26 Temmuz 2023 14:48

SES, “Birinci basamakta koruyucu, kamusal sağlık hizmeti verilsin”

ASM’lerle ilgili açıklama yapan SES Adana Şubesi birinci basamak sağlık hizmetlerinin ASM’ler yerine, kamu binalarında katkı payı alınmaksızın, tümüyle devlet tarafından sağlanmasını talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

SES Adana Şubesi Halk Sağlığı Müdürlüğü Ek Bina önünde Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan emekçilerin sorunlarına dair basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan SES Adana Şube Eş Başkanı Dr. Enis Akyüz, birinci basamak sağlık hizmetlerinde işletme mantığı ile hizmet verilen Aile Hekimliği sistemi yerine kamu binalarında katkı katılım payı alınmaksızın, tümüyle devlet tarafından koruyucu sağlık hizmetinin sağlanmasını istedi.

“BİRİNCİ BASAMAĞIN İŞLETME MANTIĞI İLE HİZMET VERMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Apartmanların, camilerin altlarında kiralanmış yerlerin sağlıksız ve güvenliksiz ortamların aile sağlığı merkezlerine dönüştürüldüğünü dile getiren Akyüz, “Hekimler bu binaların kira, elektrik, su, doğal gaz faturalarını ödemekte, temizlik malzemeleri, tamirat, tadilat işleri ile uğraşmakta, temizlik, kırtasiye, sekreterlik vb işlerin yürütülmesi içinde adeta işveren gibi personel çalıştırmak zorunda kalmaktadır. Çalışanın maaşını, sigortasını düşünmek zorundadırlar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi artan hayat pahalılığı yapılan zamlar nedeniyle bu masraflar için verilen cari harcama ücretleri giderleri karşılamaya yetmemektedir. Üstelik cari gider hesaplamaları özellikle ÜFE yerine enflasyonu daha düşük göstermek için gerçek rakamları ile oynanan TÜFE üzerinden ödenmektedir. Kamusal sağlık hizmetlerinin işletme mantığı içerisinde verilmesini kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

“AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ PERSONELLERİNİN KADRO BEKLENTİSİ SAĞLANMALI”

Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) emekçiler açısından güvenli olmayan işyerlerinde esnek, güvencesiz, performansa dayalı ücretlendirme sistemi ile de sömürünün derinleştirildiğini ifade eden Akyüz, ASM’lerde aynı birimde çalışan hemşire, ebe, sağlık memuru ve acil tıp teknisyen ünvanı ile çalışan emekçilerin aile sağlığı çalışanı diye isimlendirildiğini, ayrıca kamu ve kamu dışı çalışan şeklinde de ayrıldığını dile getirdi. Akyüz, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı merkezi personellerinin kadro beklentisinin tüm hakları korunarak bir an önce karşılanması gerektiğini dile getirdi.

“TEMEL ÜCRET TÜM EMEKÇİLERİN HAKKIDIR”

Temmuz maaş zamları için diğer emekçilere verilecek olan seyyanen 8 bin TL ve diğer yüzdelik zamların ASM’lerde çalışan herkesi kapsaması gerektiğini ve kamu kaynaklarından karşılanması gerektiğini dile getiren Akyüz, “ASM’lerde çalışan tüm emekçilere tek kalemde emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret ödenmelidir. Temel ücret üzerine; yapılan işin riski ve niteliği, hizmet yılı, eğitim durumu, kıdem yılı gibi kriterler ile giydirilmiş ücret belirlenmelidir. Temel ücret tüm çalışanların hakkıdır” dedi. (Adana/EVRENSEL)


SES ANTALYA ŞUBESİ: GREVLİ GERÇEK TİS HAKKI İSTİYORUZ

SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer de bir açıklama yayımlayarak grevli gerçek toplu iş sözleşmesi hakkı istediklerini vurguladı. İktidarın "sağlıkta dönüşüm" adı altında uyguladığı sistemle, koruyucu sağlık yerine tedavi edici/ilaç yazıcı yaklaşımın önemsendiğini belirten Taşer, "Bölge temelli koruyucu sağlık yerine bireysel ve tedavi odaklı kışkırtılmış sağlık talepleri sorunları büyütmektedir. Birinci basamak/aile sağlığı merkezi altyapı yatırımları kâr edilmediği için yapılmamaktadır, bunun olumsuz yansımasını pandemi ve deprem döneminde maalesef yaşadık” dedi. Aile Sağlığı Merkezlerinin sağlık emekçileri açısından  güvenli olmayan işyerleri haline gelmiştir" dedi. Taşer, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasının genel taleplerini ve birinci basamağa dair özel taleplerini sıraladı. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hasta bezine zam yapıldı, SGK desteği aynı kaldı

SONRAKİ HABER

Corning ve Colgate-Palmolive işçileri: Yaşamımızdaki yoksulluk gerçeği aramızdaki ayrımları sildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa