36 örgütten gazeteciler için açıklama: "Fırat Arslan’ı derhal serbest bırakın"
Ulusal ve uluslararası basın özgürlüğü, ifade hürriyeti ve insan hakları örgütleri, Türkiye makamlarını gazetecilere yönelik sistematik gözaltılara son vermeye çağırdı.
Soldan sağa: Sibel Yükler, Fırat Can Arslan, Delal Akyüz, Evrim Kepenek, Evrim Deniz | Fotoğraflar: MA, Bianet, @_evrimdnz/Twitter
Basın özgürlüğü, ifade hürriyeti ve insan hakları örgütleri, 25 Temmuz’da T24 Editörü Sibel Yükler, MA muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan, Bianet editörü Evrim Kepenek ve serbest gazeteci Evrim Deniz’in gözaltına alınmasını şiddetle kınayan bir açıklama yayımladı.
Gazetecilerin dördünün adli kontrolle serbest bırakıldığı, Arslan’ın ise aynı gün içinde tutuklandığı anımsatılan açıklamada, “Arslan’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” denildi.
"BİLGİLERİN PAYLAŞILMASI GAZETECİLİK FAALİYETİDİR"
Açıklamada Terörle Mücadele Kanunu’nun, kamuya açık bulunan ve kamuyu ilgilendiren bilgileri paylaşan gazetecileri cezalandırmak amacıyla kullanıldığı vurgulanırken şu ifadelere yer verildi:
“Gazetecilerin topluca tutuklanmasını içeren bir dosyada, davanın iddianamesini hazırlayan savcının mahkeme heyetindeki üç hakimden biriyle evli olması ve söz konusu davanın ilk duruşmasının ardından bu savcı ve hakimin görev yerlerinin değiştirilmesi kamuya açık ve kamuyu ilgilendiren bilgilerdir. Bu nedenle, bu bilgilerin paylaşılması gazetecilik faaliyeti olarak kabul edilmelidir.”
"KEYFİ GÖZALTILARA SON VERİN"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre, 12 Temmuz 2023 itibarıyla Türkiye’de 20 gazetecinin cezaevinde olduğunu belirten örgütler açıklamayı “Gözaltındaki gazetecilerle dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyor, Türkiye makamlarına terörle mücadele yasalarını kötüye kullanma ve gazetecileri keyfi ve sistematik olarak gözaltına alma uygulamasına son verme çağrısında bulunuyoruz” diyerek sonlandırdı.
Açıklamada, aralarında Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Uluslararası Af Örgütü ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) gibi ulusal ve uluslararası meslek kuruluşlarının bulunduğu 36 örgütün imzası yer aldı. (MEDYA SERVİSİ)