Sanatçı Yılmaz Gruda yaşamını yitirdi
Tiyatro, Sinema ve Dizi Oyuncusu, Şair, Oyun Yazarı ve Tiyatro Yönetmeni Yılmaz Gruda, 93 yaşında hayatını kaybetti. Sinema yazarları ve sanatçılar Gruda'yı anlattı...
Yılmaz Gruda | Fotoğraf: Esra Bilgin/AA
Bir süredir böbrek yetmezliği nedeniyle sağlık sorunu yaşayan Tiyatro, Sinema ve Dizi Oyuncusu, Şair, Oyun Yazarı ve Tiyatro Yönetmeni Ahmet Yılmaz Gruda, 93 yaşında hayatını kaybetti. Gruda’nın vefat haberinin ardından birçok sanatçı ve sevenleri sosyal medyadan paylaşımlar yaptı. Gruda’nın vefatına ve sanat hayatına ilişkin Sinema Yazarı Olkan Özyurt ve Yazar Adnan Özyalçıner Evrensel’e konuştu.
"DAVUDİ SESİNİ KATTIĞI ŞİİRİYLE HEP ARAMIZDA OLACAK"
Gruda, kendi kuşağının çok yönlü sanatçılarından bir tanesiydi” diyen Sinema Yazarı Olkan Özyurt şöyle devam etti: “Bir ayağı tiyatro ve sinema dünyasındaydı, bir ayağı ise yazın dünyasında. Şair olmak önemli bir şey ama aynı zamanda çevirmen olmak, roman yazmak bunlar iddialı şeyler. Birçok insan Gruda’yı oyuncu olarak anar ancak kendisinin yazı kabiliyeti çok iyidir. Çevirisini yapıp, yönettiği ve oynadığı oyunlar vardır. Bu özellikleri çoğu kişi tarafından bilinmiyor” dedi. Yılmaz Gruda’nın öncelikle iyi bir eğitim aldığına vurgu yapan Özyurt, “Gruda ve kuşağı, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinin yetiştirdiği isimler. Dolayısıyla çok yönlü yetiştiriliyorlar. Hem iyi bir yazar hem iyi bir okur olmak zorundasınız ki üretim yapabilesiniz. Böyle bir eğitim sisteminden geçince ve sanatı farklılık yaratmak uğruna tercih ettiğinizde bütün özellikleriniz ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. Özyurt, “Yılmaz Gruda, Attila İlhan’la birlikte Mavi Akımı’nı başlatan isimlerden biri. Yani şair dünyasında da önemli biri. Televizyon dizilerinde ve bazı filmlerde yaşlı insan olarak çıktı karşımıza ve genç nesil onu öyle keşfetti” diye konuştu.
Yılmaz Gruda’nın eserleriyle büyük bir yer ettiğine dikkat çeken Yazar Adnan Özyalçıner ise “Değerli bir dostumu, sevgili şair ve yazar arkadaşımı yitirmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyim. Yılmaz Gruda, yenilikçi şiirimizin baş ustalarındandı. O şiir coğrafyamız ve tarihi içinde haklı bir yeri olan şairlerimizdendi. Davudi sesini kattığı şiiriyle hep aramızda olacaktır. Onun sesi ve şiiri birleşmiş biriydi” ifadelerini kullandı.
"GRUDA SADECE BİR AKTÖR DEĞİLDİ"
Ayrıca sosyal medya üzerinden de birçok sanatçı ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerken Gruda’yı eserleriyle birlikte andı. Oyuncular Sendikası yaptığı açıklamada, “Değerli meslektaşımız Yılmaz Gruda hayatını kaybetti. Çok üzgünüz. Ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyoruz. Başımız sağ olsun” ifadelerini kullandı.
Senaryo Yazarı Yiğit Güralp, Kavak Yelleri dizisinden bir sahneyi paylaşarak, “Yılmaz Gruda bu sahnenin çekildiği gece beni arayıp ‘29 yaşında bu sahneyi nasıl yazdın evlat, biz oynamaya çalıştık ama umarım hayalindeki gibi olmuştur, hakkını helal et’ demişti. Bizim ustadan helallik isteyeceğimiz gün hiç gelmesin istemiştim. Hayat öyle değil. Sen hakkını helal et Yılmaz ağabey. Tüm sevenleri ve dostlarının başı sağ olsun” dedi.
Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın, “Çok üzgünüm ağabey. Toprağınız çiçekler kokacak” ifadelerini kullandı. Halk Müziği Sanatçısı Sabahat Akkiraz ise “Sanat ailemizin en özel canlarından olan Yılmaz Gruda hakka yürüdü. Onu sinema ve tiyatro hayatımıza kattıklarıyla hep hatırlayacağız. Nur içinde uyu büyük usta” şeklinde paylaşım yaptı. Oyuncu Işıl Yücesoy ise “Sn. Yılmaz Gruda. Yeriniz doldurulamaz. Allah rahmet eylesin. Acımız büyük” dedi.
Yazar Yekta Kopan, “Onu sahnede/ekranda izlerken hep etkilenmişimdir. Sadece bir aktör değildi Yılmaz Gruda. Aktör, Yönetmen, Çevirmen, Oyun Yazarı ve Şair Yılmaz Gruda’ya saygılarımla” ifadelerini kullandı.
YILMAZ GRUDA KİMDİR?
Ahmet Yılmaz Gruda, 14 Temmuz 1930 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Ankara Ticaret Lisesindeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Yılmaz Gruda’nın yazdığı şiirler, 1950’li yıllarda çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosunda başlayan oyunculuk serüveni, Ankara Devlet Tiyatrosuna ait Küçük Tiyatroda devam etti. Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında görev yaptı. Bir dönem sahnelerden uzaklaşarak asıl mesleği olan memurluk hayatına dönüp muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca Tiyatrosunu yönetti. Gruda; dizi, film, tiyatro oyuncusu olmanın yanı sıra oyun yazarı, şair ve tiyatro yönetmeniydi.
(KÜLTÜR SERVİSİ)