EMEP Milletvekili İskender Bayhan, yumurtadaki zararlı antibiyotikleri meclis gündemine taşıdı
Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda ortaya çıkan zararlı antibiyotiklerin kümes hayvanlarında kullanımını Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: DHA
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda ortaya çıkan zararlı antibiyotiklerin kümes hayvanlarında kullanımını Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bayhan, “Tayvan’a ihraç edilen ve içerisinde nitrofuran olduğu ortaya çıkan yumurtalar imha edilmiş midir?” diye sordu. Türkiye’de de yasaklı olmasına rağmen hormonal sistem bozukluğu, kanser gibi hastalıklara yol açtığı bilinen antibiyotiklerin (C-Antibiyotikler) kullanımının nasıl gerçekleşebildiğinin açıklanmasını istedi.
Bayhan, özellikle endüstriyel hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan antibiyotiklerin; et, süt, yumurta gibi yenilebilir ürünlere de kalıntı olarak bulaşabildiğine dikkat çekti. Kontrol ve izleme süreçlerinin önemini vurgulayan Bayhan, “Halk sağlığını tehlikeye atan bu antibiyotiklerin ortaya çıktığı yumurtaların üretildiği kümes hayvanlarının denetimi nasıl yapılmaktadır?” sorusunu yöneltti. Bayhan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Tayvan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen toplam 127,62 ton yumurtanın kanserojen maddeler içerdiği tespit edildi. Yumurtaların kansere neden olan nitrofuranlar olarak bilinen antimikrobiyal maddeleri içerdiği belirtiliyor. Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, yumurtaların imha edildiğini veya Türkiye’ye iade edildiğini dile getiriyor; fakat Bakanlığınız tarafından henüz bir açıklama yapılmış değil. Aynı zamanda, Türkiye’den ihraç edilen yumurtalarda tespit edilen kanserojen maddelerin yurt içinde tüketilen yumurtalarda da mevcut olup olmadığına dair şüpheler mevcuttur.
Özellikle endüstriyel hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan antibiyotikler; et, süt, yumurta gibi yenilebilir ürünlere de kalıntı olarak bulaşmaktadır. Türkiye’de de hormonal sistem bozukluğu, kanser gibi hastalıklara yol açtığı bilinen büyümeyi hızlandıran tip antibiyotiklerin (C-Antibiyotikler) kullanımı 21 Ocak 2006 tarih ve 26056 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğ ile yasaklanmıştı.
Nitrofuran grubu antibiyotiklerin kullanımın yasak olmasına rağmen Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda rastlanmasının nedenlerinin araştırılması, halk sağlığı ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir.”
YURT İÇİNDEKİ YUMURTALARDA DA NİTROFURAN VE ANTİBİYOTİK KALINTISI VAR MI?
Bayhan’ın yanıtlaması için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği sorular şöyle oldu:
- Tayvan’a ihraç edilen ve içerisinde nitrofuran olduğu ortaya çıkan yumurtalar imha edilmiş midir? İmha tutanaklarını kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
- Yasaklı maddeyi kullanan firmalar hangileridir? Yasal işlem başlatılmış mıdır?
- Türkiye’de de kullanımı yasak olan nitrofuran gibi antibiyotiklerin kümes hayvanlarında kullanılmaya devam ediliyor olmasını Bakanlığınız nasıl açıklamaktadır?
- Halk sağlığını tehlikeye atan bu antibiyotiklerin ortaya çıktığı yumurtaların üretildiği kümes hayvanlarının denetimi nasıl yapılmaktadır?
- Tarım ve Orman Bakanlığı müfettiş ve denetçilerinin ihmal ya da kastı söz konusu mudur?
- Denetleme süreçlerinde yaşanan zafiyetin sebepleri nelerdir? Yasaklı antibiyotik kalıntısı bulunan yumurtaların ihraç edilmesi sürecindeki ihmal zincirlerini açıklayabilir misiniz?
- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen kontrol ve izleme çalışmalarında et ve et ürünleri ile süt ve yumurtada antibiyotik kalıntısı analizleri yapılmakta mıdır? Son beş yıl içinde bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar nedir?
- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen kontrol ve izleme çalışmalarında nitrofuran grubu antibiyotiklerin kalıntısı araştırılmakta mıdır? Son beş yıl içinde bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar nedir?
- Türkiye piyasasında satılmakta olan yumurtaların da nitrofuran grubu antibiyotik kalıntılarını içerip içermediği üzerine bir çalışma yürütülmekte midir? Piyasadaki tüm markalar bu açıdan kontrol edilmiş midir?
- Bakanlık tarafından yasaklanmış olmasına rağmen gıda üreten firmalar nitrofuran grubu ilaçların tedariği nasıl ve hangi yollardan sağlamaktadır?
(HABER MERKEZİ)