27 Temmuz 2023 17:09

Jandarmanın gözüne biber gazı sıktığı Kazım Kızıl: Akbelen’de özel bir çaba var

"Jandarma biber gazını yüzüme sıktı. Uzaklaştırana kadar ‘Çekemezsin’ diyor. Akbelen'de yaşanan şiddeti, doğa katliamını görünür kılmayı ve belgelemeyi engellemek adına özel bir çaba var."

Ekran görüntüleri, @kazimkizil Twitter hesabının videosundan alınmıştır.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Akbelen Ormanı’na açılmak istenen maden sahasına karşı köylülerin direnişini kayıt altına alan belgeselci ve gazeteci Kazım Kızıl, jandarma tarafından engellendi ve doğrudan gözüne biber gazı sıkıldı. Kızıl, hem Akbelen’de yaşananları hem de kolluğun gazeteciler üzerinden baskısını Evrensel’e anlattı: “O anda gözaltılar yaşanıyordu. Ben de onları çekmeye çalışıyordum. Jandarma ‘çekemezsin’ ben ise ‘çekeceğimi’ söylüyordum. Bir gazetecinin görevi bu ama engelleniyoruz. Pes etmediğimi anladığı anda da biber gazını yüzüme sıktı. Akbelen’de yaşanan şiddeti, doğa katliamını görünür kılmayı ve belgelemeyi engellemek adına özel bir çaba var.” 

BİBER GAZI SIKILDI!

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holdingin ağaçları katletmesine karşı yöre halkının ve desteğe gelen yurttaşların direnişi sürüyor. Şirket kesime devam ederken direnen yöre halkı ve desteğe gelenler ise jandarmanın sert müdahalesiyle karşı karşıya kalıyor. Yaşam alanları yok olmasın diye direnenlerin yaşadıklarını hak ihlallerini belgeleyen gazetecilerde kolluğun şiddetiyle baş başa. Bunlardan biri de gazeteci Kazım Kızıl. Jandarma tarafından doğrudan gözüne biber gazı sıkılan Kızıl, iki senedir Akbelen’deki direnişi takip ettiğini söylüyor.  

 

Kızıl, “Ara ara geliyorum buradaki nöbete. Burada yaşayan yöre halkı ara ara sahaya inip kesimi engellemek istiyor ve her seferinde de şiddetle karşılaşıyorlar. Ya Kabahatler Kanunu’ndan para cezası alarak işlem görüyorlar ya da jandarmanın müdahalesiyle karşılaşıyorlar” diyor.

Akbelen’de yaşayan yöre halkının ormanla derin bağları olduğunu belirten Kızıl, köylüler ormanı savunmak için harekete geçtikleri anda tüm ormanın askerlerce sarıldığını, köylülerin bildiği yolların hepsinin tutulduğunu belirtti. Kızıl, “Ağaçların arasında içeri giren bir gazeteci arkadaşım ‘Ne kadar abartmışlar, bazı çalıların arasında komandolar falan var, bu kadar da olmaz’ demişti” ifadelerini kullandı.

"GÖRDÜĞÜM EN SERT MÜDAHALE"

Kolluğun çok sert bir tutum takındığına dikkat çeken Kızıl, “Ne vekil ne yaşlı kadın ne avukat ne hasta dinliyorlar ne de ‘Orman yanar mı’ diye düşünüyorlar. Bu kelimeyi kullanmak istemezdim ama çok ‘vahşiler’. Ben 12-13 senedir çekim yapıyorum. Böyle bir şiddete tanıklık etmedim. Gezi’de de vardım o yüzden şimdiye kadar gördüğüm en sert jandarmayla karşı karşıyayız” diye konuştu.

 

GÖRÜNTÜLERİN ÇEKİLMESİNİ İSTEMİYORLAR"

İnsanların gözaltına alınırken şiddete uğradıklarını, çok kötü manzaralara tanıklık ettiklerini ve kolluğun bu görüntülerin çekilmesini istenmediğini aktaran Kızıl, şunları söyledi:

“Oraya benim ısrarla gitmemin sebebi gözaltılardı. Ben gözaltına alınanları çekmek istiyorum. Jandarma da ‘Çekemezsin’ diyor. Bu spesifik bir örnek olması bakımından önemli. Bir yandan haber yapıyorsun, bir yandan da belgeyi oluşturman lazım. Yaşananları görünür kılıyoruz, bu tutumları bundan dolayı. Bunu engellemeye yönelik de özel olarak bir çaba var, yaşananları görünür kılmayı ve belgelemeyi de engellemek adına.”

ÖNCEKİ HABER

Trafik kazalarına dikkat çekmek için eylem yaptılar

SONRAKİ HABER

Cerrahpaşa'da servissiz bir ay başlıyor: Evden en geç 6'da çıkacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa