“Kadınların temsil edildiği gerçek bir toplu sözleşme masasında ısrar ediyoruz”
Toplu sözleşme taleplerini dile getiren KESK Samsun Şubeler Platformundaki kadınlar; “Kadınların temsil edildiği gerçek bir toplu sözleşme masasında ısrar ediyoruz” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Samsun Şubeler Platformu’ndaki kadınlar ESM binasında bir basın açıklaması ile toplu sözleşme taleplerini dile getirdi. Açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Uğurcan Albak okudu.
Kurulduğu ilk günden bu yana çalışma yaşamında eşitlik ve adalet mücadelesinin ancak ülkenin demokratikleşmesiyle mümkün olduğunu savunan KESK’li kadınların, tüm kamu emekçisi kadınların bu yıl yedincisi gerçekleşecek toplu iş sözleşmesi sürecinde taleplerini birlikte yükseltmeye ve haklarına sahip çıkmaya çağrı yapılan açıklamada; “1 Ağustos 2023’te başlayacak 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem TİS görüşmelerinde bizi bekleyen masanın geçen altı dönem olduğu gibi her yönüyle antidemokratik, kadını yok sayan, sadece yüzdelik maaş artışının tartışıldığı bir masa olacağı açıktır.
Buna karşılık biz KESK’li kadınlar altı dönemdir yaptığımız gibi yaşamlarımıza, emeğimize, kimliğimize sahip çıkmayı sürdürerek, kadın temsilinin olduğu, kadın taleplerinin ayrı başlıkta görüşüldüğü bir masanın kurulması konusundaki ısrarımızı sürdürüyoruz. Sizleri de taleplerimize sahip çıkmaya KESK’te örgütlenmeye, yıllardır yılmadan sürdüğümüz eşitlik, özgürlük, emek, barış, laiklik, demokrasi mücadelemizi birlikte yükseltmeye çağırıyoruz” denildi.
Açıklamada şu talepler dile getirildi;
- "Çalışma koşullarımızı iyileştirecek olanın İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek, 6284 Sayılı Kanun’u mevzuattan çıkarmaya çalışarak hayatlarımıza kastedenlerin ve onların sözcülerinin hakkımızda vereceği hükümden değil, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulamada kalmasından, kadını, çocukları erkek şiddetinden koruyacak kanunlar yapılmasından ve 6284 Sayılı Kanun’un korunmasından geçtiğini biliyoruz. Bu nedenle ne İstanbul Sözleşmesi’nden ne de 6284 sayılı kanundan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz.
- İşyerinde, evlerimizde, işe gelip giderken, iş başvurularında erkek şiddeti ve tacize maruz kalmayı, şiddete maruz kaldığımızda başvuracağımız organların bulunmamasını kabul etmiyoruz:
- Çalışma yaşamında her türlü şiddet ve taciz yasaklansın, şiddete karşı etkin mekanizmalar Kamuda çalışan erkek emekçilerin kadınlara ve çocuklara dönük şiddet uyguladığının tespiti durumunda, olayın işyerinde geçip geçmemesine bakılmaksızın, adli soruşturmanın yanında etkin idari soruşturmanın da yürütülmesini İSTİYORUZ!
- Çalışma yaşamında şiddet ve tacize doğrudan odaklanan ilk uluslararası belge olma niteliği taşıyan, çalışma yaşamındaki şiddet ve tacizi önlemeye katkı sunacak 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin onaylanmasını, sözleşmenin gereğinin yerine getirilmesini İSTİYORUZ!
- Kamu kurumlarının tümünde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldıracak ve kadınların yönetim düzeylerinde yer almalarını sağlayacak cinsiyet eşitliği politikaları benimsensin ve hayata geçirilsin DİYORUZ!
- Bizler kadın mücadelesinin en önemli günlerinden olan, taleplerimizi tüm kadınlar bir araya gelerek dile getirdiğimiz 8 Mart’ın Kadınların Birlik Dayanışma ve Mücadele Günü’nün iş günü değil; ücretli izin günü sayılmasını İSTİYORUZ!
- Esnek, sözleşmeli ve taşeron gibi güvencesiz çalışma biçimlerinin çalışma yaşamında adaletin sağlanmasını, örgütlenme özgürlüğünü ve eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesini engellediğini görüyoruz, Güvenceli, tam zamanlı hak kayıpları yaratmayan çalışma esas alınsın, eşdeğer işe eşdeğer ücret politikası uygulanarak parçalı istihdam politikalarından vazgeçilsin DİYORUZ!
- İktidarın kendi siyasi planlarına göre gece yarısı kararnameleriyle bir anda uygulamaya koyduğu OHAL/KHK’lerini kabul etmiyoruz.
- Kadınlara doğum öncesi 8 hafta ve sonrası 24 hafta olmak üzere en az 32 hafta doğum izni verilsin. HPV aşısı ulusal aşı takvimine eklensin, 45 yaşına kadar ücretsiz olarak uygulansın İSTİYORUZ!
- Kadın yönetici oranının arttığı, meslekte yükselmelerinin desteklendiği işyerleri İSTİYORUZ!
- Genel anlamda ev ve bakım (çocuk, yaşlı, hasta vb.) sorumluluklarını yalnızca kadına yükleyen anlayıştan uzaklaşılsın, uygulamada ve zihniyette bu anlayışı ortadan kaldırmaya yönelik politikalar geliştirilsin, Kadın erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde nitelikli, ücretsiz, bilimsel, ve gerektiğinde 7/24 hizmet verecek kreşler açılsın, istihdam biçimine bakılmaksızın tüm çalışanların bu kreşlerden yararlansın DİYORUZ!
- İlköğretim çağındaki çocuklar için okul saatleri dışında çocukların gelişimini sağlayacak etüt saati uygulamaları, emek piyasası mesai saatleri ile uyumlu olacak şekilde yapılandırılarak yaygınlaştırılsın DİYORUZ!
- Tüm kamu kurumlarında yüzde üç engelli kotası hayata geçirilsin, engelli kamu emekçileri içindeki kadın istihdamı artırılsın. Bunun adımlarından biri olarak da engelli kız çocuklarının eğitime erişimindeki engeller başta olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yeniden üreten tüm sorunlar çözülsün İSTİYORUZ!
- Eğitim alanında müfredat toplumsal cinsiyet eşitliği esas alınarak yeniden düzenlensin, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığının ortadan kalkması için okul öncesinden itibaren tüm kademelerde ve üniversitelerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği zorunlu ders olarak okutulsun, eğitim emekçilerine toplumsal cinsiyet eşitliği konulu hizmet içi eğitim verilsin DİYORUZ!"
“Tüm kamu emekçisi kadınları taleplerimizi yükseltmeye ve bu sistemi değiştirmeye çağırıyoruz” denilen açıklamada; “Tüm kamu emekçisi kadınları da bizimle bu yolda yürümeye davet ediyoruz. Haklar yasalardan öne gelir! Grevli TİS hakkı, demokratik bir çalışma yaşamı mücadelemiz sürüyor, sürecek! emeğimize ve haklarımıza sahip çıkalım! örgütlenelim, direnelim ve değiştirelim! sesimizi, sözümüzü ve itirazlarımızı birlikte büyütelim” denildi. (Samsun/EVRENSEL)