27 Temmuz 2023 14:32
Son Güncellenme Tarihi: 27 Temmuz 2023 14:37

Tunus-Libya sınırında mülteci can pazarı!

Libya’nın Tunus sınırına yakın bir bölgede aralarında çocukların da bulunduğu Afrikalı mülteciler yüksek sıcaklıklar altında mahsur kalmış durumda.

Fotoğraf: Hazem Turkia/AA

Paylaş

Avrupa Birliği ile mülteciler üzerinden para pazarlığı yapan Tunus’ta Afrikalı mülteciler mahsur kalmış durumda. Libya’nın Tunus sınırına yakın bölgede Ras Ajdir sınır kapısı yakınında aralarında çocukların da bulunduğu Afrikalı mülteciler yüksek sıcaklıklar altında yaşam mücadelesi veriyor. Yardım talebinde bulunan mülteciler Libya’ya girmeyi veya Tunus’a geri dönmeyi bekliyor. Mülteciler su ve yemek sorunu yaşadıkları belirtiliyor. 

MÜLTECİLER NASIL MAHSUR KALDI?

Tunus’un güneyindeki Sfaks kentinde 3 Temmuz’da bir Tunuslunun bıçaklanarak ölmesi üzerine mültecilere karşı saldırılar başladı. Yerel halk ve mülteciler arasında çatışmalar yaşandı. Onlarca mülteci tutuklarınken mülteci karşıtı gruplar lastikleri ateşe verdi, yollar kapatıldı ve sokaklarda sopalar ve palalarla mülteci avına çıkıldı. Bıçaklama olayı ile ilgili ise 3 Kamerun vatandaşı şüpheli sıfatıyla gözaltına alınarak tutuklandı. Ekonomik sorunların giderek derinleştiği ülkede IMF ile anlaşma yapan Cumhurbaşkanı Kays Said de ülkedeki memnuniyetsizliği mültecilere yöneltmek üzere mültecilerin ülkenin huzurunu bozduğuna dair açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar tepkinin artmasına ve mültecilerin farklı kentlere ve sınırlara doğru kaçmasına neden oldu. 

Bu arada Tunus Genel İşçi Sendikasının (UGTT) Sfax’taki şubesi de, göçmenlerin Tunus’ta bulaşıcı hastalık yaydığı suçlamasını yineleyen bir açıklama yayımlayarak yangına körükle gitti. 

Tunus’tan çıkış yaparak Libya’ya girmek isteyen mülteciler iki sınır arasındaki bölgede mahsur kaldı. Libya Kızılayı, iki ülke sınırındaki mültecilerin zor şartlar altında kaldığını duyurdu ve insan hakları kuruluşlarına yardım için iş birliği yapma çağrısında bulundu.

ÇÖLE ATILDILAR

Left Voice’un haberine göre, bu süreçte aralarında öğrenciler, işçiler ve çocukların da bulunduğu tahminen 700-1000 Afrikalı mülteci Tunus polisi tarafından şiddet kullanılarak sınır dışı edildi, aç ve susuz bir şekilde çölde bırakıldı.

Tüm yetkileri elinde toplayarak tek adam rejimi inşa etmekle suçlanan Cumhurbaşkanı Kays Said ise Tunus’un Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen mülteciler için geçiş veya yerleşim yeri olmasını reddettiğini açıkladı ancak ardından AB yetkilileriyle para karşılığı mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemek üzere anlaşmaya vardı.

TUNUS’TA 7 AYDA 901 MÜLTECİ BEDENİ KIYIYA VURDU

Öte yandan bu yılın başından bu yana, Tunus sahillerinden çıkarılan mültecilere ait ceset sayısının 901 olduğu belirtildi. Tunus İçişleri Bakanı Kemal el-Fıki, parlamentoda yaptığı konuşmada, Akdeniz sahillerinden çıkarılan 901 cesedin 36’sının Tunuslu, 267’sinin yabancı ülke vatandaşı, diğerlerinin ise kimliklerinin belirlenemediğini söyledi. Fıki, aynı süre içinde 15 bin 327 kişinin ise kurtarıldığını söyledi.

(DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Elmadağ'da patlama meydana geldi: Koyneyner yüklü tırda yangın çıktığı açıklandı

SONRAKİ HABER

Çanakkale'deki orman yangını 16 saat sonra kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa