruk Bildirici yazısında etik ihlalleri de şöyle sıraladı:

  •  "CHP, reklam ve kampanya videolarının yayını için ödeme yapabilir, bunda sorun yok. Ama ‘haber’ işin içine girince durum değişir. Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmaları, grup başkan vekilleri ile parti sözcüsünün basın toplantıları haberin konusudur.
  • Siyasi etkinliklerin canlı yayımlanmasına ‘haber değeri’ne bakılarak karar verilir. Ama CHP etkinliklerinde ‘haber değeri’ yerine ‘ödenecek para’nın belirleyici hale gelmesi gazetecilik ilkelerinin açıkça ihlalidir. Kamu yararı ilkesi çiğnenmiş olur.
  • CHP’nin toplantılarının para karşılığı canlı yayımlandığının izleyiciye bildirilmemesi de yanlış. Gazeteler ve internetteki ‘Bu bir reklamdır’ ya da ‘sponsorlu yayın’ gibi uyarılar koymadan canlı yayın yapmak izleyiciyi kandırmaktır; ‘örtülü reklam/tanıtım’ yapmaktır.
  • Haber ile parasal ilişkilerin bu şekilde iç içe geçmesinin meşru görülmesi, siyasi olmayan, örneğin belediyeler, sağlık, eğitim gibi konularda da para karşılığı yayın yapılması sonucunu doğurabilir. Nitekim birçok kanalda böyle ‘örtülü reklam/tanıtım’ niteliğinde programlar ve canlı yayınlara da rastlıyoruz.”

"CHP’NİN AÇIKLAMASI HOYRATÇA"

“CHP’nin, Halk TV ile anlaşmasını feshetme biçimi problemliydi. CHP’nin bir TV kanalı ile böyle bir anlaşma yapması, yasal ve etik ise zaten bugüne değin gizli tutulmamalıydı” diyen Bildirici şöyle devam etti: “Varlığı daha önce kamuoyuna duyurulmamış bir anlaşma feshediliyorsa da içeriği ve iptal gerekçesinin de somut biçimde açıklanması gerekirdi. Ama önce noter aracılığıyla gönderilen ‘fesihname’nin açıklanması, ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem’in sosyal medya üzerinden yaptığı duyuruda anlaşmanın iptal gerekçesinden söz edilmiyordu. Aslında CHP, sadece parayı keserek de değil, açıklama biçimiyle de Halk TV’yi cezalandırıyor; hoyratça iktidar medyasının önüne atıyor. Halk TV’nin, CHP’nin ve bütün muhalefetin sesini yansıtabilen ender TV kanallarından biri olduğu umursanmıyor.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir metro istasyonlarında “Eşitlik Koridorları”

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Sabrın değil mücadelenin belirgin olacağı bir dönemdeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa