EMEP Milletvekili Bayhan: Sağlık emekçileri sağlıksız yemeklere mecbur bırakılıyor
EMEP Milletvekili İskender Bayhan devlet hastanesi yemek ihalelerinin aşçılık eğitimi veren meslek liselerine verilmesi nedeniyle sağlık emekçilerinin sağlıksız yemeklere mecbur bırakıldığını söyledi.
İskender Bayhan | Fotoğraf: TBMM
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde devlet hastanelerinin yemek ihalelerinin aşçılık eğitimi veren meslek liselerine verilmesinin bir sonucu olarak sağlık emekçilerinin sağlıksız yemeklere mecbur bırakıldığını belirterek “Bu yemekler sebebiyle sağlık sorunu yaşayan sağlık çalışanlarının ve yurttaşlarımızın sayısı nedir?” diye sordu
Soru önergesinde devlet hastanelerinin yemek ihalelerinin aşçılık eğitimi veren meslek liselerine verilmesinin bir sonucu olarak sağlık emekçileri, hijyen koşullarından uzak, sağlıksız yemeklere mecbur bırakıldığının altını çizen Bayhan; “Basına yansıyan haberlerde hastane çalışanları yemeklerinden böcek, saç, kıl ve yabancı cisimler çıktığını dile getirmektedir; kurumlarımızda besleyicilik açısından düşük kaliteli ve hijyenik olmayan yemek sorunu olduğu anlaşılmaktadır” dedi.
“İHALEYİ ALAN MESLEK LİSELERİ YEMEK ŞİRKETLERİNDEN İHALEYLE YEMEK ALIYOR”
İhaleleri alan meslek liselerinin yeniden ihale açarak yemekleri bazı yemek şirketlerinden aldığının da ortaya çıktığını belirten Bayhan şunları söyledi; “İstanbul 10. İdare Mahkemesinin, "hukuka ve mevzuata uygun olmadığı" gerekçesiyle ihaleleri iptal etmesine rağmen aynı firmalara ihale verilmeye devam edildiğine dair belgeler mevcuttur. Örneğin; Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi için 10 Haziran 2022 tarihinde yapılan "24 aylık malzeme dâhil yemek hazırlama, pişirme, dağıtım ve sonrası hizmeti alımı" ihalesi, 99 milyon 730 bin TL bedelle Gaziosmanpaşa Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) tarafından alınmış; fakat, Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) 6 Temmuz 2022'de açtığı ihaleler ile hizmeti 13 milyon 147 bin 200 TL bedelle Furkan Et Ürünleri Ticaret LTD. ŞTİ. ile Uğraş Gıda Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ. ortaklığına vermiştir.”
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI TEHDİT EDİLMEKTEDİR”
Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçilerinin gönderdiği fotoğraflardan anlaşıldığı üzere yemekhanede dağıtımı yapılan yemeklerde bir hafta ara ile salyangoz ve kurt çıktığını hatırlatan Bayhan; “Sadece ilgili hastanede değil Türkiye’nin birçok şehrindeki hastanelerde çalışan emekçilerden de benzer şikâyetleri duymaktayız. Hastane yemeklerinin ihale yolu ile meslek liselerine veriliyor olması, açıkça sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit etmektedir” dedi.
“TEMİZ, SAĞLIKLI, İNSANA YARAŞIR YEMEK HAKKI SAĞLANMALI”
Hastanelerde verilen yemek hizmetinin herhangi bir kamu kuruluşunda verilen yemek hizmetinden nitelik bakımından farklı olduğununun gözetilmesi gerektiğinin altını çizen Bayhan şu ifadeleri kullandı; “Sağlık çalışanlarının sağlığının korunamadığı bir ortamda halk sağlığı ve hastaların sağlığından bahsedilemez. Alt-işverenlik sistemiyle ihale edilen bu yemek işlerinin kar mantığıyla tecrübesiz ve eğitimsiz kişi/kurumlara yaptırılması, son zamanlarda sıkça duyduğumuz toplu zehirlenmelerin de nedenleri arasındadır. Bu durumun nedenleri ivedilikle açığa çıkarılmalı ve çözümüne dair önlemler alınmalıdır. Bu doğrultuda, temiz, sağlıklı, insana yaraşır yemek hakkının sağlanmasına katkı sunması için ilgili soruların yanıtlanmasını arz ederim.”
BAYHAN'IN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR
İskender Bayhan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplandırması talebiyle şu soruları sordu;
- 2020-2023 yılları arasında meslek liselerine ihale edilen hastane yemekhanelerinde çıkan yemekler sebebiyle sağlık sorunu yaşayan sağlık çalışanlarının ve yurttaşlarımızın sayısı nedir?
- Meslek liselerinin sağlıklı beslenme ve gıda güvenliğini garantiye alacak fiziki koşullara, kapasiteye sahip midir? Sağlık personeli ve yurttaşların dengeli beslenmeleri için gerekli besin maddelerinin alınmasını denetleyen yeter sayıda gıda mühendisi bulundurmakta mıdır?
- Hastane yemekhanelerinde çıkan öğünlerin damak tadı, kalori miktarı ve bu kalorinin bileşim (karbonhidrat, protein, yağ...) içerikleri nasıl belirlenmektedir? Mutfak ve yemekhanelerin sağlık, güvenlik denetimleri ne sıklıkla hangi kurumlar tarafından yapılmaktadır?
- Sağlıksız ve hijyenik olmayan yemeklerin yapan ve/veya gıda zehirlenmesine neden olan kişi ve kurumlar tespit edilmiş midir? Gıda zehirlenmesine ilişkin olarak kişi ve kurumlarda tespit edilen hata ve kusurlar nelerdir?
- Tespit edilen kurumların yemek hazırlama ve dağıtım işlerini yürüten kişi ve kuruluşlar ile anlaşmaları devam etmekte midir? (HABER MERKEZİ)