İskender Bayhan: Sabrın değil mücadelenin belirgin olacağı bir dönemdeyiz

"Zamlar geri alınmalı, temel tüketim maddelerine zam yapılması durdurulmalı, en düşük ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, dolaylı vergiler kaldırılmalı ve servet vergisi getirilmeli."

25 Temmuz 2023 16:33
Son Güncellenme Tarihi: 27 Temmuz 2023 10:55
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, TBMM Genel Kurulu'ndaki zamlara dair olağanüstü toplantı öncesi Mecliste basın toplantısı düzenledi.

Bayhan, Türkiye’de emekçi ailelerinin yüzde 70’inden fazlasının temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını ama vergi soygunlarıyla patronlara onlarca milyarların aktarıldığını anlattı. Çeşitli fabrikalarda greve çıkan işçilerin taleplerini duyuran Bayhan, “Sabrın ve tevekkülün değil, haklar için mücadelenin belirgin olacağı bir dönemdeyiz” dedi.

Bayhan, konuşmasında “Sermayenin kazan kazan siyasetinin Erdoğan’ı, yeni vergiler ve yüzde 300’e varan ÖTV zamlarıyla, ağır ve kötü ekonomik gidişin yükünü işçilerin, emekçilerin sırtına yıktı. ‘Doğal gaz bulduk, müjde için bir ay doğal gaz bedava' dedi, seçimden iki ay bile geçmeden bedava doğal gazın ek bütçedeki yükünü ‘Milli Dayanışma Paketi’ sahtekarlığıyla şimdi halkın cebinden çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

HALKIN CEBİNDEN PATRONLARIN KASASINA

Son yapılan araştırmaya göre, OECD ülkeleri arasında ailesini geçindirmekte en çok zorlanan ebeveynlerin Türkiye’de yaşadığını kaydeden Bayhan, Türkiye’de emekçi ailelerinin yüzde 70’inden fazlasının temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi. Buna karşın 2023 ek bütçesinde MTV zamları ile toplanmak istenen tutarın 32 milyar, beşli çeteye aktarılan paranın ise 40 milyarın üzerinde olduğunu belirten Bayhan, “Milli dayanışma için vergi artışı diyorlar, Kolin ve Limak başta olmak üzere tekelci sermaye gruplarının deprem harcamalarını vergiden düşüyorlar ya da satışları, ihracat ve kârları rekor kıran şirketlerin cebinden kuruş almaya cesaret edemiyorlar” dedi.

Önümüzdeki dönem halkın hoşnutsuzluğunun daha da artacağını belirten Bayhan, “Tek adam rejiminin sistemin yükünü halka fatura etmesinin yolunu kesecek tek güç işçi sınıfı ve emekçilerin birleşik mücadele gücüdür. Sabrın ve tevekkülün değil, haklar için mücadelenin belirgin olacağı bir dönemdeyiz” dedi.

EMEKÇİLERİN ÜÇ ACİL TALEBİ

Meclisin son zamlara ve vergi artışlarına karşı olağanüstü toplanmasını desteklediklerini ama buradan somut bir sonuç çıkmayacağını bildiklerini belirten Bayhan, emekçilerin en acil üç talebini şöyle sıraladı:

  • Yapılan zamlar geri alınmalı ve temel tüketim maddelerine zam yapılması durdurulmalıdır.
  • En düşük ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı ve yoksulluk sınırı altındaki ücretlerden vergi alınmamalıdır.
  • Tüm dolaylı vergiler kaldırılmalı ve bir an önce servet vergisi için düzenleme yapılmalıdır. Buradan elde edilecek kaynak işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileşmesi için kullanılmalıdır.

"GREVDEKİ İŞÇİLER PATRONLARIN İKİYÜZLÜLÜĞÜNÜ GÖRÜYOR"

Emek Partisi olarak DİSK/Lastik-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Colgate-Palmolive ve Corning Kablo işçilerinin grevini ziyaret ettiklerini anlatan Bayhan, şöyle konuştu:

“Kazanımlarının uzun soluklu olmayacağını ama mücadelelerinin de burada bitmeyeceğini söylüyorlar. Her fırsatta 'Biz bir aileyiz' diyen patronun ikiyüzlülüğünü kendi deneyimleri ile öğrenmiş durumdalar. ‘Meğer aynı gemide olan biz işçilermişiz’ diyorlar. ‘Farklı partilere oy versek de kendi yaşamımızdaki yoksulluk gerçeği o ayrımları ortadan kaldırdı’ diyorlar. Benzer şekilde Hacı Şakir, Protex gibi markalara üretim yapan Colgate işçileri de toplu iş sözleşmesinde anlaşamadıkları için yüzde 120 zam talebi ile grevdeler. Toplamda 154 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesi görüşmeleri eylül ayında başlayacak. İşçiler insanca yaşayacak bir ücret ve sosyal hakları için toplu sözleşme taslaklarını tartışıyorlar. Yeni bir mücadele dönemi için hazırlanıyorlar.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Halk TV, CHP anlaşmasına Bildirici'den yorum: Gazetecilik ilkelerinin açıkça ihlali

SONRAKİ HABER

İsrail’de yargı yasası protestoları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa