27 Temmuz 2023 15:52

"Zengin Mutfağı" Şener Şen ile tekrar turneye başlıyor

46 yıl önce Vasıf Öngören’in yazdığı ve beyaz perdeye taşıdığı Zengin Mutfağı, başrolünde ve yönetmen koltuğunda Şener Şen’le tekrar turneye çıkıyor.

Zengin Mutfağı basın bülteninden alınmıştır

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Türkiye işçi sınıfının ülke tarihine damgasını vurduğu 15-16 Haziran eylemliliği bugün hâlâ önemini korumaya devam ediyor. Vasıf Öngören’in, 15-16 Haziran direnişinin üzerinden 7 yıl geçtikten sonra 1977 yılında yazdığı “Zengin Mutfağı” tiyatro oyunu, oynandığı ilk günden bu yana hem tiyatroda hem de beyaz perdede yoğun ilgi gördü. Ayrıca oyun Türkiye’de, Bertolt Brecht’in epik tiyatrosunun önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. 14 Ağustos’ta BKM Organizasyonu ile yeni Türkiye turnesine başlayacak olan Zengin Mutfağı, uzun bir aradan sonra Denizli, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana’da seyirci ile buluşacak.

SEYİRCİ İLE BULUŞMAYA HAZIRLANIYOR

Beyaz perdede tiyatro oyunu kadar ilgi gören Zengin Mutfağı, 46 yıl sonra tekrar sahneleniyor. Tek fark oyunun başrolünü üstlenen Şener Şen aynı zamanda Doğu Yaşar Akal ile birlikte yönetmen koltuğunda oturuyor. Yönetmen yardımcılığını Defne Kayalar’ın üstlendiği oyunun dekorları Barış Dinçel, kostümleri de Başak Özdoğan imzasını taşıyor.

İlk kez İstanbul Şehir Tiyatrolarında sahnelenen politik oyunun üzerinden on yıllar geçse de güncelliğinden hiçbir şey kaybetmedi. İlk sahnelendiği yıldan tam 40 yıl sonra, 2018 yılında Usta Sanatçı Şener Şen’in yine Lütfü Usta karakteriyle başrolünde yer aldığı Zengin Mutfağı oyunu ilk günlerdeki gibi ilgi görmeye devam ediyor. Vasıf Öngören’in ‘70’li yılların politik ortamında yazdığı Zengin Mutfağı, dönemin toplumsal olaylarını eğlenceli bir biçimde aktarırken, 2023 politik atmosferinde seyircisiyle buluşmayı bekliyor.

1978’DEN BUGÜNE ‘ZENGİN MUTFAĞI’

Zengin Mutfağı, ilk olarak 1978’de İstanbul Şehir Tiyatrolarında Başar Sabuncu yönetiminde sahnelendiğinde başrolünü Şener Şen, “Lütfü Usta” karakteriyle üstlenmişti. Oyun, işçi sınıfı hareketinin hem sınıf içinde hem de toplumsal katmanlar içinde karşılık bulduğu ’70’li yılları konu alıyor. Burjuva bir ailenin konağının mutfağında geçen oyun, gelişen sınıf hareketi karşısında kayıtsız kalmayan, konağın sadık emekçilerinin değişimini ve çelişkilerini anlatıyor.

Zengin Mutfağı, aynı isimle 1988 yılında beyaz perdeye yine Başar Sabuncu tarafından sinemaya aktarılırken, filmin başrolünü de yine Şener Şen üstlenmişti. Oyunun ilk sergilendiği yılların politik atmosferi olmasa da bir yıl sonra işçi sınıfının tarihine tekrar damgasını vuracak 1989 Bahar Eylemlerinin arifesindeydi.

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu: Toplum, CHP’de lider ve yönetiminin değişmesini bekliyor

SONRAKİ HABER

Rekabet Kurulu'ndan Trendyol'a 61,3 milyon lira ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa